________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/31/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα στην Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Παναγίας της Σούδας Εγρίκαπου, επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου - μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στο Φανάρι, ο Επίσκοπος Απαμείας Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος.
Μετά την Θ. Λειτουργία ακολούθησε δεξίωσις στην Κοινοτική Αίθουσα, κατά την οποία μίλησε ο Πατριάρχης, και προσκύνημα του Πατριάρχου και των Συνοδικών στο Αγίασμα, που βρίσκεται κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας.



Στην ομιλία του ο Πατριάρχης είπε, μεταξύ άλλων: «Εφόσον η Τουρκία είναι Κράτος δικαίου, πρέπει όλα να γίνονται εν δικαιοσύνη και όχι εν παρανομία και αδικία».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόσφατο διάταγμα της τουρκικής κυβέρνησης που προβλέπει την επιστροφή εκατοντάδων παρανόμως αφαιρεθέντων ακινήτων στα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα και εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξουν και άλλες αποφάσεις της Κυβερνήσεως, οι οποίες θα αποκαθιστούν το δίκαιο και τη νομιμότητα.


"Φέτος πανηγυρίζουμε μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαιτέρας χαράς και ικανοποιήσεως λόγω των προσφάτων εξελίξεων και εννοώ το καινούργιο διάταγμα το οποίο εξέδωκε η κυβέρνηση της Τουρκίας δια του οποίου επιστρέφονται στις μειονότητες, όχι μόνο στην ρωμηοσύνη αλλά σε όλες τις μειονότητες, τα αδίκως καταπατηθέντα περιουσιακά των στοιχεία, τα οποία ενώ εδηλώθησαν το 1936, ότι ανήκουν εις τα επιμέρους Βακούφια της Ομογενείας αργότερα καταπατήθηκαν, αφαιρέθηκαν από αυτή, κατά τρόπο τελείως άδικο και παράνομο", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Αλλά ο λαός μας λέει "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Έστω και αργά, ήρθησαν όλες οι ισχύσασες τις τελευταίες δεκαετίες εις βάρος μας διατάξεις, επιστρέφονται αυτά τα ακίνητα, οι ενδιαφερόμενες και δικαιούχες κοινότητες μπορούν εντός δωδεκαμήνου να προσφύγουν και να επανεγγράψουν επ' ονοματί των αυτά τα ακίνητα. Μεταξύ αυτών είναι και τα Κοιμητήρια όπου αναπαύονται οι πρόγονοί μας, οι πατέρες μας, και τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, είχαν καταχωρηθεί και κατακυρωθεί επ' ονόματι των επιμέρους Δήμων της Πόλης. Και αυτά τα Κοιμητήρια των πατέρων μας επιστρέφονται τώρα εις τας δικαιούχους Κοινότητας».



Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

«Είμεθα ευτυχείς δια αυτάς τας εξελίξεις και περιμένουμε και άλλες, όπως είπα την Κυριακή το βράδυ στον κύριο Πρωθυπουργό, που είχαμε την συνεστίαση με όλα τα μειονοτικά βακούφια, όταν είπε ότι αυτή είναι μια αρχή».






1 σχόλιο:

  1. Μεγαλειώδεις εξελίξεις και οφείλονται κυρίως στους δίκαιους και άφοβους αγώνες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου! Αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία και ελπίζουμε πως δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails