________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/17/2010

ΚΥΠΡΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα στο Φανάρι την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία έφθασε χθες στην Κωνσταντινούπολη για να συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην επίσημη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει εγκλωβιστεί στις Βρυξέλλες, καθώς λόγω της ηφαιστειακής σκόνης δεν πραγματοποιούνται αεροπορικές πτήσεις.

Τα δώρα που επρόκειτο να προσφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τα προσέφερε τελικά ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Φανάρι. Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να καταφέρει να έρθει στην Κωνσταντινούπολη έστω για το συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Ρώμη –εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 12 με 16 ώρες να φτάσει – και από εκεί αεροπορικώς, με ιδιωτικό αεροσκάφος, μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

«Εύχομαι να έρθει και να μου τα δώσει ο ίδιος», απάντησε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Πάφου ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «αύριο δεν θα έρθει, μόλις μιλήσαμε». Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Χωρεπίσκοπος Χύτρων Λεόντιος και ο Διάκονος Κυπριανός Κουντούρης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για την ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ευχήθηκε όπως αυτό πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Ελπίζω να περάσετε καλά έστω και χωρίς τον Μακαριώτατο και να μιλήσει η Πόλη στην ψυχή σας», ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητώντας από τον Πάφου Γεώργιο να μεταφέρει σε όλο τον Κυπριακό λαό τις ευχές και τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως καθώς «και την ιδιαίτερη ευχή μας για το πρόβλημα που ταλανίζει και ταλαιπωρεί επί αρκετά χρόνια την Μεγαλόνησο και την Εκκλησία της, την καλύτερη, δυνατή λύση, λειτουργική και βιώσιμη». «Αυτό ευχόμεθα πάντοτε», πρόσθεσε, «για την αρμονική συνύπαρξη των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και στο παρελθόν και η Εκκλησία της Κύπρου να είναι πάντοτε φορέας ειρηνικών μηνυμάτων και διαγγελμάτων, να γεφυρώνει τα χάσματα. Εμείς από εδώ με την προσευχή μας και την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας».



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε η επίσκεψη του Κύπρου Χρυσοστόμου να γίνει το συντομότερο δυνατό. «Έχει έρθει και άλλες φορές αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Πρωθιεράρχου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από αυτή την άποψη θα είχε μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία». Ευχαρίστησε δε τους παρόντες δημοσιογράφους και άλλα μέλη της αποστολής για το ενδιαφέρον που δείχνουν για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Φανάρι αλλά και για το σεβασμό και την αγάπη που έχουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κύπρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι περιμένει πάντοτε τους Κύπριους με ανοικτές αγκάλες, "να έρχονται και να επανέρχονται. Το γνωρίζω εκ πείρας και βλέπω το σεβασμό, την αγάπη και την ευλάβεια των Κυπρίων αδερφών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό μας συγκινεί πολύ" σημείωσε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρευρέθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων των Εκκλησιών τον Οκτώβριο του 2008 χαρακτηρίζοντας την στάση του εποικοδομητική.

Τα δώρα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν ένα ασημένιο ομοίωμα αρχαίου δισκοπότηρου με λαβίδα και λόγχη, το βιβλίο «Στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα» και δύο τόμοι με συγγράμματα του Αγίου Νεοφύτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails