________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/18/2009

Η ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΣΜΥΡΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Κείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Επισφράγισμα της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στο Φανάρι ήταν η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την γερόντισσα Χριστίνα Τσαντίρη, το γένος Κοχυλά, η οποία γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη.
Κατά την Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγε στην Ικαρία και κατόπιν στην Αθήνα.
Η 97χρονη σήμερα αειθαλής Ρωμιά της Σμύρνης, ήλθε για πρώτη φορά στην Πόλη, συνοδευόμενη από τον γιό της Ιωάννη Τσαντίρη, και παρακολούθησε την ακολουθία του Επιταφίου στο Φανάρι, πλάι στο αριστερό αναλόγιο, κρατώντας, μάλιστα, με το χέρι της τον ρυθμό των Εγκωμίων.
Στο τέλος της ακολουθίας, πληροφορηθείς ο Πατριάρχης την παρουσία της, με συγκίνηση εξήλθε του ιερού βήματος για να χαιρετίσει την Μικρασιάτισσα γερόντισσα.
"Χρόνια πολλά, Καλή Ανάσταση", της ευχήθηκε ο Πατριάρχης.
Κι εκείνη του απήντησε συγκινημένη: "Ήλθα από μακριά να φιλήσω το άγιο χέρι Σας".
Ο Πατριάρχης χαμογελώντας της είπε: "Θα πάω στην πατρίδα σου, στη Σμύρνη, έρχεσαι μαζί μου;''
Ο Πατριάρχης ενημέρωσε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο (του Θωμά) θα ευρίσκεται στη Σμύρνη, όπου θα λειτουργήσει στο Ναό της Αγίας Φωτεινής του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Σμύρνης.
Ο Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία στη γερόντισσα ένα κομποσχοίνι και ένα σταυρουδάκι.

Το προσκύνημα της γιαγιάς Χριστίνας στην Πόλη των Πόλεων μαρτυρεί για μια ακόμη φορά ότι η Βασιλεύουσα είναι η κοιτίδα της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης κι αυτό αποτελεί την πραγματικότητα η οποία είναι βαθιά χαραγμένη στα ενδόμυχα της ψυχής κάθε Έλληνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails