________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/20/2011

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΗΣ Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες:
Νικόλαος Μαγγίνας

Κατά την θερμή και εγκάρδια συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Hillary Clinton, η Υπουργός μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Προέδρου Ομπάμα σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Πατριάρχης τον Μάιο προς τον Πρόεδρο με θέμα την πράσινη «στροφή» της βιομηχανίας σε περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές ενέργειας σε αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων. Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, στον πρόεδρο της πλειοψηφείας και τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, με την οποία προτείνει σχέδιο μετάβασης σε ασφαλείς πηγές καθαρής ενέργειας. Στην επιστολή του ο Πατριάρχης ανέφερε ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική και πολιτική του Προέδρου των Η.Π.Α. ειδικά όπως εκφράζεται στο Σχέδιο για ένα Ενεργειακά Ασφαλές Μέλλον, με τις συστάσεις τις οποίες διατυπώνει για διάφορες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, από την αιολική και την ηλιακή, έως τα βιοκαύσιμα και το φυσικό αέριο.


Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Για τον λόγο αυτό, την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών συνόδευε η νεοδιορισμένη πρέσβυς επί των διεθνών θρησκευτικών ελευθεριών Suzan Johnson Cook, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Η.Π.Α. γιά την επικράτηση των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.


Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκτός των ποικίλων άλλων ακροάσεών του, δέχθηκε τρεις Υπουργούς Εξωτερικών. Σχετική παρατήρηση διετύπωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε χαριτολογών: «Νόμιζα ότι η δική μου η ζωή ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ήταν γεμάτη με διπλωματικές επαφές, αλλά με έχετε ήδη υπερκεράσει. Αύριο, βλέπετε, δύο υπουργούς εξωτερικών, Καναδά και Αμερικής, και εγώ την Κυριακή βλέπω μόνο ένα, την κ. Κλίντον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τόσοι ηγέτες από την Ευρώπη και από άλλες χώρες της γης αναγνωρίζουν την εξαιρετική σημασία στήριξης του έργου σας, και ιδιαιτέρως του ανοίγματος και πάλι της Σχολής της Χάλκης. Είναι κινήσεις που δεν αφορούν πια μόνο ζητήματα που θέτετε εσείς με τόση πειστικότητα τόσα χρόνια ή εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση, τα ζητήματα τώρα πια ἐχουν γίνει διεθνούς αναγνώρισης και τυγχάνουν διεθνούς στήριξης.»


Επίσης, έντονο ενδιαφέρον έδειξε ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών John Baird για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, ο οποίος και επεσήμανε το γεγονός ότι είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες της χώρας του η εδραίωση των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα μέρη του κόσμου.


Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν δείγμα του υψηλού κύρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προκαθημένου αυτού στην διεθνή κοινότητα. Και όπως τόνισε ο Πατριάρχης, αυτό είναι πηγή ικανοποίησης αλλά και μια ώθηση, ένα κίνητρο, για την συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της συμβολής στην παγκόσμια ειρήνη, την συνεργασία των ανθρώπων, των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών.



Η Υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρυ Κλίντον συνοδευόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, κατευθύνεται προς τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για να προσκυνήσει.



Μαζί με την Χίλαρυ Κλίντον ανάβουν κερί στον Πατριαρχικό Ναό η πρέσβυς επί των διεθνών θρησκευτικών ελευθεριών Suzan Johnson Cook και άλλοι συνεργάτες της.


Η Υπουργός των Η.Π.Α. χαιρετά την επικεφαλής του τμήματος για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Γενικού Προξενείου της Αμερικής στην Πόλη Hannah Draper.


Η Υπουργός εξέρχεται του Πατριαρχικού Ναού και αναχωρεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίο, τον πρωτοπρεσβ. Αλέξανδρο Καρλούτσο και άλλους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.20 Ιουλίου 2011 στις 4:55 μ.μ.

    Οι επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Αμερικής, της Ελλάδος και του Καναδά, δείχνει τόν σπουδαίο και ηγεμονικό ρόλο πού διαδραματίζει η Πρωτόθρονη Αγία του Χριστού Μεγάλη Έκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Όλοι αυτοί οι Υπουργοί, αλλά και όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί των Διαφόρων Κρατών, αντιμετωπίζουν τον Πρώτο και Ύπατο της Ορθοδοξίας και του Γένους μας, ως ισότιμὀ τους. Η παρουσία τους στο Ιερό Κέντρο, δείχνει και το ενδιαφέρον πού επιδεικνύουν για τα θέματα πού απασχολούν την Μητέρα Εκκλησία και την Ομογένεια, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ορθοδοξία στα παγκόσμια γεγονότα. Ο Θεός να διαφυλάττει την Μητέρα Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails