________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/20/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Κίνηση πίσω από τη ράχη μας", η Θ. Λειτουργία στην Αγία Σοφία


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ως κίνηση «πίσω από τη ράχη μας» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Θεία Λειτουργία που δήθεν θα ετελείτο στο Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος τώρα είναι μουσείο.

Ο Πατριάρχης μιλώντας σήμερα σε προσκυνητές από την Καρδίτσα, με επί κεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Νομού Καρδίτσας και συγχαίροντάς τους πού ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, τους προέτρεψε να επισκέπτονται τα σεβάσματα τους Γένους και της Ορθοδοξίας, όπως ειναι η Αγία Σοφία, και αναφέρθηκε στην κίνηση που έγινε πρόσφατα για να τελεσθεί εκεί Θεία Λειτουργία.

Είπε επίσης ότι, πέραν του ότι δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια απο τις Αρχές, παρόμοια εγχειρήματα δεν επιτρέπονται χωρίς την ευλογία του ποιμενάρχου της περιοχής, δηλαδή αγνοώντας την τοπική Εκκλησιαστική Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός ότι στην Ορθοδοξία υπάρχουν κανόνες και αναφέροντας το παράδειγμα της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος, από όπου προέρχονταν οι προσκυνητές, τόνισε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τελέσει εκεί Θεία Λειτουργία χωρίς την άδεια των επιτοπίων Εκκλησιαστικών Αρχών. Πρόσθεσε ακόμη ο Πατριάρχης, ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Πόλη μας, η οποία αποτελεί δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ιστορική Θεία Λειτουργία που τέλεσε στην Μονή της Παναγίας Σουμελά και εκφράζοντας την συγκίνησή του είπε ότι πρόκειται για μία Θεία Λειτουργία, τη συγκίνηση της οποίας δεν θα ξεχάσει ποτέ.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:26 π.μ.

    Ο Πατριάρχης μας έθεσε το θέμα της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία στην πραγματική του διάσταση. Ήταν όντως μιά "πισώπλατη μαχαιριά" στον ίδιο, στο Πατριαρχείο αλλά και σε αυτήν την Ρωμαίϊκη Ομογένεια της Πόλης. Η ενέργεια αυτών των ανθρώπων, έπασχε θεολογικά και εκκλησιολογικά. Ο Πατριάρχης μας όμως, ως γνήσιος θεματοφύλαξ των παραδόσεως και των δικαίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά και άριστος γνώστης του Κανονικού Δικαίου, διευκρίνισε το άτοπο των ενεργειών της ομάδος αυτής. Άς ελπίσουμε οι άνθρωποι αυτοί να καταλάβουν το λάθος τους και να σταματήσουν κάθε άλλη προσπάθεια, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα στο Πατριαρχείο και στην Ομογένεια. Σκοπός όλων μας είναι η προστασία και η περιφρούρηση του Πατριάρχου μας, του Πατριαρχείου μας και της Ομογενείας μας στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails