________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/04/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Με προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος ξεκίνησε την πορεία της Πατριαρχίας του προς την οικουμένη ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος. Προσκυνώντας την ιερά εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστι στο Πρωτάτο των Καρυών του Αγιωνύμου Όρους (φωτό αρχείου 1992). 
Έκτοτε επισκέφθηκε πολλές φορές το Περιβόλι της Παναγίας, με διάφορες αφορμές, ως επίσκοπος και πνευματικός πατέρας της Αθωνικής Πολιτείας, την οποία θα επισκεφθεί και τώρα, από 7-10 Οκτωβρίου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία που τον αξιώνει να εορτάσει εικοσαέτηρο Πατριαρχία.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας, στο κτίριο Νεδέλκου στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στον Άθω 1992-2011”. Η έκθεση οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου και σ' αυτήν  παρουσιάζονται στιγμές από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθωνική Πολιτεία την τελευταία 20ετία μέσα από το φακό οκτώ φωτογράφων: του Νίκου Μαγγίνα από την Κωνσταντινούπολη και άλλων επαγγελματιών φωτογράφων από τη Θεσσαλονίκη καθώς και μοναχών του Αγίου Ορους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί εν συνεχεία στο Άγιον Όρος, όπου η Ιερά Κοινότητα του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή στις Καρυές για την επέτειο των είκοσι χρόνων της πατριαρχίας του. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον Μέγα Εσπερινό στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Την επόμενη, Κυριακή 9 Οκτωβρίου, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής και παναγιορειτικής Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στον ναό του Πρωτάτου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί  Σύναξη με τους ηγουμένους των 20 Ιερών Μονών και τους αντιπροσώπους και αργότερα η καθιερωμένη τράπεζα.  
Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος αναμένεται να επισκεφθεί τις ιερές μονές Παντοκράτορος, Δοχειαρίου και Σταυρονικήτα, καθώς και το κονάκι της κανονικής αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τις 10 Οκτωβρίου το απόγευμα μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου το πρωί, θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων,  θα παραστεί στη μεταφορά και την τοποθέτηση στον ιερό ναό Αγίας Κυράννης  αποτμημάτων της νεομάρτυρος.
Το πλήρες πρόγραμμα της επισκέψεως του Πατριάρχου στη Μητρόπολη Λαγκαδά δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails