________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/22/2011

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποφοίτηση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Σχολή της Χάλκης το ΙΔΙΣΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή» όπου παρουσιάζεται αναδρομικά η ιστορία της Σχολής της Χάλκης από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι και το κλείσιμό της το 1971.
Η ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα, ταξίδεψε σε Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Κάλυμνο και Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Συνάντησε και πήρε συνένευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές αλλά και από τον τελευταίο Σχολάρχη. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου. Το έργο που θα παρουσιαστεί στο Προξενικό Μέγαρο της Κωνσταντινουπόλεως, ώρα 6 μ.μ., στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα επαναληφθεί στις 4 Απριλίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


φωτογραφία: Σ’ εκδρομή στα χιόνια με τους συμμαθητές του στη Xάλκη με κοστούμι, γραβάτα και παλτό. O Πατριάρχης ακουμπά στον μανδρότοιχο.
Τήλεφος Καθημερινής

4 σχόλια:

  1. Παρακαλώ, όποτε ευκαιρέσετε, να ενημερώσετε και τους Ορθοδόξους του εξωτερικού δια την προβολή ή διαθεσιμότητα κάποιου DVD -στην αγορά- του αναφερθέντος ντοκιμαντέρ. Θα θέλαμε κι εμείς να χαρούμε την προβολή αυτού του ιστορικού δημιουργήματος, έτσω και κατ' οίκον, έστω και μέσω DVD. Σας ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΤΗΝ Α.Θ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΑ Κ.Κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ 51 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΝΑ
    ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.25 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:24 π.μ.

    Στον Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο που σήμερα έχει τα γενέθλιά του, ευχόμαστε χρόνια πολλά, ευλογημένα, καρποφόρα και δημιουργικά, προς δόξαν του ονόματος του Αγίου θεού και της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της καθόλου Ορθοδοξίας. Η εφετινή χρονιά που αποτελεί σταθμό για την ζωή του, αλλά και γι' αυτήν την ίδια την Σχολή, αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποφοίτησή του από την Ιστορική θεολογική Σχολή της Χάλκης και 40 χρόνια από το άδικο κλείσιμό της, να είναι η χρονιά όπου να αξιωθεί από τον Θεό με τις ευχές του Αγίου Φωτίου, να τελέσει τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της Σχολής, και να δεί πάλι τους νέους φοιτητές να γεμίζουν τις αίθουσες διδασκαλίες αλλά και τους κοιτώνες. Παναγιώτατε, με σεβασμό και πολλή υϊκή αγάπη, ασπαζόμαστε το χέρι Σας. Πολλά τα έτη Σας. Ο Θεός να Σας έχει γερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Happy Birthday Your Holliness and may your next burthday see our Trofo Sxoli open. With love and respect, Andreas Poulis, Omogalaktos adelfos, graduate of 1963

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails