________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/22/2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΤΟΥΑΡΙΑΣ WILLIAMS: "Ευκαιρία για την Τουρκία η Σχολή της Χάλκης"




Συνέντευξη - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτος πάσης Άγγλίας Δρ. Rowan Douglas Williams, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης μίλησε για τις σχέσεις και για την πορεία του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε για ένα τριήμερο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά την παραμονή του στο Πατριαρχείο είχε συνομιλίες με την αρμόδια Επιτροπή για τα Διαχριστιανικά Ζητήματα στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος, συμπρόεδρος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής επί του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τέλος ο Αγγλικανός Πριμάτος παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Aκολουθούν οι ερωτήσεις που υποβάλαμε στον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας και οι απαντήσεις που έδωσε.

Ερ. Πώς εκτιμάτε το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εδώ και τριάντα οκτώ χρόνια παραμένει κλειστή στερώντας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τα στελέχη του και πώς διαβλέπετε το μέλλον της Σχολής;

Απ. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει σημαντικούς πόρους, τόσο υπό τη μορφή βιβλίων, όσο και όσον αφορά τον χώρο της και μια όμορφη τοποθεσία. Συμβολικά, είναι πολύ σημαντική η σύνδεσή της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπότε θα μπορούσε να ξαναγίνει ένα σημαντικό διεθνές κέντρο. Ελπίζω λοιπόν πως θα τη δούμε να αναδύεται μέσα στα επόμενα χρόνια ως ένα άλλο διεθνές κέντρο με πραγματική θεολογική ποιότητα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, στενά συνδεδεμένο με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα. Πιστεύω πως καθώς η Τουρκία σκέφτεται για το μέλλον της στην Ευρώπη, είναι πραγματικά μια καλή ευκαιρία για να αποφασίσει μια θετική χειρονομία προς τη Χάλκη. Πάντως, πραγματικά ελπίζω και προσεύχομαι πως μπορούμε να προσβλέπουμε σε αυτό.


Ερ. Πώς αξιολογείτε τις συναντήσεις σας που είχατε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την εδώ παραμονή σας;

Απ. Ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο. Είχαμε μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε με πολλούς ανθρώπους εις το Φανάρι σχετικά με τις οικουμενικές μας σχέσεις, τις ελπίδες μας, τις ανησυχίες μας, καθώς και οι δυο Εκκλησίες αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα. Συνομιλήσαμε πολύ ειλικρινά για όλα αυτά και ήταν πραγματικά μεγάλο προνόμιο και χαρά να είμαι μαζί με τον Πατριάρχη, να περάσω προσωπικό χρόνο μαζί του. Το να ευρίσκομαι εδώ αποτελεί πάντα ένα δώρο για μένα και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.


Ερ. Πώς χαρακτηρίζετε την πορεία του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας;

Απ. Σχεδιάζουμε τον επόμενο κύκλο του διαλόγου. Το κείμενο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής από τον διάλογο των περίπου 20 τελευταίων ετών έχει ήδη καταγράψει πολλαπλή και πολύ θετική επίδραση. Αρχίζουμε τώρα μια νέα πορεία δουλειάς, η οποία θα ξεκινήσει αργότερα εντός του έτους και θα πραγματευθεί το Χριστιανικό δόγμα για την ανθρώπινη φύση. Η συμμετοχή μας είναι δεδομένη, το θέμα έχει αποσαφηνισθεί, οπότε εκτιμώ πως οι προοπτικές είναι πολύ καλές.

Ερ. Πέρσι, το 2008, στο περιοδικό TIME ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναδείχθηκε μέσα στην πρώτη ενδεκάδα των ηγετών με την περισσότερη επιρροή κύρους, μεταξύ των εκατό δημοφιλέστερων προσωπικοτήτων. Εσείς τότε παρουσιάζατε με κείμενό σας την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Απ. Άκουσα πως το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται και επειδή τον εκτιμώ πολύ ως θεολόγο, και ως ποιμένα και ως πρόσωπο, αισθάνθηκα ότι ήταν προνόμιο ότι μπόρεσα να πω κάποια λόγια προς τιμήν του, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύω πως δημιούργησε ένα ρόλο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον κόσμο, μέσα από την υπεράσπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και τη Χριστιανική προσέγγιση σε οικολογικά ερωτήματα. Αυτό έχει λειτουργήσει ως μέγα παράδειγμα για εμάς.


Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας Δρ. Rowan D. Williams είναι ο 104ος Αρχιεπίσκοπος και προέρχεται από τον Ακαδημαϊκό κόσμο. Είναι γνώστης και φίλος της Ορθοδοξίας και συγγραφεύς βιβλίων μεταξύ των οποίων πολλά αναφέρονται στην Ορθόδοξη Ανατολική Θεολογία.

2 σχόλια:

  1. Εἶναι φοβερὸς ὁ Rowan Williams- εἶναι τόσο κοντὰ στὴν ὀρθοδοξία, ποὺ ἀπορεῖς ποὺ εἶναι ὄχι μόνο ἀγγλικανὸς ἀλλὰ καὶ ὁ πρῶτος τους κιόλας. Τρέφει καὶ πολὺ μεγάλη ἐκτίμηση γιὰ τὸ ἔργο τοῦ Γιανναρᾶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξίζει να υπενθυμίσουμε κι ένα καταπληκτικό απόσπασμα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Δρος Rowan Williams, την οποία έδωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2003, την ημέρα της ενθρόνισής του ως Αρχιεπισκόπου του Canterbury:

    “About twelve years ago, I was visiting an Orthodox monastery, and was taken to see one of the smaller and older chapels. It was a place intensely full of the memory and reality of prayer. The monk showing me around pulled the curtain from in front of the sanctuary, and inside was a plain altar and one simple picture of Jesus, darkened and rather undistinguished. But for some reason at that moment it was as if the veil of the temple was torn in two: I saw as I had never seen the simple fact of Jesus at the heart of all our words and worship, behind the curtain of our anxieties and our theories, our struggles and our suspicion”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails