________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/11/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΧΣΑΡΑΪ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ!


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέστηκε το απόγευμα της 8ης Aυγούστου στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παλατίων στο Βλάχσαραϊ μετά από 40 χρόνια, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του προέδρου και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων Λάκη Βίγκα και Αντώνη Παριζιάνου και προσκυνητών.

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μιας και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 ενώ σ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.
Στο Φανάρι, κοντά στό Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και η εκκλησία επίσης ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας. Γύρω εκεί ήσαν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας», γι΄ αυτό και η εκκλησία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Βλαχ Σαράϊ.


Ο ναός υπέστη σοβαρές φθορές από πυρκαγιά τη δεκαετία του '70, η οποία και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του.
Η παράκληση τελέστηκε με πρωτοβουλία της ενορίας Βλαχσάραϊ, η επιτροπή της οποίας καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση και τον καθαρισμό του ναού. Εφημέριος ήταν ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη Αρχιμ. Νεκτάριος Σελαλμαζίδης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών δηλώνοντας ότι "χρέος μας είναι να παραδώσουμε στη νεότερη γενιά τα κτίσματα των προγόνων μας".


Ο πρόεδρος της ενορίας και του Συνδέσμου Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε. δήλωσε: "Είμαι συγκινημένος για την ακολουθία στον ναό μετά από πολλές δεκαετίες καθώς και για την τιμή που μάς έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την παρουσία Του σήμερα” ενώ στάθηκε στην προσπάθεια και την τόλμη της κοινότητας να “επανασυνδέσουμε το χώρο με την ιστορία που του ανήκει".
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο έργο που γίνεται στην κοινότητα. "Μετά τον τίτλο ιδιοκτησίας που αποκτήσαμε, γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωση του ναού και των γύρω χώρων (οικίσματα και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους)".


Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Παριζιάνος, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια όταν έμενε στην περιοχή και μίλησε για τη συγκίνηση που του προσέφερε αυτή η τελετή: " Όταν ήμουν στο δημοτικό, εκκλησιαζόμουν εδώ με τη γιαγιά μου". Συμπλήρωσε δε ότι "είναι ευχής έργον αυτή η τελετή να γίνει η έναρξη της περιόδου για την αναστήλωση της εκκλησίας".


Στο γνωστό βιβλίο Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη (Ισμήνη Καπάνταη, Νικόλαος Γκίνης, Κωνσταντίνος Στράτος), που εκδόθηκε πριν 12 χρόνια, στην σχετική αναφορά για την Παναγία την Παραμυθία διατυπώνεται στο τέλος μια ευχή:

"Φεύγοντας προς τον Κεράτιο κάνει κανείς την σκέψη ότι θα ήταν ευχής έργον να αναστηλωθεί εκ βάθρων το σεπτό αυτό ερείπιο".
Φαίνεται πως επέστη ο καιρός για την αναστήλωση, χάρη στις άοκνες ενέργειες του Λάκη Βίγκα, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ανιδρυτής του μνημείου.







1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.11 Αυγούστου 2011 στις 5:05 μ.μ.

    Συγκινητική η πρωτοβουλία των κυρίων Βίγκα και Παριζιάνου, επίλεκτων Μελών της Ρωμαίϊκης Ομογενείας μας της Πόλης, η τέλεση της Παρακλήσεως προς την Υπερασγίασ Θεοτόκο, με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, στον ιστορικό Ναό της Παναγίας της ονομαζομένης Βλάχ Σαράϊ. Μιά Εκκλησία κοντά στο Πατριαρχείο μας, η οποία κατεστράφει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από φωτιά. Η Παναγία μας όμως που ποτέ δεν άφησε το Γένος μας απροστάτευτο, άκουσε τις προσευχές και τις δεήσεις των ανθρώπων πού μεγάλωσαν κοντά στον Ιερό αυτό Ναό, και ύστερα από 40 χρόνια σιωπής, ευδόκησε ώστε να τελεστεί και πάλι η Ιερά Παράκληση. Μακάρι αυτή η προσπάθεια να γίνει η αρχή, ώστε να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξαναδούμε και πάλι τον Ναό αυτόν στην παλιά του δόξα, και να χαρούμε τόσο τα θυρανοίξια όσο και τα εγκαίνιά του, με την παρουσία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου. Η Παναγία, να φυλάττει την Πόλη, το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη και όλο το Γένος μας είς αιώνας αιώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails