________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/18/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΜΕ ΠΕΙΣΜΟΝΑ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Όμιλος προσκυνητών, κληρικών και λαϊκών, από τη Λάρισα, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, επισκέφθηκε το Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην αίθουσα του θρόνου τον Πατριάρχη προσφώνησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης Λαρίσης, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η Μητρόπολή μας Σας υπεραγαπά και σεμνύνεται διά το ιερόν εδώ κέντρον, κεφαλή της Ορθοδοξίας. Είμαστε μια ομάδα προσκυνητών, ιερείς και μέλη του ποιμνίου μας, για να προσκυνήσουμε και πάλι εδώ στα ιερά προσκυνήματα και να λάβουμε την Πατριαρχική ευλογία. Αν μου επιτρέπετε, να Σας ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη χαρά που μας δώσατε το προηγούμενο καλοκαίρι με τη θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Την θεωρούμε εξαιρετική χαρά της Ορθοδοξίας και Σας ευχαριστούμε γιατί είδαμε ότι υποβληθήκατε σε πάρα πολύ μεγάλους κόπους για να επιτελέσετε αυτό το θείο έργο το οποίο μας κάνει υπερηφάνους, μας εκτινάσσει εις τα ύψη και μας δίνει χαρά και αγαλλίαση πνευματική. Μόνο για αυτό το λόγο άξιζε να έρθουμε εδώ και να Σας ευχαριστήσουμε».


Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμνήσθη της επισκέψεώς του το 2008 στη Μητρόπολη Λαρίσης, το προσκύνημά του στον Άγιο Αχίλλειο, του οποίου οι μνήμες και τα βιώματα παραμένουν πάντοτε ζωντανά και ανεξίτηλα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλα είχανε τη σφραγίδα της αγάπης.
«Ό,τι κάνατε το κάνατε από αγάπη και από σεβασμό προς τον θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προς το οποίο γνωρίζω πόσο αφοσιωμένος είστε και εσείς και ο λαός του θεού τον οποίον ποιμαίνετε και εις τον οποίον έσεις μεταδίδετε έτι και έτι τα αισθήματα σεβασμού και αφοσιώσεως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι αλλά ιδιαιτέρως οι Έλληνες Ορθόδοξοι να έχουμε αυτόν το αΐδιον σεβασμόν και την αΐδιον ευγνωμοσύνην προς το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον διότι προσέφερε πάρα πολλά, γνωστά και άγνωστα, διά μέσου των αιώνων και είς την Ορθόδοξον πίστιν μας και εις το ευσεβές Γένος μας. Και εμείς σήμερα που έχουμε την ευλογίαν του Θεού και το προνόμιο, παρά τις αντιξοότητες, τις γνωστές και άγνωστες εν μέρει, να διακονούμε αυτόν τον θεσμό και να συνεχίζουμε την Ιστορία του, την προσφορά και την παράδοσή του, ευγνωμονούμε τον Θεό γι' αυτό το προνόμιο που μας επεφύλαξε και αντλούμε στον καθημερινό μας αγώνα δύναμη και ενίσχυση από εσάς».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε τον περασμένο Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά λέγοντας τα εξής:
«Περισσότερο από όλους εσάς που παρακολουθήσατε είτε από κοντά, παρόντες, είτε από μακριά μέσω της τηλεοράσεως την Θεία Λειτουργία που ετελέσθη εκεί ύστερα από εννέα σχεδόν δεκαετίες, περισσότερον λέγω, από όλους εσάς εβίωσα και έζησα αυτό το μεγάλο γεγονός εγώ ο ίδιος που είχα την ευλογία του Θεού να είμαι ο τελών τη Θεία Λειτουργία εκείνη την αξέχαστη και ιστορική μέρα. Συγκλονίστηκα αναλογιζόμενος όλη την ιστορία των 16 αιώνων παρουσίας και προσφοράς αυτού του μοναστηριού μας στα βάθη της Ανατολής...».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στις διάφορες ευοίωνες εξελίξεις που σημειώνονται κατά διαστήματα σχετικά με το Πατριαρχείο και την Ομογένεια, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Βλέπετε ότι ο Θεός ανοίγει πόρτες, προσφέρει δυνατότητες εκεί όπου οι άνθρωποι θεωρούμε ότι όλα τελείωσαν. Γι΄ αυτό και δεν απογοητευόμεθα. Έχουμε απτά δείγματα της προνοίας και της φιλανθρωπίας του Θεού. Γι΄ αυτό και στις καθημερινές συνεχιζόμενες και παρατεινόμενες δυσκολίες μας έδω ως Ομογένεια και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν τα βάζουμε κάτω» όπως λέει ο λαός μας. Θα έλεγα, όπως το είπε ο ιστορικός Θουκιδίδης: Με «πείσμονα επιμονή» συνεχίζουμε τον αγώνα «τάχ αύριον έσσετ΄ άμεινον», που έλεγαν οι πρόγονοί μας, με την ελπίδα ότι αύριο θα είναι καλύτερα. Και οι ενδείξεις, οι περί ημάς, είναι ότι θα είναι καλύτερα».


Αναφερόμενος στη συνέχεια στα κατά καιρούς παθήματα και τις περιπέτειες της Ρωμηοσύνης είπε:

«Εμείς σηκώσαμε τον Σταυρό όλα αυτά τα χρόνια, αποδεκατίστηκαμε και τώρα περιμένουμε να έρθει η ανταπόδοσις, η δικαίωσις, με όλα αυτά που περιμένουμε, εν αγάπη προς πάντας διότι δεν έχουμε ούτε πνεύμα εκδικήσεως, ούτε πνεύμα εχθρότητος σε κανέναν, σ΄ αυτούς οι οποίοι φανερά μας έβλαψαν, και αυτούς τους αγκαλιάζουμε με την προσευχή μας και με την αγάπη μας και με την ανεξικακία την οποία μας διδάσκει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.18 Οκτωβρίου 2010 στις 10:48 μ.μ.

    Είναι γνωστό, ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια αγάπη αλλά και ένα σεβασμό προς την Μητέρα Εκκλησία. Ιδιαιτέρως όμως εμείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης, διότι σε δύσκολα χρόνια, αυτός ο Θεσμός, αυτή η αιματοποτισμένη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, όταν άλλοι λαοί θέλησαν να μας αλώσουν και να μας προσαρτήσουν με την βία προς την σχισματική Εξαρχία. Το Πατριαρχείο, ήταν αυτό πού σήκωσε για μιά φορά ακόμα τον Σταυρό, και με τους φωτισμένους Ιεράρχες πού έστειλε τα χρόνια εκείνα, με την καθοδήγηση του Μεγάλου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ' του Μεγαλοπρεπούς, κράτησε τους Έλληνες Πατριαρχικούς ζωντανούς, ενισχύοντας τους συνεχώς. Για όλα αυτά εμείς οι κάτοικοι των βορείων περιοχών, αυτών πού ονομάζουμε "Νέες Χώρες" είμαστε υπερήφανοι για την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, την Εκκλησία του μαρτυρίου, της μαρτυρίας και της προσφοράς. Ο Θεός, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου της Υπερμάχου Στρατηγού και Προστάτιδος του Γένους μας, να διαφυλάττει πάντοτε το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχης μας, τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς, και όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails