________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/14/2011

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Το Άγιον Όρος είναι μοναδικόν και αναντικατάστατον"


Ρεπορτάζ- φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Στη σημασία του Αγίου Όρους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρθηκε την Κυριακή από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ –που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του Πατριαρχείου μετά την αποκατάσταση της υγείας του – του Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αρχιερατικώς προϊσταμένου της Περιφερείας Βοσπόρου, του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταρασίου, του νέου ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου π. Μεθοδίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα και πλήθους πιστών από την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο.


Ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σωστική αποστολή της Εκκλησίας με αφορμή την είσοδό μας την περίοδο του Τριωδίου, που ξεκίνησε την Κυριακή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Η Εκκλησία μας ως στοργική μητέρα φροντίζει για όλες τις ανάγκες του ανθρώπου, τις υλικές και τις πνευματικές και μας χορηγεί τα μέσα και μας ανοίγει την πύλην της μετανοίας και την οδόν της σωτηρίας, όπως ψάλαμε σήμερα το πρωϊ στον όρθρο, για να αποκαθάρουμε από καιρού εις καιρόν εαυτούς από την αμαρτία. Έτσι, δεν έχουμε ανάγκη, εφ’ όσον η Εκκλησία μας δίνει αυτά τα πνευματικά μέσα, από τα υποκατάστατά των, ούτε από την “shopping therapy” για την οποίαν μας μιλούν τελευταίως ως αποπροσανατολισμόν από τα πνευματικά πράγματα της ζωής του ανθρώπου. Έχουμε λοιπόν όλα τα μέσα για να πορευθούμε τον δρόμο του Θεού. Αρκεί να το θέλουμε εμείς οι ίδιοι".


Χαιρετίζοντας την παρουσία του νέου ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθοδίου και της συνοδείας του, τόνισε:
«Περιττόν να σας υπενθυμίσω, αδελφοί και τέκνα, ότι το Άγιον Όρος είναι ένα προσφιλέστατον τμήμα της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος. Είναι μοναδικόν και αναντικατάστατον. Είναι ένα κύτταρον από την Χριστιανικήν Αυτοκρατορίαν των πατέρων μας που συνεχίζει την ύπαρξή του εκεί εις την Χαλκιδικήν ένδεκα αιώνες τώρα. Το επισκέπτομαι τακτικά, και παλαιότερα και ως Πατριάρχης, και κάθε φορά που μεταβαίνω εκεί αισθάνομαι ότι ανακαινίζομαι και ανανεώνομαι πνευματικώς. Ιδιαιτέρως όταν επισκέπτομαι κυριολεκτικώς πνευματικές αδελφότητες όπως είναι αυτή της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου».


Καταλήγοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικώς τα δικά του προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειο Μπορνόβα για την πρόσφατη απώλεια της μητέρας του Έλλης, η οποία ήταν Μικρασιατικής καταγωγής.



Εν συνεχεία μίλησαν ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Γεώργιος Μπενλίσοϊ.

Αυστρίας Μιχαήλ: Αισθάνθηκα την δύναμιν της προσευχής σας… κατά την σταυρικήν πρόσφατον πορείαν μου

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επιθυμίαν επεθύμησα μετά την πρόσφατον ταλαιπωρίαν της υγείας μου, κατά την οποίαν έσχον το κατάκριμα του θανάτου, να ευρεθώ το συντομότερο δυνατόν εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας και εις την πατρικήν αγκάλην της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος. Ευχαριστώ τον πανάγαθον Θεόν και την Υπεραγίαν Θεοτόκον διότι σήμερα με αξιώνουν να ευρίσκομαι και πάλιν κοντά σας εις την έδραν του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Με συγκίνηση πολύ σας υποβάλλω τα σέβη μου, την αφοσίωσή μου και τα αισθήματα της ευγνωμοσύνης μου για την αγάπη σας και για την προσευχή σας, οι οποίες υπήρξαν βάλσαμο τόσον ψυχικώς όσον και σωματικώς. Αισθάνθηκα την δύναμιν της προσευχής σας και τας εκδηλώσεις της πατρικής σας αγάπης, να με βοηθούν κατά την σταυρικήν πρόσφατον πορείαν μου και να είσθε βέβαιος ότι οι προσευχές σας συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε σήμερα να είμαι εις θέσιν να έχω αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά μου και να αναλαμβάνω ταξίδια εις το εξωτερικόν. Θέλω εις το πρόσωπόν σας να ευχαριστήσω όλην την σεπτήν ιεραρχίαν του Θρόνου, όλους τους αδελφούς ιεράρχας δια τας εκδηλώσεις της αγάπης των. Επιτρέψατέ μου δε εις το πρόσωπον του συμπροσευχομένου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου να εκφράσω επίσης τας ευχαριστίας μου προς την Αγιορειτικήν Κοινότητα, η οποία και αυτή με τις προσευχές της προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον με εστήριξε και με εβοήθησε. Παναγιώτατε πάτερ και Δέσποτα, οσάκις ευρίσκομαι κοντά σας και μου δίδετε την ευκαιρίαν να απευθύνω ένα λόγο συνηθίζω να στρέφω τον λόγον αυτόν περί την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα, διότι πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να ομιλεί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να μην ομιλεί για τον Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης δεν είναι μόνον ο προϊστάμενος και ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι αυτή αύτη η ψυχή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείον δεν είναι ένα ίδρυμα απρόσωπον, δεν είναι ένα ίδρυμα διοικητικόν. Είναι η ζώσα Εκκλησία και ο ζων οργανισμός. Έχει κεφαλήν. Και αυτή είναι η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης, ο πρώτος της Ορθοδοξίας εν τω κόσμω σήμερον, και όλοι ημείς οι ταπεινοί διάκονοι από τα μετερίζια που μας έχει τάξει η Μητέρα Εκκλησία τίποτα άλλο δεν προσπαθούμε να κάνουμε παρά, αφού βιώσουμε πρώτοι εμείς το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας, να μεταδώσουμε το μήνυμα των καιρών προς τους πιστούς τους οποίους μας έχει εμπιστευτεί το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».


Είμεθα ευγνώμονες

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Αυστρίας αναφέρθηκε σε βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, στο οποίο υπάρχει συνομιλία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Βενεδίκτου 16ου με ένα επιφανή Γερμανό δημοσιογράφο.

«Εκεί ο Πάπας αναφερόμενος στις σύγχρονες διεκκλησιαστικές σχέσεις αναφέρεται εκ των πρώτων εις τας σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και εκεί γράφει ο δημοσιογράφος ό,τι του έχει πει ο Πάπας: "Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο όχι μόνο για τα αισθήματα της φιλίας μου προς εκείνον και των ιδικών του προς εμέ, αλλά πολύ περισσότερον γιατί είναι ένας ρηξικέλευθος εκκλησιαστικός ηγέτης και διότι προάγει και εργάζεται δια την οικουμενική κίνηση όχι εκ καθήκοντος που έχουν όλοι οι προκαθήμενοι και όλοι οι Χριστιανοί για την αποκατάσταση της ενότητος, αλλά πολύ περισσότερον εκ πεποιθήσεως. Τον εκτιμώ ιδιαιτέρως και έχει τας ευχαριστίας μου γι’ αυτό". Αυτή η αναγνώρισις από έναν ηγέτη μιας Εκκλησίας όπως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έρχεται να δείξει το σημείο στο οποίον έχει φτάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί της ενδόξου Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α΄, η οποία εφέτος με τη βοήθεια του Θεού τον Οκτώβριο συμπληρώνει μιαν αγλαόκαρπον εικοσαετία. Και έτσι, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, είναι πολλοί οι καρποί τους οποίους εμείς δρέπουμε και τους οποίους όμως εσείς με τον ιδρώτα σας, με την αγωνία σας και με τον αγώνα σας μάς προσφέρετε αφειδώς. Είμεθα ευγνώμονες γι’ αυτό. Διότι ζούμε σε μια εποχή στην οποίαν η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναμένεται από τον κόσμον, όχι μόνο τον Ορθόδοξον αλλά από όλο τον Χριστιανικό κόσμο, ο οποίος εκτιμά την αφοσίωσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Χριστιανικήν Παράδοσιν».

Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθόδιος ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του, στην ευλογημένη Πόλη η οποία αφιερωμένη στην Παναγία, λέγοντας ότι «πριν περίπου 800 χρόνια οι Άγιοι κτήτορες της Μονής μας Όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης και ο υιός του ο Άγιος Σάββας, ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας, από εδώ από την Πόλη αυτή πήραν άδεια ώστε να είναι ένα από τα είκοσι Μοναστήρια στο οποίο να ζουν μοναχοί Σέρβοι. Ο Άγιος Συμεών ως Ηγεμόνας της Σερβίας και υιός του ως Πρίγκιπας άφησαν όλα αυτά και η αγάπη προς τον Χριστό τους έφερε στο Άγιον Όρος και πέρασαν 800 χρόνια και παραπάνω από τότε, πάντα υπήρχε υποστήριξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Μονή μας μέχρι και τα τελευταία χρόνια.


Η τελευταία επίσκεψη σας στο Μοναστήρι μας είναι πριν τέσσερα χρόνια περίπου, ήλθατε να μας υποστηρίξετε, να μας ευλογήσετε, ιδιαίτερα από τότε που ξεκινήσαμε μεγάλο αγώνα να κάνουμε ανακαίνιση της Μονής μετά την πυρκαγιά. Αλλά επιτρέψετε Παναγιώτατε να πω με κάποιο τρόπο ως εκπρόσωπος του Σερβικού λαού. Πάντα εμείς ξέρουμε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος πριν παραπάνω από χίλια χρόνια πήραν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ευλογία να ξεκινήσουν το ευλογημένο έργο να φυτέψουν την χριστιανική πίστη στους Σλαβικούς λαούς, όπως είναι και ο Σερβικός λαός και αυτό τιμάμε πάντα και γι' αυτό θέλω αυτή την στιγμή να ευχαριστήσω. Όπως είπα στην ενθρόνιση και σήμερα να το πω, η Παναγία η Τριχερούσα που είναι η μόνη αληθινή ηγουμένη της Μονής μας είναι θαυματουργική εικόνα και εμείς κάθε μέρα κάνουμε προσευχή για όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε η Παναγία η Τριχερούσα με τα τρία χέρια να σκεπάζει εσάς προσωπικά και όλους τους Αρχιερείς και πατέρες, ευλαβείς χριστιανούς που αγωνίζεσθε αυτά τα χρόνια να συνεχίσετε την παράδοση και εμείς οι Αγιορείτες όσο μπορούμε με προσευχές μας αλλά και με μεγάλο σεβασμό μας και την υπακοή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα βοηθήσουμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails