________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/28/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού τα γλυπτά του Παρθενώνα"


Ρεπορτάζ - φωτό: Ν. Μαγγίνας


Ως ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού”, χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα γλυπτά του Παρθενώνα, απευθυνόμενος σε πλήθος προσκυνητών και σε ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πατριάρχης αφού χοροστάτησε στον Εσπερινό του Σαββάτου, που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τέλος καλωσόρισε τους προσκυνητές με πολλή χαρά στο Φανάρι λέγοντας ότι: «Ευρίσκεσθε εις τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου...».

Αναφερόμενος δε στην Πόλη που «είναι χαρμολύπη» είπε: «Η Πόλις μας είναι πάντοτε ωραία διότι την στολίζουν αναρίθμητα ιερά και σεβάσματα! Από κάθε γωνίαν της ακούγονται μυστικαί φωναί «πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων», και από παντού αναδίδεται «οσμή ευωδίας πνευματικής»! Εδώ ο τρούλος της Αγια-Σοφιάς κατέβασε τον Παντοκράτορα Θεόν εις την γην, η Υπέρμαχος Στρατηγός εσκέπασε με την Αγίαν Εσθήτα και Σκέπην Της τον άνθρωπον...».

Ο χαιρετισμός του Πατριάρχου προς τους προσκυνητές έχει ως εξής:



Προ ολίγων ημερών - προ εβδομάδος ακριβώς - εις τας κλεινάς Αθήνας εγένοντο τα εγκαίνια του λαμπρού νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, εις τα οποία αντεπροσωπεύθη καταλλήλως υπό Συνοδικού Ιεράρχου και το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Ελέχθη ότι τα εκθέματα του Μουσείου, καθώς και εκείνα τα τμήματα των γλυπτών του Παρθενώνος τα οποία απουσιάζουν, δεν είναι ψυχρά και νεκρά αντικείμενα, αλλά τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού, ιερά και σεβάσμια. Αυτήν την ζώσαν ψυχήν του Γένους, που από την αρχαϊκήν και κλασσικήν αρχαιότητα μέχρι την ελληνιστικήν, τους μέσους χρόνους και τας νεωτέρας εποχάς, μέχρι και των ημερών μας, βλέπομεν να έχη αδιάσπαστον ιστορικήν συνέχειαν, αυτήν την ψυχήν να κρατήσωμεν φωτεινήν, ανθηράν, ηνωμένην με τον Μονογενή Υιόν και Λόγον του Θεού, ο Οποίος είναι η εντελέχεια της υπάρξεως και της ζωής! Αφ’ ότου εβαπτίσθη εις Χριστόν το Γένος μας έλαβεν άλλας διαστάσεις και άλλον προορισμόν, και έδωκε καρπούς αιωνιότητος, τους Αγίους του. Επί τα ίχνη, λοιπόν, των Αγίων της Εκκλησίας μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων, καλούμεθα όλοι να προχωρήσωμεν με πολλήν ευθύνην και συνέπειαν. Αυτή θα είναι η καλλιτέρα και ουσιαστικωτέρα καταξίωσης της πνευματικής μας κληρονομίας. Αυτή θα είναι η ζωογόνησις και η δόξα της ψυχής του Γένους.

Και πάλιν καλώς ήλθατε εις την Πόλιν μας, την Πόλιν σας! Διότι είναι πόλις όλων μας η Κωνσταντινούπολις. Ευλογημένη και ευφρόσυνος να είναι η εδώ παρουσία σας. Να μας δώσετε και πάλιν, και ξανά, και πολλάκις, την χαράν να σας υποδεχθούμε εδώ. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η αγάπη του Θεού και Πατρός, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, είη μετά πάντων υμών, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails