________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/13/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στην επέτειο των εγκαινίων της Κωνσταντινουπόλεως αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κοινότητα Ποτηρά Αντιφωνητού, όπου χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε χθες στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.
«Έχουμε τις ημέρες αυτές και άλλα εορταζόμενα γεγονότα. Χθες 11 Μαΐου ήταν τα εγκαίνια ή γενέθλια της Κωνσταντινουπόλεως. Η Πόλις μας αυτή, η μεγαλόπολις, η ιστορική, η όμορφη πόλις των πατέρων μας, έχει και αυτή όπως ο καθένας μας τα γενέθλιά της. Την εγκαινίασε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 330 μ.χ. και συνεχίζει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου ολοκλήρου. Έχει μία μεγάλη και ανεξάντλητη, ιστορία ιδιαιτέρως από πλευράς του ιδικού μας Γένους, από πλευράς της Χριστιανοσύνης. Αυτή η Πόλις με τα μνημεία με τις μνήμες, με τόσα μέγιστα γεγονότα της Εκκλησιαστικής μας ιστορίας τα οποία συνετελέσθησαν εδώ, εόρτασε, λοιπόν, χθες τα γενέθλιά της και εμείς είμαστε ευτυχείς που μας αξίωσε ο Θεός να ζούμε και να εκπληρώνουμε την οικουμενική αποστολή του Πατριαρχείου μας από αυτήν την Πόλη, εις την οποίαν το Πατριαρχείο εδρεύει από της ιδρύσεώς του, περίπου επί 1.700 χρόνια».

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι η Κοινότητα του Αντιφωνητού είναι κατειλημμένη.
«Δυστυχώς είναι κατειλημμένη (mazbut) αυτή η κοινότης, όπως και άλλες κοινότητες και ιδρύματά μας κατόπιν μίας αδίκου αποφάσεως της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στον βίο του εορταζομένου Αγίου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού (η μνήμη του 12 Μαϊου).
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αρχιερατικώς προϊστάμενος της Περιφερείας Κερατίου Κόλπου Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος, Ομογενείς από την Πόλη καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οκονομίκος. Κατερίνη.14 Μαΐου 2010 στις 11:47 π.μ.

    "Και πώς να την εβγάλουμε και πώς να την ελέμε. Πόλη Κωνσταντινούπὂλη του Κωνσταντίνου η Πόλη". Στις 11 Μαΐου του 330, έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια της νέας Πρωτευούσης του Κράτους, η οποία έμελε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του Γένους μας. Αυτή η Πόλη είναι η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, όπου κάθε χρόνο η Εκκλησία μας τιμά μέσα την ανάμνηση των εγκαινίων της. Αυτή η Πόλη πού ταίρι και ομορφιά δεν έχει σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει την ιστορική της πορεία μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Σε αυτήν την Πόλη ευδόκισε ο Θεός,ώστε να έχει την έδρα της, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Αυτή η Εκκλησία, πού έδωσε τα φώτα σε όλους τους λαούς, συνεχίζει και σήμερα κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες να προστατεύει τα εναπομείναντα τέκνα της, τους Ρωμηούς της Πόλης, αλλά και να συνεχίζει κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Παναγιώτατου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, να σκορπά τα νάματα της Πίστεως και του Γένους μας σε κάθε ένα πού αναζητά να βρεί παρηγοριά, αλλά και "το ύδωρ το ζών". Αυτής της Πόλεως είμαστε και εμείς οι Έλληνες Ρωμηοί Πολίτες, και χαιρόμαστε κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails