________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/29/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ: "Ακατάλυτοι οι δεσμοί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο"


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο ρόλο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, ως ορατού σημείου της ενότητος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, με την ευκαιρία της παρουσίας του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας στην Πόλη των πόλεων. Παρεκάθησαν οι δύο Πατριάρχες και Ιεράρχες των δύο Εκκλησιών.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Γενικό Πρόξενο είπε μεταξύ άλλων: «Δόθηκε η ευκαιρία να τονισθεί η ενότητα της Εκκλησίας μας και να υπογραμμισθούν οι δεσμοί οι οποίοι υφίστανται μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι όντως συγκινητική η μέρα τόσο για μένα προσωπικώς όσο και για τα μέλη της συνοδείας μου, αλλά και γενικώτερα γιά την Αγιοταφιτική Αδελφότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Και το λέγω, αυτό διότι σήμερα ζήσαμε όντως το καθημερινό θαύμα της υπάρξεώς μας, της υπάρξεως της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού τόσον εις την Ιερουσαλήμ όσο και εδώ στην Πόλη των πόλεων και αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία ζήσαμε σήμερα εδώ ακριβώς στο μετόχι του Παναγίου Τάφου και στο χώρο του Σεπτού Φαναρίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτατο για το αμέριστο ενδιαφέρον του, για την αγάπη του που επιδεικνύει για τα Πανάγια Προσκυνήματα, για τα προνόμιά μας και τα δικαιώματά μας στους Αγίους Τόπους, αλλά και να ευχαριστήσουμε εσάς προσωπικώς που εκπροσωπείτε το έθνος μας αλλά και το Γένος μας».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είπε ότι «για μας και γενικώτερα για το Γένος μας και όλη την Ορθοδοξία είναι όχι μόνο ο συντονιστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των ορθοδόξων λαών, αλλά είναι το ορατό σημείο της ενότητος της Ορθοδοξίας». Ακόμη επεσήμανε το ρόλο της ορθόδοξης ρωμιοσύνης, που συμβάλλει στην ειρήνη στην συνύπαρξη και στη συμβίωση των λαών και δίνει την μαρτυρία της αγάπης του Χριστού.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας στην ομιλία του καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στο Σισμανόγλειο Μέγαρο «το κέντρο της Ελλάδας στο κέντρο της Πόλης» και αφού αναφέρθηκε στους Αγιοταφίτες που εκπροσωπεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων οι οποίοι όλους αυτούς τους αιώνες προασπίστηκαν τα δίκαια και τα προνόμια του Παναγίου Τάφου και των άλλων Ιερών χώρων και των προσκυνημάτων, επισήμανε το γεγονός ότι με την παρουσία του στα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Νεοχώριο «επιβεβαιώσατε τις προσπάθειες των προκατόχων σας να διατηρήσουν τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. Η επίσκεψή σας αποτελεί μια κορύφωση των προσπαθειών αυτών με τα σημερινά θυρανοίξια και να επισημάνω ότι η δική σας παρουσία ουσιαστικά μας προβάλει ακόμη μιά φορά τον ισχυρότατο δεσμό, τον άρρηκτο δεσμό που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».


Κατόπιν μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλοντας να επιβεβαιώσει τις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο Εκκλησιών αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, όπου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει θέμα σχέσεων Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων "διότι είμαστε εν και το αυτό και εξέφρασε τοσο περιεκτικά μια μεγάλη πραγματικότητα, ιερά παγματικότητα, η οποία είμαι βέβαιος και το εύχομαι και προσεύχομαι γι΄ αυτό θα ειναι μία διαρκής και μόνιμος πραγματικότης, η οποία θα αποτελεί παράδειγμα διά τις σχέσεις τις διμερείς μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα είναι πάντοτε μια πολύτιμος συμβολή εις τας διορθοδόξους σχέσεις και την Πανορθόδοξον συνεργασίαν", επισήμανε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Τέλος τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος με αφορμή το ότι ευρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο, στον Οίκο της Ελλάδος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής όπου γίνονται ορισμένες παρουσιάσεις. Σε μια απ΄ αυτές ο παρουσιαστής ήταν ένας άνθρωπος σήμερα 92 ετών, ο οποίος γεννήθηκε τυφλός όμως διαπίστωσε ότι έχει δυνατότητες αθλητού και ανέπτυξε την ιδιότητα του μαραθωνοδρόμου έχοντας τρέξει μέχρι τώρα σε 153 μαραθωνίους. Σε κάποια δε στιγμή, κατόπιν προτροπής, επεδόθη και στο θαλάσσιο σκι με επιτυχία. Αργότερα εξέδωσε ένα βιβλίο για τη ζωή του με τίτλο «Τίποτε δεν Είναι Αδύνατο». Στο τέλος της εκδηλώσεως όπου είχαν παρουσιαστεί και βίντεο από τα επιτεύγματά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε πει ότι «αυτό είναι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό τίποτα δεν είναι αδύνατο», αυτό επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος και στο Προξενείο.

Κατά την παραμονή τους στο Σισμανόγλειο Μέγαρο οι δύο Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες ξεναγήθηκαν στους χώρους διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας που έχει ξεκινήσει το Γενικό Προξενείο από τον περασμένο χρόνο, καθώς και στην έκθεση του Κώστα Τσόκλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails