________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/13/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "΄Πολλή Ρωμηοσύνη στα έργα Σαββόπουλου"

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Ενθουσιασμός, παλμός και συγκίνηση κυριάρχησαν στην συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης, με την ορχήστρα και τη Χορωδια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντούλιδη, την Κυριακή 11 Απριλίου το απόγευμα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέστη στην μουσική αυτή εκδήλωση στο τέλος μίλησε για το πολύπλευρο έργο του πολύμουσου Δ. Σαββόπουλου, τονίζοντας ότι «τα έργα του, είναι διαποτισμένα μέ πολλή ανθρωπιά, με πολλή ευθύνη έναντι της ιστορίας του Γένους και της σημερινης πραγματικότητός του, με πολλή ευαισθησία διά την αγωνίαν και τους προβληματισμούς των νέων, με πολλή Ρωμηοσύνη».
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων, λέγοντας: «Ευχαριστούμε τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων «Ε. Μαντουλίδη», που μαζί με τα παιδιά μας του «Ζωγραφείου», «σαν χερουβείμ με σχολικές ποδιές», ανοίξανε απόψε τα φτερά τους, τα στόματα και τις καρδιές τους, και μαζί με τον μεγάλο δάσκαλο μας ανέβασαν σε υψηλές σφαίρες συγκινήσεων και αισθητικής απολαύσεως. Μύρισε άνοιξι απόψε εις το «Ζωγράφειον». «Έαρ γλυκύτατον», παράλληλον προς το έαρ της Αναστάσεως του Χριστού και την φυσικήν άνοιξι του «ξανθού Απρίλη». Να έλθετε ξανά! Τα νιάτα της εναπομεινάσης Ομογενείας χρειάζονται την παρουσία σας! Όλοι την χρειαζόμεθα! Η Πόλις την χρειάζεται! Άλλωστε εδώ δεν είσθε ξένοι! Η Κωνσταντινούπολις είναι πάντοτε η Αγία Σιών του Γένους – δηλαδή το πατρικό σπίτι όλων μας!»

Στην εκδήλωση μίλησαν ο δραστήριος Διευθυντής του Ζωγραφείου Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Αικατερίνη Μαντουλίδου και η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Άσπα Χασιώτη, η οποία είχε την έμπνευση και οργάνωση της επιτυχημένης μουσικής πανδαισίας, καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, συγγραφέας του βιβλίου Υπόγεια Διαδρομή που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Διονύση Σαββόπουλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, η ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, πολυπληθές ακροατήριο, ομογενείς της Πόλης και επισκέπτες από την Ελλάδα.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, κατά την προσφιλή του συνήθεια, σχολίαζε ανάμεσα στα τραγούδια. Την 70μελή χορωδία των μαθητών χαρακτήρισε ως “άνοιγμα ψυχής” και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Τα προβλήματά μας έχουν μία διατύπωση, βέβαια, οικονομική. Αλλά κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι οικονομικά. Είναι τελείως άλλης τάξεως. Ηθικής και πνευματικής... Ίσως αυτή η δύσκολη στιγμή που ζούμε κάτω στην Ελλάδα να είναι και μια ευκαιρία να αλλάξουμε λίγο μυαλά, ούτως ώστε να σωθεί το στοιχείο το ελληνικό μέσα κι έξω από την Ελλάδα”.



Ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου έχει ως εξής:

Χριστός Ανέστη!
Μέσα εις την χαρμόσυνον και πλήρη φωτός και ελπίδος ατμόσφαιραν της Αναστάσεως εορτάζονται τα 117 έτη από της ιδρύσεως του ιστορικού Εκπαιδευτηρίου της Πόλεως ημών, του Ζωγραφείου, του οποίου και ημείς ηυτυχήσαμεν να υπάρξωμεν μαθητής και σεμνυνόμεθα δια το γεγονός.
Ο εορτασμός λαμπρύνεται με την αποψινήν συναυλίαν του εκλεκτού Θεσσαλονικέως μουσουργού και λίαν εις πάντας ημάς αγαπητού κ. Διονυσίου Σαββοπούλου. Τον καλωσορίζομεν εγκαρδιώτατα, καθώς και την ορχήστραν και χορωδίαν των Εκπαιδευτηρίων «Ε. Μαντουλίδη», που υπεβλήθησαν εις τον κόπον και την θυσίαν να έλθουν εις την Κωνσταντινούπολιν και από κοινού με την χορωδίαν του Ζωγραφείου να παρουσιάσουν το ωραιότατον πρόγραμμα που είχαμε το προνόμιον να απολαύσωμεν. Όταν προ έτους εδίδετο μία λαμπρά συναυλία του κ. Σαββοπούλου εις την βυζαντινούπολιν Θεσσαλονίκην, δια να εορτασθή η τριακονταετηρίς των Εκπαιδευτηρίων «Ε. Μαντουλίδη», δεν εφανταζόμεθα ότι θα είχομεν την ευτυχίαν να τον απολαύσωμεν και ενταύθα. Όμως η αγάπη τόσον του κ. Σαββοπούλου, όσον και των υπευθύνων των Εκπαιδευτηρίων «Ε. Μαντουλίδη», μας επεφύλαξαν την ευτυχίαν αυτήν και τους είμεθα βαθύτατα ευγνώμονες.


Ο πολύμουσος κ. Σαββόπουλος και κορυφαίος Έλλην «μελωδός», ήγουν «ερμηνευτής των δικών του στιχηρών ιδιομέλων
», παλαιόθεν μας συγκινεί με το «φορτηγό» του, το «περιβόλι του τρελλού», το «κούρεμα», τον «Μπάλλο», το «Βρώμικο ψωμί», τα «τραγούδια που έγραψε για φίλους», τον «Καραγκιόζη» του, το «Σαββόραμα», τις «Πρεσθλάβες» του και τα άλλα υπέροχα έργα του, τα οποία είναι διαποτισμένα με πολλή ανθρωπιά, με πολλή ευθύνη έναντι της ιστορίας του Γένους και της σημερινής πραγματικότητός του, με πολλή ευαισθησία δια την αγωνίαν και τους προβληματισμούς των νέων, με πολλή «Ρωμηοσύνη»! Ενθυμούμεθα με ιδιαιτέραν συγκίνησιν τας ευχάς που μας έδιδεν εις τις «Ακτίνες του Βορρά», ολίγον μετά την εκλογήν ημών εις τον μαρτυρικόν Πατριαρχικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως, ψάλλων: «Της καρδιάς σου η βασίλισσα υπάρχει και αιχμάλωτη στέκει στα μάτια σου εμπρός, σαν τον Θρόνον του νέου Πατριάρχη∙ ο Θεός να του δίνη δύναμη και φως». Ευχαριστούμεν από καρδίας, αγαπητέ κ. Σαββόπουλε, δια τας ωραίας εκείνας ευχάς. Πάντοτε χρειαζόμεθα «δύναμιν και φως» παρά Θεού, δια να βαστάζωμεν τον σταυρόν της ιστορίας, δια να πηδαλιουχώμεν ασφαλώς το ιερόν σκάφος της Εκκλησίας, δια να στηρίζωμεν την δοκιμαζομένην Ομογένειαν, δια να δίδωμεν ελπίδα εις τους νέους και δια να κρατούμεν άσβεστον το «Φανάρι» της Ορθοδοξίας, να τηλαυγίζη το φως του Χριστού και την ευγένειαν του Γένους εις τα πέρατα της οικουμένης! Καλώς μας ήλθατε «στο θείο Βυζάντιο», όπου και σήμερον, παρά τας περιπετείας και τας τραγωδίας που εζήσαμε δια των αιώνων, «το αυγό του αετού δυό κεφαλές πετάει»! Καλώς μας ήλθατε εις ώρας που «τρέχουν οι ειδήσεις σαν παραισθήσεις» και εις επίπεδον παγκόσμιον, λόγω της σοβούσης ποικίλης κρίσεως, αλλά και εις επίπεδον Ρωμηοσύνης. Τα ευαίσθητα αισθητήρια της ψυχής σας ασφαλώς συλλαμβάνουν και υπό τας παρούσας συνθήκας «ακριβές μουσικές του Κουκουζέλη, και χρυσές του Πανσέληνου ζωγραφιές» μέσα στην «έγχρωμη νεφέλη» της Πόλεως, Πολιτιστικής άλλωστε Πρωτευούσης της Ευρώπης δια το 2010, διότι Κωνσταντινούπολις - Άγιον Όρος – Θεσσαλονίκη, κι όλος ο χώρος «Απ τό Ιάσιο μέχρι την Κερύνεια ... κι απ τά όρη του Ταύρου ως τα δελφίνια της Τεργέστης κι ως του Ευξείνου τους ασκούς «είναι ένα αδιαίρετο σύνολο». Ένα είναι το πνεύμα, μία είναι η ψυχή, μία η καρδιά, μία η παράδοσις, ένα το άρωμα και το όνειρο!


Ευχαριστούμε τα παιδά των Εκπαιδευτηρίων «Ε. Μαντουλίδη», που μαζί με τα παιδιά μας του «Ζωγραφείου», «σαν χερουβείμ με σχολικές ποδιές», ανοίξανε απόψε τα φτερά τους, τα στόματα και τις καρδιές τους, και μαζί με τον μεγάλο δάσκαλο μας ανέβασαν σε υψηλές σφαίρες συγκινήσεων και αισθητικής απολαύσεως. Μύρισε άνοιξι απόψε εις το «Ζωγράφειον». «Έαρ γλυκύτατον», παράλληλον προς το έαρ της Αναστάσεως του Χριστού και την φυσικήν άνοιξι του «ξανθού Απρίλη». Να έλθετε ξανά! Τα νιάτα της εναπομεινάσης Ομογενείας χρειάζονται την παρουσία σας! Όλοι την χρειαζόμεθα! Η Πόλις την χρειάζεται! Άλλωστε εδώ δεν είσθε ξένοι! Η Κωνσταντινούπολις είναι πάντοτε η Αγία Σιών του Γένους – δηλαδή το πατρικό σπίτι όλων μας!
Ευχόμενοι τόσον εις το Ζωγράφειον όσον και εις τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη να εορτάσουν πολλάς επετείους πολυκάρπου και καλλικάρπου λειτουργίας, και επικαλούμεθα επί ένα έκαστον των στελεχών και των διοργανωτών της Συναυλίας πλουσίαν την χάριν του μουσουργού Παρακλήτου και αναφαίρετον το φως και την χαράν της Αναστάσεως!
Χρόνια πολλά! Η πατρική ημών ευχή και Πατριαρχική ευλογία σας συνοδεύει όλους και αδιακόπως!



1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails