________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/18/2011

Η ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ"

Με τιμές αρχηγού κράτους και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια σύσσωμες οι τοπικές αρχές και ο λαός της Καβάλας υποδέχθηκαν σήμερα το απόγευμα τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Καβάλα με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας που βάφτισε το 56 μ.Χ. ο απόστολος των Εθνών Παύλος στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού κοντά στη φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο και Ελβετίας Ιερεμία, τον Μ. Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα και τον Μ. Αρχιδιάκονο Μάξιμο.

Στο αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, και δεκάδες ιεράρχες.

Η πρώτη στάση του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ήταν στη Νέα Καρβάλη όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα του προκατόχου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που έφεραν πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί, όπως είπε. εδώ στην Καβάλα συναντάει ένα κομμάτι της πατρίδας της Καππαδοκίας επισημαίνοντας ότι πάντα βρίσκεται στην καρδιά και τη μνήμη όλων.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και του απηύθυνε το θερμό καλωσόρισμα εκ μέρους όλων των Καβαλιωτών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκρυψε τη χαρά του από την παρουσία της 12χρονης Παναγιώτας που του έδωσε ένα μπουκέτο αλλά και των μικρών παιδιών που τον έραναν με λουλούδια.

Ο κ. Σιμιτσής στην προσφώνησή του υπογράμμισε πως είναι «εξαιρετική τιμή για όλους μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική πόλη μας που είναι συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της Χριστούπολης και να σας συνοδέψουμε αύριο, βαδίζοντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην περιλάλητη αρχαία Εγνατία οδό, στον ιερό χώρο των Φιλίππων, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστού και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη.

«Η ιστορική αυτή επίσκεψη», συνέχισε ο δήμαρχος, «μας καθιστά όλους εξαιρετικά υπερήφανους γιατί πενήντα και πλέον χρόνια η πόλη μας δεν είχε την ευλογία να υποδεχτεί Οικουμενικό Πατριάρχη. Υποδεχόμαστε σήμερα με αισθήματα αγάπης ένα σημαντικό θρησκευτικό ηγέτη παγκοσμίου κύρους που αποτελεί το συνεκτικό δεσμό όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών και το συνδετικό κρίκο των εδώ Ελλήνων με τους απανταχού ομογενείς μας».

«Υποδεχόμαστε με αισθήματα αφοσίωσης», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «έναν πνευματικό ηγέτη που περιβάλλει με αγάπη όλους αδιακρίτως τους λαούς, που στηρίζει και καθοδηγεί τους ομόδοξούς του στο δρόμο του χρέους, που αγωνίζεται για την ειρηνική συνύπαρξη και τις πανανθρώπινες αξίες. Υποδεχόμαστε με αισθήματα θαυμασμού τον «άγιο» του περιβάλλοντος, που με τις πρωτοβουλίες του ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος και με τις προσπάθειές του άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Επιστήμη για τη φύλαξη και την προστασία του Οίκου του Θεού».

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά όλους τους πολίτες και τις τοπικές αρχές για την εγκάρδια και ζεστή υποδοχή που του επεφύλαξαν και αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς της Καβάλας με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, «την πνευματική τροφό του γένους», όπως την χαρακτήρισε. Τόνισε τις δυσκολίες που συνάντησε η Καβάλα στο διάβα της ιστορίας της, τους μαρτυρικούς αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοί της αλλά και στην ανάσταση που ήρθε στα χρόνια της δημιουργίας και της προόδου.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο.

Αμέσως μετά, δια μέσου των κεντρικών δρόμων της Καβάλας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η συνοδεία του, οι αρχές και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου όπου εψάλη πανηγυρική Δοξολογία.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ19 Μαΐου 2011 στις 7:32 π.μ.

    ΕΥΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΗΓΕΤΗ Κ.Κ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails