________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/07/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Στη Θεσσαλονίκη έφτασε γύρω στις 11.30 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στην Ελλάδα". Ο Πατριάρχης από σήμερα το απόγευμα επισκέπτεται το Άγιον Όρος, για πέμπτη φορά στην διάρκεια της Πατριαρχίας του. 
Στο αεροδρόμιο τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν και μέλη της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας - Θράκης, με τον πρόεδρο Παύλο Σταματίδη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του από το αεροδρόμιο μετέβησαν στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα, η οποία ενισχύει δράσεις στην Ίμβρο, τη γενέτειρα του κ. Βαρθολομαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. 
Ακολούθως ο Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στην Αγιορειτική Εστία, όπου ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992-2011».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν σ' αυτό το ταξίδι του οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος, ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων Τσιμαλής, και ο Άρχων Οστιάριος Αυξέντιος Καλαγκός, καθηγητής της Ιατρικής.
 
Τη χαρά του για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννης Μπουτάρης, και αναφέρθηκε στις ακάματες προσπάθειες του και στα επιτεύγματα της 20ετούς Πατριαρχίας του, ενώ ως συμβολικό δώρο ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο «στήριξης και υπομονής, για τη νέα μακρά πορεία του», όπως είπε.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε: «Μας εμπνέετε με το έργο Σας για την ειρήνη και την καταλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τη σταθερή θέλησή Σας να συμβάλλετε καταλυτικά στη δημιουργία και καλλιέργεια ενός δικτύου διαλόγου με όλες τις μεγάλες Θρησκείες του πλανήτη μας και τους κατά τόπους ηγέτες τους. Και μέσα στο πνεύμα αυτό της καταλλαγής, με αφετηρία την ίδια τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, έχετε παράξει ένα πρωτοποριακό έργο, Παναγιώτατε, για την προστα­σία του παγκόσμιου περιβάλλοντος». Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε, επίσης: «Η χαρά μας που σεις πηδαλιουχείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την τελευταία εικοσαετία είναι πολύ μεγάλη και δικαιώνεται από τα πλούσια έργα και-επιτρέψτε μου να πω-τα επιτεύγματα της Πατριαρχίας Σας: Τις άοκνες ενέργειές σας τόσο για την ενότητα των Εκκλησιών, με την προώθηση ιδίως των αδελφικών σχέσεων της Ορθόδοξης με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και με τις άλλες Εκκλησίες, καθώς και τη σύγκληση πανορθόδοξων συνόδων σε κάθε κρίσιμη και αναγκαία περίπτωση, αλλά και συνάξεων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, όπως πράξατε πρόσφατα, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο». Τέλος ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς, είναι έτοιμος να συμβάλλει στην ταχύτατη και επιτυχή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Η απεικόνισις στιγμών του παρελθόντος αποτελεί δι' όλους τους ανθρώπους ανάμνησιν των πράξεων και των έργων των. Δι' ημάς, όμως, τους πιστούς, αποτελεί και αφορμή ειλικρινούς ευχαριστίας και ευγνώμονος δοξολογίας του Θεού, διότι ό,τι αγαθόν επράξαμεν εις τον βίον ημών σε Εκείνον το οφείλομεν και διά της χάριτος Αυτού το επιτελέσαμεν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρθολομαίος.
Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο πατέρας Νικόδημος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας και την Έκθεση φωτογραφίας,στην οποία παρουσιάζονται 80 και πλέον έργα των φωτογράφων Νίκου Μαγγίνα, Κώστα Αργύρη, Νώντα Στυλιανίδη, Γιώργου Τσαντούκα, Κώστα Τζιβανίδη, Θεοδόσιου Σιμονωπετρίτη, Αρσένιου Τοπσίδη, Αθανάσιου Ταμβακίδη και των αδελφών Αναγνωστόπουλου, από τις επισκέψεις του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος κατά τα έτη 1992, 1998, 2006 και 2008 και τις επισκέψεις Του στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας το 1999 στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, το 2004 στην Έκθεση «Μανουήλ Πανσέληνος. Εκ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου» και το 2006 στην έναρξη του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Άγιον Όρος: Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η διαχρονική συμβολή των Καρυών».

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωποι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, που απουσίαζε στην Αθήνα για την Ιερά Σύνοδο, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αντιδήμαρχοι και άλλοι.

1 σχόλιο:

  1. Καλώς να ορίσετε, Πατέρα του Γένους, στην όμορφη Μακεδονία Σας. Κοντά στα πνευματικά παιδιά Σας, των Νέων Χωρών, που με λαχτάρα πάντα Σας περιμένουν για να λάβουν την σεπτή ευλογία Σας. Σύντομα να έχουμε κι ένα Μουσείο προς τιμήν Σας, στην όμορφη Μακεδονία. Μακάρι να βρισκόμουν κοντά Σας, τις ιστορικές αυτές στιγμές της επισκέψεως Σας.

    Με εκτίμηση και σεβασμό
    Bahrain, 07-10-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails