________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/31/2010

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: "ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΑΛΚΗ"


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ενημερωτική συζήτηση - ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας των θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με τη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Thomas Hammarberg ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι μαζί με δύο συνεργάτες του.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα διάφορα θετικά βήματα που σημειώνονται από πλευράς της Τουρκικής Κυβέρνησης απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα Ιδρύματα των Κοινοτήτων της Ρωμηοσύνης. Τον Επίτροπο χαρακτηρίζει ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και θα επανέλθει στα μέσα Νοεμβρίου για να συναντηθεί και να συζητήσει επ΄αυτών με τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.



Μετά το τέλος της συνάντησης ο Επίτροπος Hammarberg δήλωσε τα εξής:


«Αυτή ήταν η τρίτη συνάντησή μας. Είχαμε συναντηθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης επισκέψεώς του εκεί πριν δύο χρόνια. Ακόμα παρακολουθούμε την κατάσταση με την αναγνώριση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας και την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Η χορήγηση από την Κυβέρνηση (σ.σ. εννοεί της Τουρκίας), υπηκοότητας σε 12 Ιεράρχες ήταν ένα καλό βήμα, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στην κατεύθυνση να εξασφαλίσει πλήρη θρησκευτική ελευθερία για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα. Ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έτσι ώστε να ξεκινήσει εκεί και πάλι η εκπαίδευση. Πέρασαν 39 χρόνια από τότε που η Σχολή έκλεισε και είναι πράγματι τώρα η ώρα που θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Αυτή θα πρέπει να επαναλειτουργήσει και αυτό θα είναι προς όφελος της Τουρκίας και της φήμης της στις άλλες χώρες.
Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι οι Αρχές στην Άγκυρα αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι προς όφελος του τουρκικού έθνους ότι θα υπογραμμισθεί ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι πλήρως σεβαστές στην Τουρκία σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails