________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/26/2009

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Την πεποίθησή του ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιτελεί ένα οικουμενικό έργο, για τον οικουμενικό ελληνισμό και για την χριστιανοσύνη εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. «Κάθε φορά που έρχομαι με δέος προσέρχομαι και με την ευλάβεια, γιατί ακριβώς θεωρώ ότι επιτελείτε ένα οικουμενικό έργο για τον οικουμενικό ελληνισμό, για την χριστιανοσύνη» είπε ο Έλληνας υπουργός απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι εσείς είστε ο φάρος ο οποίος μπορεί να μας οδηγεί και να μας δίνει το κουράγιο που θέλουμε και που απαιτείται να έχουμε για αυτό προσευχόμαστε για σας Παναγιώτατε».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το υπουργό για τα καλά του λόγια και την έκφραση των αισθημάτων του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας ότι: «Στο πρόσωπό σας υποδεχόμεθα και ευλογούμεν από τη Μητέρα Εκκλησία όλη την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον ελληνικό λαό». Ο Πατριάρχης κατόπιν επεσήμανε στον υπουργό: «Εμείς έχουμε αυτό το προνόμιο να διακονούμε τη Μητέρα Εκκλησία σε αυτή την έπαλξη της ιστορίας, της ιστορίας του γένους μας και της πίστεώς μας. Και θέλουμε και την προσευχή σας την οποία μας είπατε ότι την έχουμε και την ηθική υποστήριξή σας».

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η ευχή μας είναι κάθε φορά που έρχεσθε στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία να υπάρχει διαρκώς και καλύτερο κλίμα εις τας σχέσεις των δύο χωρών, να προάγεται η σταθερότης και η ειρήνη στην περιοχή, ιδιαιτέρως ανάμεσα στις δύο γειτονικές και σύμμαχες χώρες και στα Βαλκάνια και ακόμη σε όλο τον κόσμο. Η Εκκλησία εύχεται διαρκώς για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου».


Ακολούθως ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας ευχόμενος να έχουν ειρηνική πορεία υπογραμμίζοντας τα εξής: "Ευχαριστούμε για τα δικά σας προσωπικά αισθήματα τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζετε και εκδηλώνετε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το Ιερόν μας Κέντρον, αισθήματα σεβασμού και αγάπης τα οποία επαναλαμβάνω τα εκτιμούμε πάρα πολύ και στο πρόσωπό σας ευλογούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες και ευχόμεθα να επιδίδονται σε ειρηνικά έργα. Να μην παραστεί ποτέ ανάγκη να πολεμήσουν να είναι πάντοτε σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, αλλά να επιδίδονται μόνο σε ειρηνικά έργα. Και είμαι βέβαιος ότι και ο σκοπός της ελεύσεώς σας εδώ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, να οικοδομήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με αυτά τα αισθήματα σας υποδεχόμεθα με τους αγίους αδελφούς αρχιερείς".

Στο τέλος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στο μεγάλο και δύσκολο έργο που επιτελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνοντας ότι: «Πιστεύουμε ότι επιτελείτε πολύ μεγάλο έργο το οποίο αναγνωρίζεται από όλους μας. Ο οικουμενικός σας ρόλος όλο και περισσότερο ενισχύεται και απαιτεί όσο και περισσότερες και μεγαλύτερες προσπάθειες προς τις κατευθύνσεις που έχετε χαράξει…. Είναι μεγάλη η χαρά, μεγάλη η τιμή και με πολύ συγκίνηση προσερχόμαστε ευλαβικά πάντα στο Πατριαρχείο και σε σας προσωπικά που τιμάτε αυτή την έπαλξη που έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και που ο Θεός να σας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ολοκληρώσετε αυτό το δύσκολο έργο, αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που έχετε χαράξει μαζί με όλους τους συνεργάτες σας».

Τον Έλληνα Υπουργό, που υποδέχθηκαν μαζί με τον Πατριάρχη και αρχιερείς μέλη της Ιεράς Συνόδου, συνόδευαν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails