________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/19/2009

Μια Αντιπολεμική Έκθεση Φωτογραφίας στο Ζωγράφειο


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Την περασμένη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου Λυκείου πραγματοποιήθηκαν τα
εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ίχνη Πολέμου» του δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ Παύλου Νεράντζη, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στιγμιότυπα από αποστολές που έχει πραγματοποιήσει ο Παύλος Νεράντζης σε εμπόλεμες περιοχές και σε ζώνες συγκρούσεων, από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Στην έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, παρουσιάζονται φωτογραφίες, από την περίοδο 1977-2007, «εν θερμώ, όπως τα κατέγραψε τότε ο φωτογραφικός φακός», που και σήμερα δεν χάνουν την αξία τους, καθώς μια φωτογραφία, αληθινή, όχι η σκηνοθετημένη, διατηρεί τη δύναμή της, όπως τονίζει ο κ. Νεράντζης.



«Ίχνη πολέμου. Ο οδυρμός της μάνας. Το κλάμα ενός παιδιού. Η απόγνωση του πρόσφυγα. Η ιαχή του μισθοφόρου. Η βία του οργισμένου πλήθους. Η ατέλειωτη αναμονή. Ο φόβος που σε παραλύει. Σε κάθε πόλεμο τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Όπως ίδιες είναι οι εικόνες βίας. Το κροτάλισμα ενός πολυβόλου. Η σύγκρουση. Το κενό ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Τα συντρίμμια. Η οδύνη της απώλειας. Όσο κι αν η αλήθεια βομβαρδίζεται ολοένα και περισσότερο στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, η έρευνα στις σκοτεινές πλευρές των γεγονότων παραμένει πρώτιστη ανάγκη. Πόσο μάλλον που οι κάθε λογής προπαγανδιστές, αυτοί που μιλούν μονάχα για παράπλευρες ζημίες και «αόρατους πολέμους», υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν θύματα».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails