________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/09/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Σε πρόγευμα εργασίας το οποίο διοργανώνει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Προεδρίας, υπεύθυνος για τα Βακούφια Bulent Arınc, θα παρακαθίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την Πέμπτη το πρωί.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και σε ορισμένα λαϊκά στελέχη. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβερνήσεως του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, η οποία εγκαινιάσθηκε στις 15 Αυγούστου 2009 στο νησί της Πριγκήπου με την παρουσία του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και πέντε Υπουργών μεταξύ των οποίων και ο Bulent Arınc.
Τότε είχε επισκεφθεί, για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Τουρκίας το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά.


Σκοπός της συναντήσεως της επόμενης Πέμπτης είναι η εμβάθυνση (η εντατικοποίηση) του διαλόγου για την επίλυση των συσσωρευμένων, εδώ και δεκαετίες, προβλημάτων.
Ακριβώς αυτό είναι και το παράπονο των Μειονοτήτων και κυρίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης, η ανυπαρξία δηλαδή ενός σταθερού διαλόγου εκτός από τις κατά καιρούς γενικές συζητήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται, αν και δεν μοιάζουν θεαματικές, στην πραγματικότητα είναι πρωτόγνωρες για την τουρκική κοινωνία και χαρακτηρίζονται σαν ιστορικά άλματα.
Βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικά έχει επηρεάσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς και το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών χωρών να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες στην υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Η επικείμενη συνάντηση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν ο οποίος προανήγγειλε, εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, την θεσμοθέτηση μιας ειδικής επιτροπής για την εξέταση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μειονοτήτων. Σημειώνεται ότι ο κ. Arınc είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, πρώην πρόεδρος της Βουλής, νομικός και θεωρείται ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.


Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές 2009 συγκροτήθηκε δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στο οποίο μετέχει ως εκπρόσωπος όλων των μειονοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Παντελής Βίγκας.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα έγινε και στις 12 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. στην Πόλη, όπου πραγματοποιήθηκαν, υπό τον Πρέσβη Volkan Bozkır, κατ' ιδίαν συναντήσεις στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών με εκπροσώπους των μειονοτήτων. Την παραμονή εκείνων την συναντήσεων ο υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Egemen Bağış παρέθεσε δείπνο στους θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους των μειονοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails