________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/11/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Εκδρομή για τη νεολαία της Πόλης διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως έχει καθιερωθεί να πραγματοποιεί στις αρχές κάθε χρόνου.
Νέοι και νέες της Ομογένειας –ως επί το πλείστον φοιτητές και φοιτήτριες - αλλά και καθηγητές των ομογενειακών σχολείων καθώς επίσης και ελλαδίτες φοιτητές που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετέβησαν στην κωμόπολη Χιλή που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, ζούσε σημαντικός αριθμός Ελλήνων ενώ από την κωμόπολη Χιλή καταγόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων Βλάχος (1873-1956).
Πρώτος σταθμός των εκδρομέων ήταν το Πανεπιστήμιο Işık Üniversitesi, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης Χιλή. Εκεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και τους νέους που τον συνόδευαν υποδέχθηκαν οι κ. Ekrem İkinci, Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, η κυρία Εὔα Αλεξάνδρου Σαρλάκ, Καθηγήτρια του Τμήματος ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς και ο κ. İhsan Çayıroğlu, πρώην Δήμαρχος της Χιλής.
Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τους χώρους όπου κάποτε βρισκόταν το Ρωμαίηκο Κοιμητήριο και το σωζόμενο τμήμα του Ι. Ναού του Αγίου Ευθυμίου, Επισκόπου Σάρδεων.
Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα σε ξενοδοχείο της περιοχής κατά το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στους μαθητές, τους Καθηγητές των Ομογενειακών σχολείων, στους φοιτητές από την ομογένεια και από την Ελλάδα. Ο Πατριάρχης τους ευχήθηκε για το νέο έτος, τους έδωσε πατρικές συμβουλές και τους προσέφερε από ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, αλλά και αναμνηστικά δώρα.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης Ανδρέας υπογράμμισε την σημασία της μακραίωνης ειρηνικής συνυπάρξεως Ορθοδόξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Χιλή.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τη νεολαία από την Πόλη ως φορείς υψηλών πολιτισμικών αξιών και ιδεωδών.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ημερήσια εκδρομή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το παρακείμενο χωριό Νιχωράκι της Χιλής, και τον χώρο του παλαιού Χριστιανικού Κοιμητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails