________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/06/2011

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιτεν αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό γεγονός στη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε και η οικειότητα μεταξύ των δύο ανδρών είναι χαρακτηριστικό του σεβασμού και της αναγνώρισης της υψηλής θέσης και αποστολής του Ιερού Θεσμού του Πατριαρχείου. Τον Αντιπρόεδρο ανέμεναν και υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο και Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Νέο Κόσμο, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Αμερική. Από την παραμονή του αναφέρουμε διάφορα στιγμιότυπα που αξίζει να καταγραφούν.
Ο Αντιπρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που βρίσκονται σε Διάλογο, μιας και ο ίδιος είναι πιστός Καθολικός και μάλιστα ο πρώτος Καθολικός μετά τον Κένεντυ που ανέρχεται σε τόσο μεγάλη θέση της Αμερικανικής Διοίκησης.
Προσέφερε ένα βιβλίο οικολογικού ενδιαφέροντος στον Πατριάρχη γνωρίζοντας την ευαισθησία του στα θέματα αυτά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η ιδιοφυία του χώρου, η ζωή του Frederick Law Olmsted» και συγγραφέας είναι ο Justin Martin. Να σημειωθεί ότι ο Frederick είναι ο σχεδιαστής και δημιουργός πρασίνων χώρων σε πόλεις, όπως το Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης, η Πράσινη Aλυσίδα στη Βοστώνη κ.α. 
Στην αφιέρωσή του προς τον Πατριάρχη ο Αντιπρόεδρος σημειώνει: 
«Ο Frederick Law Olmsted μου θυμίζει το πρόσωπό σας. Είστε αμφότεροι οραματιστές, οι οποίοι αναγνωρίζουν την ηθική υποχρέωση όλων των τέκνων του Θεού, να διατηρήσουν γιά τα παιδιά μας το μεγάλο δώρο που μας χάρισε ο Θεός, αυτόν τον πλανήτη Γη. Σας ευχαριστώ για την πνευματική ηγεσία σας, στο να υπενθυμίζετε στις κυβερνήσεις του κόσμου τις υποχρεώσεις τους. Με σεβασμό και αφοσίωση. J.B.»
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και κατά την έλευση και κατά την αναχώρησή του τον Αντιπρόεδρο για την επίσκεψή του στο Φανάρι και για το ενδιαφέρον του σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο. Η αντίδραση του Αντιπροέδρου ήταν άμεση, απαντώντας με έμφαση: «Όχι, μή με ευχαριστείτε. Είναι τιμή και και ευλογία για μένα».
Μετά την ιδιαίτερη συνάντηση στο Πατριαρχικό Γραφείο και στο τέλος της δεξίωσης στην Αίθουσα του Θρόνου με την παρουσία Ιεραρχών και Κοινοτικών παραγόντων της Ομογένειας της Πόλης ο Πατριάρχης συνόδευσε τιμητικώς τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν στον Πατριαρχικό Ναό μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο οποίος και τον ξενάγησε.
Στο τέλος της προσκυνηματικής ξενάγησης στον Πατριαρχικό Ναό, ο Αντιπρόεδρος προσευχήθηκε και ασπάσθηκε τη στήλη της φραγγελώσεως, στην οποία δεθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός και ενώ συζητούσε πάνω σε εκκλησιαστικά θέματα με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής εμφανώς εντυπωσιασμένος και βαθειά συγκινημένος από την ιερότητα του χώρου αυθόρμητα είπε «Μα δε θέλω να φύγω από εδώ!»
Έφυγε, τελικά, ο Αντιπρόεδρος Μπάιτεν από το Φανάρι. Έμεινε, όμως, έντονα χαραγμένη η ευγενική παρουσία και οι θερμοί λόγοι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails