________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/09/2009

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι, με Ιεράρχες του Θρόνου: Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος, Μύρων Χρυσόστομος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.



Οικουμενικός Πατριάρχης, Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.




Με θερμές ευχές για μια γόνιμη Πρωθυπουργία που θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Να σας ευχαριστήσω, διότι από τις πρώτες ημέρες των υψηλών καθηκόντων σας ήρθατε στην Πόλη μας... εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, πράγμα το οποίον αποδεικνύει την αγάπη σας για τον θεσμό, το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματά του και την αγάπη σας, ευρύτερα, για την Ομογένεια της Πόλεως. Το εκτιμούμε πάρα πολύ», ήταν τα πρώτα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Πατριάρχη καθώς και στην οικουμενικότητα του θεσμού που εκπροσωπεί. Ιδιαίτερα έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Πατριάρχη αλλά και στις προσπάθειες του για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου. Αναφερόμενος στα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση αυτά να διευθετηθούν με σεβασμό όμως στην εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, με «τον απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες, που σας αφορά κι εσάς άμεσα, το Πατριαρχείο, τα ζητήματα, όπως της Χάλκης, μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ε.Ε.».

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε έναν ασημένιο δίσκο με εγχάραγκτη την υπογραφή του ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δώρισε ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα από την συλλογή του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας. Αμέσως μετά είχαν κατ΄ιδίαν 30λεπτη συνάντηση στο Πατριαρχικό Γραφείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την άφιξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Φανάρι τον καλωσόρισαν οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα κατά τό Πατριαρχικό τυπικό. Αμέσως κατευθύνθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψε κερί και προσκύνησε με σεβασμό τις εικόνες. Στην αίθουσα του Θρόνου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Ιεράρχες του Θρόνου. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του στο Πατριαρχείο, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, στενούς συνεργάτες του, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα,τον Έλληνα Γεν. Πρόξενο στην Πόλη μας Βασίλειο Μπορνόβα και τον Πρόξενο Νικόλαο Σιγάλα και υπηρεσιακούς παράγοντες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails