________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/17/2009

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Φανάρι, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Γαλλίας Ζεράρντ Λορσέρ (Gerard Larcher) και ομάδα γάλλων γερουσιαστών και αξιωματούχων. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα οποία είχαν ευμενή απήχηση στον πρόεδρο και στους υπόλοιπους γερουσιαστές. Η συζήτηση, που διεξήχθη σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα, διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και ο πρόεδρος και οι πέντε γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των θεμάτων που απασχολούν την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, καθώς και ο εκπρόσωπος όλων των μειονοτήτων στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων στην Άγκυρα Παντελής Βίγκας.

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της τήρησης των κριτηρίων και την πλήρωση των προϋποθέσεων για την ένταξη, όπως είχαν και έχουν όλες οι υποψήφιες χώρες. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή, επειδή εδώ είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό το Πατριαρχείο σημαίνει πολλά πράγματα. Σε ιστορικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αξιών για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε σε δήλωσή του, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πατριάρχη, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Γαλλίας, που είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας μετά τον Πρόεδρο.

«Ο Παναγιώτατος είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα με παγκόσμιο όραμα. Με ένα όραμα για την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητα του Παναγιωτάτου. Επιθυμούμε να επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ελευθερία για όλες τις θρησκείες με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο».




Ο πρόεδρος Λορσέρ επεσήμανε πως οι μειονότητες στην γειτονική χώρα, όπως οι χριστιανοί και οι εβραίοι, επιθυμούν να είναι καλοί πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας και να συμβιώνουν αρμονικά με τους μουσουλμάνους. «Αυτός είναι και ο λόγος που θα έχω επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Χθες είχα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζητήσαμε αυτό το ζήτημα, που είναι εξόχως σημαντικό για την Γαλλία, την Ευρώπη, αλλά και για την Τουρκία που είναι μια σημαντική χώρα με σημαντική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Και επιθυμία μας είναι να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στην Γαλλία και την Τουρκία», κατέληξε.

Ακολούθως ο πρόεδρος και οι γερουσιαστές ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλίας, τον περασμένο Απρίλιο στο Παρίσι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για τα εγκαίνια έκθεσης για το Άγιο Όρος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails