________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/17/2011

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι (17/9) ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, Φράνσις Τζ. Ριτσιαρντόνε, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και συνεργάτες του.
Τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος της περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, νέος ηγούμενος αυτής.

Οι δύο Ιεράρχες ξενάγησαν τον Πρέσβη Ριτσιαρντόνε στο Καθολικό της Ι.Μονής Αγίας Τριάδος, στους χώρους της Σχολής, στις αίθουσες και την πολύτιμη βιβλιοθήκη της. Τόσο ο αμερικανός διπλωμάτης όσο και η συνοδεία του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία και τη διαχρονική προσφορά της Σχολής.
Από την Χάλκη ο Πρέσβης των ΗΠΑ αντίκρισε το ξύλινο κτήριο Ορφανοτροφείου που στέκει όρθιο στην κορυφή της Πριγκήπου και θαύμασε την αρχιτεκτονική ομορφιά του ακινήτου, ο τίτλος ιδιοκτησίας του οποίου πρόσφατα, ύστερα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επανεγγράφηκε στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Θεολογική Σχολή, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο Πρέσβης Ριτσιαρντόνε έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών θερμά λόγια γι' αυτό τον "ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό τόπο" που από καιρό ήθελε να δει από κοντά με την σύζυγό του.
"Προσευχόμαστε ότι αυτή τη χρονιά, την 20η επέτειο από την ανάρρηση του Παναγιωτάτου Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, τα 50 χρόνια διακονίας του και τα 40 χρόνια από το κλείσιμο της Σχολής, θα αποδειχθεί η χρονιά της αναγέννησης και επαναλειτουργίας της Χάλκης" έγραψε ο Αμερικανός Πρέσβης.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:20 μ.μ.

    Η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Αμερικής τόσο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, όσο και για τον Οικουμενικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Πατριαρχείο στον σύγχρονο κόσμο. Η παρουσία του στην Σχολή της Χάλκης, φανερώνει ότι η επαναλειτουργία της, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής της, γιατί όπως έχει ενημερωθεί, τόσο από τον Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο, όσο και από τον νέο Ηγουμένο της Χάλκης Μητροπολίτη κύριο Ελπιδοφόρο αλλά και από τον προηγούμενο και νύν Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κύριο Αποστόλο, η Σχολή της Χάλκης εκτός από ένα φυτώριο της Μητρός Εκκλησίας, θα αποτελέσει και το κέντρο της Ορθοδόξου Θεολογίας. Μακάρι το άνοιγμα της Σχολής να γίνει σύντομα και όλοι να χαρούμε για το μεγάλο αυτό γεγονός. Η παρουσία άλλωστε του Νέου Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου και Ηγουμένου της Μονής, δείχνει ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει. Η προσευχή μας είναι ο νέος Ηγούμενος να είναι και ο πρώτος Σχολάρχης της Σχολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails