________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/06/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΜΒΡΟ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι και το εφετινό προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην γενέτειρα γη, την Ίμβρο. Από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ο Πατριάρχης βρίσκεται στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους, για λίγες ώρες ξεκούρασης και περισυλλογής στον τόπο του.
Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του ο δραστήριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Στο λιμάνι περίμεναν τον Πατριάρχη δεκάδες Ίμβριοι και προσκυνητές από την Ελλάδα οι οποίοι του προσέφεραν άνθη από τις αυλές και τα περιβόλια τους.



Αμέσως μετά την σύντομη ανεπίσημη υποδοχή ο Πατριάρχης προσκύνησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγιάς, πρωτεύουσας του νησιού. Ο Ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, λιτός και περιποιημένος. Άλλωστε ο ποιμενάρχης της Ίμβρου, ο οποίος συνόδευσε τον Πατριάρχη, δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την συντήρηση και την προστασία των Εκκλησιών της επαρχίας του. Και αν οι πιστοί λιγόστεψαν, οι Ναοί στέκουν όρθιοι περιμένοντας τους απόδημους Ίμβριους να γυρίσουν έστω και για λίγες ημέρες το καλοκαίρι.

Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ίμβρο βρίσκονται οι Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανός, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Δράμας Παύλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος και ο επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων.


Το Σάββατο τελέστηκαν τα θυρανοίξια του εξωκλησίου του Τιμίου Προδρόμου του Μυρσινιώτη που βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, με χορηγία του οποίου κατέστη δυνατή η ανακαίνιση του παρεκκλησίου.


«Επιμένουμε και αισιοδοξούμε για το μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του.



Την Κυριακή τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό του Πατριάρχη, τους Αγίους Θεοδώρους. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος, τελέστηκαν δύο χειροτονίες.

Η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Αστερίου Οκουμούση, που διακονεί στους Αγίους Θεοδώρους και η εις διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου Αθανασίου Ντινιάκου από την Ίμβρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ναό του Αγίου Γεωργίου είχε βαπτιστεί ο Πατριάρχης την 8η Μαϊου 1940.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να περπατήσει και πάλι στα πέτρινα, ανθοστόλιστα σοκάκια του χωριού του και να συνομιλήσει με τους συγχωριανούς του. Άναψε κεράκια στα κοντινά ξωκλήσια, στάθηκε να προσευχηθεί, άφησε το βλέμμα του να ταξιδέψει στην καταπράσινη φύση.


Αυτή την εποχή η Ίμβρος είναι εξαιρετικά όμορφη. Η γη είναι ζεστή. Ο αέρας μυρίζει θάλασσα. Και το Αιγαίο απλώνεται σαν μια μεγάλη γαλάζια ποδιά μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.7 Ιουνίου 2011 στις 11:48 μ.μ.

    Οι επισκέψεις του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου στην γενέτειρά του την αγαπημένη του Ίμβρο, αποτελούν για τον ίδιο στιγμές περισυλλογής και ξεκουράσεωσ. Αποτελεί όμως και μιά ελπίδα για τους εναπομείναντες Ρωμηούς, οι οποίοι βλέπουν τον πατριώτη τους να τους λειτουργεί, να τους ευλογεί, να τους εμψυχώνει. Οι χειροτονίες τις οποίες τέλεσε στο χωριό του, και μάλιστα στον Ναό που ο ίδιος βαπτίστηκε, δείχνει ότι η Εκκλησία και το Γένος, έχουν μέλλον στα όμορφα αυτά νησιά τα οποία ποιμαίνει ο άξιος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, γόνος και αυτός της όμορφη Ίμβρου. Ο Θεός να ευλογεί τον Πατριάρχη μας, τους συνεργάτες του και όλους τους Ρωμηούς, οι οποίοι αν και λίγοι, ετάχθησαν από τον Θεό και την ιστορία να μένουν εκεί στα ευλογημένα και αγιασμένα χώματα και να φυλάνε Θερμοπύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails