________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/16/2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Με στόχο τη συμβολή στο προετοιμαζόμενο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θρησκευτικών ταγών των μειονοτήτων και λαϊκών εκπροσώπων τους στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Πόλης το απόγευμα Πέμπτης.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος πατριαρχικός επίτροπος Αρχιεπίσκοπος Αράμ Ατεσιάν, ο χορεπίσκοπος των Συροκαθολικών Γιουσούφ Σαάγ, ο εκπρόσωπος των Συροϊακωβιτών, ο Λάκης Βίγκας εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο δεκαπενταμελές συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως βακουφίων στην Άγκυρα καθώς και εκπρόσωποι από τις ρωμαίικες, αρμενικές, εβραϊκές κοινότητες και τις κοινότητες των Συροϊακωβιτών και των Συροκαθολικών. 
Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από δυο ώρες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν τις μειονότητες και οι τρόποι με τους οποίους θα εισηγηθούν στο υπο κατάρτιση νέο Σύνταγμα. Ήταν μια συνάντηση σε κλίμα ενότητος και συνεργασίας με σκοπό να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα των μειονοτήτων για τα οποία δεκαετίες ολόκληρες ταλαιπωρούν και αδικούν τις μειονότητες στην Τουρκία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου που δεν αναγνωρίζεται, όπως και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. «Η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας αποτελεί δικαίωμά μας και το επιζητούμε από το κράτος» υπογράμμισε ο Πατριάρχης. Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο όρος «ιθαγένεια» και το περιεχόμενο του όρου αυτού μέσα στο Σύνταγμα.
Οι συζητήσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης επιτροπής που θα απαρτίζεται από νομικούς και ακαδημαϊκούς και μετά την τελική διαμόρφωση από τα όργανα των μειονοτήτων θα τεθούν στην Κοινοβουλευτική επιτροπή κατάρτισης του νέου Συντάγματος στην Άγκυρα.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι την ερχόμενη Τρίτη, από μέλη της επιτροπής πού ορίσθηκε για να αξιολογήσει και να διαμορφόσει τις προτασεις που τέθηκαν. Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν πρός τελική έγκρισή τους από τους παράγοντες των Μειονοτήτων.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.20 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:42 μ.μ.

    Μια σπουδαία συζήτηση και μιά ιστορική συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Πόλης, αλλά και σε αυτό το Ιερό της Ορθοδοξίας μας Κέντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την αλλαγή του Συντάγματος της Τουρκίας και την ενεργό συμμετοχή των μειονοτήτων πού ζούν και δραστηριοποιούνται εντός της Χώρας. Η παρουσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου σημαντική, γιατί με τον μεστό του λόγο, με την προσωπικότητά του, αλλά και με την βαθειά γνώση του επάνω στα θέματα της μειονότητος, πάρθηκαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις για να πιέσουν να αναγνωριστεί τόσο η μειονότητα, όσο και αυτό το Πατριαρχείο μας από το νέο Σύνταγμα. Παναγιώτατε, οι κόποι Σας, οι θυσίες Σας, οι αγωνίες Σας, παίρνου σάρκα και οστά. Τα όνειρά Σας αποδίδουν καρπούς. Χρειάζεται βέβαια ακόμα μεγάλη προσπάθεια, αλλά με τις προσευχές μας και την συμπαράστασή μας είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε, μαζί με τους συνεργάτες Σας. Όλοι εμείς, τα πνευματικά Σας παιδιά, είμαστε κοντά Σας. Πολλά τα έτη Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails