________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/01/2011

Η "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" ΤΟΥ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤ΄ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ύστερα από 86 χρόνια «επέστρεψε» σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο απελαθείς Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος Στ΄.
Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Ακαδημαϊκός και διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα του μακαριστού Πατριάρχη που άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα πριν 81 χρόνια.
«Εκοιμήθη εν εξορία και κατά τούτο υπήρξεν μαρτυρικός Πατριάρχης» είπε, μεταξύ άλλων, για τον προκάτοχό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Τα λείψανα του Κωνσταντίνου Στ΄, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ενταφιασμένα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, θα εναποτεθούν σε ειδική κρύπτη στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο, στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Η υποδοχή

Τα λείψανα του εξόριστου Πατριάρχη, τοποθετημένα σε ξύλινο σκαλιστό κιβώτιο, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Μητροπολίτης Δέρκων Κωνσταντίνος και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος.
Στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης παρέδωσε τα λείψανα σε κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, οι οποίοι τα μετέφεραν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέμενε στο Νάρθηκα όπου υποδέχθηκε τα λείψανα του προκατόχου του. Ακολούθως τοποθετήθηκαν στο σολέα απέναντι στον πατριαρχικό θρόνο και καλύφθηκαν με ένα αρχιερατικό ωμοφόριο.



Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ΄.


Σε σύντομη ομιλία του, μετά το τέλος του τρισαγίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμότατα τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ο οποίος «έλαβε πρόνοιαν και μέριμναν για την εκταφή του αοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ΄ και για την μεταφοράν των οστών του στην Πόλη». Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Δέρκων Κωνσταντίνο και τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο, οι οποίοι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο εκ μέρους του Πατριαρχείου τον «υψηλόν νεκρόν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον προκάτοχό του

«Τα οστά του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ΄, ο οποίος εκοιμήθη εν εξορία και κατά τούτο υπήρξεν μαρτυρικός Πατριάρχης, όσο και αν η γη της Αττικής, του Κλεινού Άστεως, είναι φιλόξενος και ευλογημένη γη, είμεθα βέβαιοι ότι η ψυχή του μακαριστού προκατόχου ημών επιθυμούσε να επανέλθει εις τον θρόνον, εδώ όπου διηκόνησε, εδώ όπου εγεννήθη, ανετράφη εις τα πέριξ της Βυθινίας, εις την Κωνσταντινούπολιν και να αναπαυθεί μέχρι της κοινής αναστάσεως πλησίον των προκατόχων και διαδόχων του εν τη ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή».

Και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέληξε:

«Προσβλέπουμε προς την προσεχή Κυριακή της Τυρινής όπου όλοι μαζί κατά τη Θεία Λειτουργία και μετά το μνημόσυνο που θα ακολουθήσει θα τον εναποθέσουμε εις την γην της Βασιλίδος των πόλεων για να επαναπαυθεί μέχρι της κοινής αναστάσεως. Να έχουμε όλοι την ευχή του».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος Στ΄ που έμεινε στο θρόνο του για πολύ μικρό διάστημα -περίπου 1,5 μήνα- απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές ως «ανταλλάξιμος», δηλαδή ως υπαγόμενος στην συμφωνία της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ύστερα από την απόφαση αυτή ο εξόριστος στην Αθήνα Πατριάρχης παραιτήθηκε στις 22 Μαΐου του 1925. Ο Κωνσταντίνος Στ΄ εγκαταστάθηκε στον προσφυγικό δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας μέχρι και την κοίμησή του το Νοέμβριο του 1930. Ενταφιάστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.


Ο ενταφιασμός των λειψάνων του στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο στο Βαλουκλή αποτελεί μια συμβολική πράξη «επιστροφής» του στην Πόλη της οποίας υπήρξε ποιμενάρχης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην υποδοχή και στο τρισάγιο παρέστησαν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικοί και πιστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails