________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/26/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ




Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

O Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες στην Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου στον Βόσπορο. Μετά τη Θ. Λειτουργία τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’ - που γεννήθηκε στο Βαφεοχώριο - και συγγενών του.
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα όπου τον Πατριάρχη προσεφώνησε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Βοσπόρου Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος. Παρίσταντο επίσης οι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου από το εξωτερικό, που συμμετέχουν αυτή την περίοδο στην Αγία και Ιερά Σύνοδο: Αυστρίας κ. Μιχαήλ, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος. Επίσης, παρέστη και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος από το Λονδίνο.
Εκεί ήταν και ο Βαφεοχωρίτης Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε. σεβαστός καθηγητής κ. Βασίλειος Σταυρίδης.


Εν συνεχεία ομίλησε εκ μέρους της Κοινότητος ο κ. Πέτρος Μπαζγκάρλος, η οποία Κοινότητα υπό την προεδρεία του Βασίλη Τσαβίδη επιτελεί αξιόλογο έργο.
Ο Πέτρος Μπαζγκάρλος είπε τα εξής:

«Με πολλή χαρά και τιμή υποδεχόμαστε σήμερα, κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού μας, τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Πατριάρχη του Γένους μας, εδώ στο ιστορικό αυτό προάστιο του Βοσπόρου, το γραφικό Βαφεοχώρι.
Η παρουσία του Πατριάρχη μας σε κάθε εκδήλωση της Ομογενείας μας θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική, ο μεστός νοημάτων, διδαγμάτων και ενθουσιώδους παλμού λόγος Του, οι κατευθυντήριες οδηγίες και υποδείξεις Του, μας ενισχύουν και μας ενδυναμώνουν στον καθημερινό μας αγώνα, για τη διατήρηση της παρουσίας μας, με τρόπο δυναμικό, στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα στα πλαίσια ενός κόσμου, ο οποίος συνεχώς μεταβάλλεται.
Έχοντας ήδη συμπληρώσει σχεδόν δύο χρόνια ως εκλεγμένη επιτροπή της μικρής αυτής κοινότητας του Βοσπόρου, έχουμε αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων αλλά και του έργου που επιτελεί η κάθε εφοροεπιτροπή, καθώς μέσα από τις πράξεις της είναι σε θέση να διαμορφώσει μια συλλογική αντίληψη. Η υπεύθυνη και διαφανή διαχείριση της ακίνητης κληρονομιάς μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι επωφελής για όλη την κοινότητα αποτελεί το ένα σκέλος του χρέους μας. Ταυτόχρονα, όμως, προσπαθούμε να διεκδικούμε όσα μας κάνουν πρώτα πολίτες αυτής της χώρας και παράλληλα μέλη μιας ιδιαίτερης κοινότητας της Πόλης, η οποία κουβαλά τη δική της πολιτιστική κληρονομιά.
Η σύγχρονη εποχή σε συνδυασμό με τις ιλιγγιώδης εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε κοινωνικό επίπεδο αναφορικά με την μορφή που λαμβάνουν σήμερα οι σχέσεις πολιτών και κράτους, επιτάσσουν μια πιο διευρυμένη θεώρηση των δυνατοτήτων μας, ως κοινότητας. Εμείς, οι εκλεγμένοι επίτροποι εργαζόμαστε από τούτες τις θέσεις ώστε να καλλιεργήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη στα μέλη της κοινότητάς μας, αλλά και να προωθήσουμε έμπρακτα το άνοιγμα αυτό της ομογένειας καταρχάς προς την ντόπια κοινωνία αλλά βεβαίως και τη σύμπλευσή της με τα σύγχρονα δεδομένα και μεγέθη. Η διεξαγωγή της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων εφοροεπιτροπών των μειονοτήτων, πρωτοβουλία του εκπροσώπου μας στην Γ.Δ. Β. κ. Λάκη Βίγκα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και προσέγγισής μας με τους κρατικούς φορείς. Παράλληλα, η συμμετοχή της κοινότητάς μας στα πλαίσια των εορτασμών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2010 εντάσσεται και αυτή στα πλαίσια της δυναμικής παρουσίας μας στα δρώμενα της Πόλης. Ως επιτροπή στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κοινότητα να συντονίσει τις δράσεις της αναφορικά με τα πολιτιστικής φύσεως προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2010 και τα οποία αφορούν την Ρωμαίικη Κοινότητα.
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν τις συνθήκες και τις δομές της κοινότητας μας και για να συνδράμουμε καθοριστικά στον τρόπο αντίληψης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως π.χ. η παιδεία, η ακίνητη περιουσία, η κοινοτική οργάνωση, αλλά και η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η συμμετοχή μας στον διάλογο των πολιτών κ.λ.π. Έτσι, το εγχείρημα της κεντρικής οργάνωσης της φιλανθρωπίας όλης της κοινότητας μας προς τους απόρους μας, χαίρει της εκτίμησης και της θερμής στήριξης όλων μας, καθώς μετουσιώνει τις προσπάθειές μας για αλληλοβοήθεια και συντονισμό των ενεργειών μας.
Ενθαρρυντικά μηνύματα για αυτές μας τις προσπάθειες λαμβάνουμε πλέον και από τους συμπολίτες μας του εξωτερικού, οι οποίοι επιστρέφουν πλέον ως αρωγοί της ομογένειας μας από τα μέρη που βρίσκονται. Αδιαμφισβήτητα, εντός λίγων ετών καταφέραμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε το κλίμα απαισιοδοξίας και αναπόφευκτου τέλους. Αποδείξαμε στους ομογενείς μας του εξωτερικού ότι η κοινότητα διαθέτει ακόμη παλμό και κυρίως διάθεση να βελτιώσει τις παρελθούσες συνθήκες. Τους δημιουργήσαμε την ελπίδα για επιστροφή και διαβίωση στην γενέτειρα. Επιπλέον, οι εξ Ελλάδος φίλοι μας που ζουν πλέον στην Πόλη και συγχρωτίζονται με την κοινότητα, επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τις δομές μας, ώστε να τους εντάξουμε στην κοινότητα μας. Οι ίδιοι αποτελούν πηγή πλούτου για μας με το καθαρό πνεύμα τους και τον ενθουσιασμό που διαθέτουν και επιθυμία μας είναι να τους αγκαλιάσουμε και να τους κάνουμε κοινωνούς και του δικού μας πολιτισμού.
Είναι γεγονός πως ο δρόμος για την βελτίωση των συνθηκών και ανατροπή των δικών μας κακώς κειμένων είναι σίγουρα μακρύς απαιτεί επιμονή, θάρρος και πίστη από μέρους μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει και η συνεργασία όλων μας και αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστα στοιχεία αυτής της νέας πορείας. Η περιφέρεια του Βοσπόρου έδειξε ότι μπορεί και επιθυμεί να λειτουργεί συλλογικά μέσω της κοινής γραμματείας των κοινοτήτων του Βοσπόρου, η οποία μέχρι σήμερα έχει διευκολύνει σε κάθε επίπεδο τις κοινότητες του Βοσπόρου αλλά πολύ περισσότερο έχει δημιουργήσει ένα κλίμα κοινής αντιμετώπισης των ζητημάτων μας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των ενοριών μας.
Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους όλης της επιτροπής μας θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τους συμπολίτες μας από την Αθήνα και να τους ευχηθούμε να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στην Πόλη.
Τέλος, Παναγιώτατε,
Επικαλούμαστε τις ευχές και τις ευλογίες Σας και Σας παρακαλούμε να δεχθήτε την έκφραση του απεριορίστου σεβασμού καί της απολύτης αφοσιώσής μας στο σεπτό πρόσωπό Σας και στον Οικουμενικό Θρόνο, καθώς αποτελείτε όχι μόνο το κέντρο της Ορθοδοξίας, αλλά και το κέντρο της ομογενείας μας».


Πατριάρχης Βαρθολομαίος:
Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας

Στο τέλος ομίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέγοντας τα εξής:
"Κάποιος επεσκέφθη τον μακαριστό προκάτοχό μου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του είπε την πρόθεσή του να γράψει ένα βιβλίο για την Κωνσταντινούπολη και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απήντησε:
«Είναι δύσκολο έργο ένα βιβλίο για την Πόλη. Είναι σφραγισμένο με επτά σφραγίδες και δεν ανοίγει εύκολα τις σελίδες του. Και μόνο για να βρής αυτό το βιβλίο, θα γυρίζης και θα γυρίζης την Πόλη, χωρίς να ομιλής. Θα ανεβαίνης και θα κατεβαίνεις λόφους. Θα προχωρής σε καλντιρίμια, θα σταματήσης σε πόρτες χορταριασμένες, που δεν πατούν πόδια ανθρώπων, θα ζητήσης παλιά αρχοντικά και κονάκια, που έχουν μέσα τους τις σκιές του παρελθόντος και θα μπης σε αυλές τούρκικων σπιτιών, θα φέρης γύρα την Πόλη, με τα πόδια και με την σκέψι, και θα την σφίγγης στην αγκαλιά σου και θα την φιλής σαν τα τρία νερά του Κερατίου, του Βοσπόρου και της Προποντίδος, που καταφιλούν τις ακρογιαλιές της, ώσπου ν΄ αρχίσης ν΄ ακούς φωνές μυστικές. Αλλά και πάλι δεν θάχης γυρίσει την πρώτη σελίδα».
(Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου Γαλάνη, Εκ Φαναρίου, Αθήνα 1968).
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνέχισε λέγοντας ότι: «Σε αυτήν λοιπόν την Πόλιν την απερίγραπτην, που δεν περιγράφεται, την ασύγκριτη, την ασυναγώνιστη, την μοναδική, σ΄ αυτή την Πόλη των πατέρων μας, σήμερα 25 Μαρτίου του Σωτηρίου έτους 2009 όλοι μαζί εμείς οι ολίγοι εντεύθεν και σεις οι περισσότεροι απο το εξωτερικό, εορτάζομεν τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας. Δεν ξέρω εάν ο επίδοξος εκείνος συγγραφεύς έγραψε τελικά το βιβλίο του για την Πόλη, ξέρουμε όλοι ότι εγράφησαν πάρα πολλά βιβλία για την Κωνσταντινούπολη διά μέσου των αιώνων. Εγράφησαν πάρα πολλά βιβλία για την Πόλη και πάρα πολλά βιβλία, ειδικότερα, δια το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον το οποίον στολίζει αυτήν την Πόλη 17 ολοκλήρους αιώνας».


Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι ένας θεσμός ο οποίος πρέπει απολύτως να επιζήσει και να συνεχίσει την ιστορίαν του. Και όλοι εμείς που το στελεχώνουμε, που το διακονούμε, και όλοι εσείς που το αγαπάτε και το υποστηρίζετε, όλοι είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε μέχρι της συντελείας των αιώνων. Εμείς εδώ συνεχίζουμε την ιστορία μας, με δυσκολίες και με προβλήματα. Υπάρχουν όμως οι αισιόδοξες προοπτικές για τις οποίες ακούσαμε προ ολίγου, υπάρχει αυτό το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εδώ κοινότητα και για τον ιερότατον θεσμόν του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου. Συνεχίζομεν λέγω την ιστορία μας αποφασισμένοι να φθάσωμεν μέχρι της συντελείας των αιώνων, εμείς και οι διάδοχες γενεές, αισιοδοξούμε δια το μέλλον, δεν καταθέτουμε τα όπλα, δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό, εννοώ φυσικά τα πνευματικά όπλα με τα οποία αγωνιζόμεθα, όπως τα περιγράφει ο Απόστολος Παύλος εις την προς Εφεσίους επιστολή του. Αγαπούμε αυτήν την Πόλη, υπερηφανευόμεθα διότι ζούμε σε αυτήν την Πόλη, δοξάζουμε τον Θεό που μας έδωσε αυτό το προνόμιο, τώρα την αγαπούν όλο και περοσσότεροι, και αδελφοί μας Ελλαδίτες που έρχονται για σπουδές, για μετεκπαίδευση, την ερωτεύονται την Πόλιν και αποφασίζουν να εγκατασταθούν ή να πηγαινοέρχονται, να μην διακόψουν εν πάση περιπτώσει την σχέση με την Κωνσταντινούπολη».

Στην αίθουσα ήταν παρών ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολίτών (ΟΙ.ΟΜ. ΚΟ) καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνίου κ. Νικόλας Ουζούνογλου και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους οποίους ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την συνεισφορά τους στο έργο της Ομογένειας.

Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον παριστάμενο πρόεδρο της κοινότητος της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι κ. Παντελή Βίγκα, σχετικά με την νέα θεσμική ιδιότητά του, αφού έχει εκλεγεί εκπρόσωπος όχι μόνο την Ρωμαίικης μειονότητας, αλλά όλων των μειονοτήτων, χριστιανικών και μη χριστιανικών μεινοτήτων που ζουν στην Τουρκία, στο 15μελές συμβούλιο της Διευθύνσεως Βακουφίων στην Άγκυρα.
Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι εκεί "υποστηρίζει με τις ωραίες πρωτοβουλίες του τα δικαιώματα των μεινοτήτων, από τα οποία ουδεμίαν πρόθεσιν έχομεν να παραιτηθούμε. Αυτά τα δικαιώματά μας, ακριβώς διότι είναι δικαιώματά μας και μας ανήκουν, και μας εκληροδοτήθησαν από τους πατέρες μας, είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους διά πάσης νομίμου οδού, εδώ εις την χώραν και εις το εξωτερικόν, εις το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου".

Ας σημειωθεί ότι η Κοινοτική αίθουσα Βαφεοχωρίου ήταν αρχικώς Σχολείο (Αρρεναγωγείο) που ανηγέρθη επί Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ' το 1905.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το όμορφο blog , που μας μεταφέρει στο κέντρο της ορθοδοξίας Φανάριον, όπου κινείται και μεγαλουργεί η Μητέρα μας Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.18 Μαρτίου 2010 στις 9:54 π.μ.

    Το Οικουμενικός μας Πατριαρχείο, έχει βαθειά τις ρίζες του στην Πόλη, την Βασιλευούσα Κωνσταντινούπολη. Κανείς δεν μπορεί να ξερριζώσει αυτόν τον αιώνιο θεσμό από εκεί πού τον έταξε ο Θεός και η ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο ανάμεσα στον Αμερικανό Πρέσβη, όταν επισκέφτηκε το Φανάρι επι της Πατριαρχείας του Μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρου. Σε ερώτησή του πόσο χρονών είναι, εκείνος απάντησε με νόημα: "Είμαι 17 αιώνων". Όλοι εμείς που ζούμε εκτός της Πόλεως, ας αγαπήσουμε την Πόλη και την Μητέρα Εκκλησία. Οι επισκέψεις μας εκεί, μας αναβαπτίζουν στα νάματα της Πίστεως, του Γένους και της Ιστορίας, αλλά δίνουν δύναμη και κουράγιο και σε αυτούς τους ανθρώπους τους λίγους πού μένουν εκεί, και φυλάττουν Θερμοπύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails