________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/16/2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η Οκτωβρίου 1940 ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ



ΑΠΕ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Θερμά συγχαρητήρια στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειο Μπορνόβα απονέμει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συγκινημένος από την έκθεση που έχει οργανώσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στις αίθουσες του Σισμανόγλειου Μεγάρου, στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

"Εν συγκινήσει βαθεία και υπερηφανεία πολλή επεσκέφθημεν την λαμπράν αυτήν έκθεσιν, δια την πρωτοβουλίαν της οργανώσεως της οποίας συγχαίρομεν θερμώς τον εντιμότατον Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος κ. Βασίλειον Μπορνόβαν", έγραψε ο Πατριάρχης στο βιβλίο των επισκεπτών, αφού είχε περιηγηθεί πραγματικά συγκινημένος την έκθεση.


Το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, γιόρτασε την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας την σημαντική αυτή σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας στην τουρκική κοινωνία, με την βοήθεια μιας έκθεσης που περιελάμβανε σχολιασμένο φωτογραφικό υλικό, ημίωρο ντοκιμαντέρ, παρουσίαση ομογενειακών και τουρκικών εφημερίδων που εκδόθηκαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καθώς και εικαστική παρέμβαση του ζωγράφου Χρήστου Μποκώρου, που αποτυπώνει όλα τα ονόματα των πεσόντων στο μέτωπο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -που βρίσκονταν στις ΗΠΑ όταν εγκαινιάσθηκε η έκθεση πριν 20 περίπου μέρες, επισκέφθηκε την έκθεση κατά την επιστροφή του.
«Συγκινήθηκα πολύ, σχεδόν μέχρι δακρύων», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την περιήγησή του στη έκθεση και τόνισε ότι «η Εκκλησία μας δεν θα πάψει να προσεύχεται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και προκειμένου για την Ελλάδα κατά μείζονα λόγον ευχόμεθα να έχει πάντοτε ειρήνη, πάντοτε σταθερότητα και πάντοτε ευημερία και εθνική ομοψυχία».


Την έκθεση επισκέφτηκαν ήδη περί τα 2500 άτομα που άφησαν συγκινητικές εγγραφές στο βιβλίο των επισκεπτών. "Εγγραφές που εξυμνούν την φιλία των δύο λαών, καθώς πάρα πολλοί απλοί Tούρκοι για πρώτη φορά συναντούν αυτή την τραγική ιστορική στιγμή της Ελλάδος", ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλης Μπορνόβας .
«Μας συμπαρίστανται ολόθερμα, συμπαρίστανται στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν ή που έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια εκείνα και για μία ακόμα φορά κάνουν σαφή την παρουσία τους, ο τουρκικός λαός δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές.
Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε στην Πόλη και γι’ αυτό μπορέσαμε να φέρουμε στην Πόλη ένα τέτοιο γεγονός. Ευλόγησε σήμερα με την παρουσία του την έκθεση ο Παναγιότατος. Είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι γι΄αυτό. Έγραψε εξαιρετικά συγκινητικά λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών, και με τα λόγια του Παναγιότατου κλείνουμε σήμερα το πρώτο μας βιβλίο επισκεπτών», είπε ο Γενικός Πρόξενος και ανήγγειλε ότι η έκθεση θα παραταθεί .
«Θα ανοίξουμε καινούριο βιβλίο και σκεπτόμεθα τόσο τις εγγραφές στο βιβλίο των επισκεπτών, όσο και το φωτογραφικό υλικό που έχουμε από την έκθεση να τα εκδώσουμε σε έναν όμορφο τόμο», είπε .
Η έκθεση οργανώνεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην καρδιά της πιο πολυσύχναστης από την τουρκική νεολαία συνοικίας της Πόλης, είναι η πρώτη τέτοια έκθεση στην Τουρκία και στοχεύει στο να εξοικειώσει το τουρκικό κοινό με σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Διοργανώθηκε με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ καθώς και του ΕΛΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails