________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/02/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Ρεπορτάζ -φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

«Σήμερα διοργανώνουμε την καθιερωμένη πασχαλινή εκδρομή η οποία έχει σκοπό να μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε το «Χριστός Ανέστη» και να μοιραστούμε όλοι μαζί, σαν μία μεγάλη οικογένεια, τη χαρά της Αναστάσεως».
Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους νέους, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους που αποτελούν τη νεότητα της Ομογένειας της Πόλης κατά την ετήσια πασχαλινή συνάντηση με τη νεολαία, η οποία συνδυάζεται κάθε χρόνο με μία ημερήσια εκδρομή. Στη φετινή συνάντηση στη λίμνη Σαπάντζα, στην περιφέρεια της ιστορικής Νικομηδείας, συμμετείχαν εκατό περίπου πρόσωπα νεολαίων από την Πόλη καθώς και από την Ελλάδα που βρίσκονται στην Πόλη είτε για σπουδές είτε για εργασία. Με αφορμή τη σύνθεση αυτή ο Πατριάρχης κατα τη διάρκεια του γεύματος σε ξενοδοχείο της περιοχής, εξέφρασε το ζωηρό και αγωνιώδες ενδιαφέρον του για τις νέες γενιές και τόνισε πως το μέλημα και η φροντίδα του Πατριαρχείου είναι οι νέοι Ομογενείς να παραμένουν στην Πόλη ενισχύοντας την «συρρικνωμένη Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως». Επεσήμανε το γεγονός πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος δείχνουν ανύσταχτη μέριμνα για όλους τους Ρωμηούς αδιάκριτα και ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους.


«Οι Ομογενείς από την Πόλη, από την Αντιόχεια και οι εξ Ελλάδος, οι οποίοι έρχονται τον τελευταίο καιρό στην Πόλη είτε για ανώτερες σπουδές είτε για να αναζητήσουν μία εργασία, για μας, για το Πατριαρχείο, για την Εκκλησία, για μένα προσωπικώς ως Αρχιεπίσκοπο της Πόλεως και Πατριάρχη είστε όλοι μία ενιαία και αδιαίρετος οικογένεια. Δεν κάνουμε καμία διάκριση μεταξύ των Ρωμηών της Πόλεως, της Αντιοχείας και των εξ Ελλάδος ερχομένων. Σας αγκαλιάζουμε με την ίδια πατρική στοργή όλους και ευχόμεθα κάθε καλό για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, όλοι παιδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η στοργή του Πατριαρχείου και η ευχή του Πατριάρχου είναι και θα παραμείνει πάντοτε μαζί σας».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε και ο διάκονος Στέφανος Τόμα από τη Μητρόπολη Τρανσυλβανίας της Εκκλησίας Ρουμανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Πατριάρχου για τη νεότητα και σημείωσε πόσο χρήσιμοι θα πρέπει να είναι στην κοινωνία κατακτώντας την αρετή μέσα από την ισορροπία στην πορεία της ζωής τους.

Στη συνέχεια, κοπέλες με μεράκι για το τραγούδι ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία στο ούτι του Μ. Ιεροκήρυκος Βησσαρίωνος. Επίσης ομάδα ερασιτεχνικού χορευτικού συγκροτήματος των νέων της Πόλης που φέρει το όνομα «Εις την Πόλιν» παρουσίασαν πρόγραμμα με ελληνικούς χορούς.

Τέλος ο Πατριάρχης προσέφερε πασχαλινά αυγά και αναμνηστικά δώρα. Η εκδρομή, τα οργανωτικά της οποίας ήταν υπό την ευθύνη του διακόνου Ιωακείμ Μπίλλη, Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ξεκίνησε με περιήγηση σε αλσύλλιο του ξενοδοχείου όπου παρατέθηκε το γεύμα, ολοκληρώθηκε με περίπατο στην ακτή της λίμνης Σαπάντζα.





1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος. Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.2 Μαΐου 2011 στις 5:12 μ.μ.

    Ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος, για μια φορά ακόμα έδειξε την αγάπη και το ενδιαφέρον του για την νεολαία της Ομογενείας μας, με την διοργάνωση της προγραμματισμένης αυτής εκδρομής την περίοδο του Πάσχα. Ο Πατριάρχης μας, ως πνευματικός πατέρας και ποιμενάρχης της Πόλεως, προσπαθεί να εμπνεύσει στα νέα αυτά παιδιά τα οράματα, τα ιδανικά αλλά και τους προβληματισμούς του, καλώντας τα να παραμείνουν εκεί στην Πόλη, για να συνεχίσουν την Ρωμαίϊκη παράδοση και κληρονομιά. Τα παιδιά αυτά, αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα της Ομογενείας μας, αλλά και αυτού του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, γι' αυτό και οι προσπάθειες αυτές, σκοπό έχουν να κάνουν τα παιδιά να δούν με αισιοδοξία το μέλλον της Ρωμηοσύνης. Η Ρωμηοσύνη μπορεί να έχει συρρικνωθεί, αλλά η Ρωμηοσύνη δεν πρόκειται να χαθεί. "Η Ρωμηοσύνη θα χαθεί όταν ο κόσμος λείψει" κατά τον Κύπρου Κυπριανού. Αξίζουν όμως και τα συγχαρητήρια μας στον Πανοσιολογιώτατο Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Διάκονο Ιωακείμ Μπίλλη, καλό φίλο και γνώριμό μου από την Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Ιεροκήρυκα π. Βησσαρίωνα, φίλο καλό και γνώριμο από παλιά, για το μουσικό πρόγραμμα. Αγαπητά μου παιδιά, μείνετε στην Πόλη, μείνετε εκεί πού σας έταξε ο Θεός και η ιστορία. Το μέλλον της Πόλης και της Ρωμηοσύνης θα είναι λαμπρό. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails