________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/17/2011

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Είναι γνωστό ότι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι φυλάσσονται άφθρτα τα λείψανα τριών αγίων γυναικών: της Αγίας Σολομονής, της Αγίας Ευφημίας και της Αγίας Θεφανούς της Βασίλισσας.
Χθες, 16 Δεκεμβρίου, επί τη μνήμη της της Αγίας Θεοφανούς, στον Πατριαρχικό Ναό τελέστηκε Θ. Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο, συλλειτουργούντων του Μ. Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, του πρωτοπρεβυτέρου Θωμά Χρυσικού από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και των διακόνων Θεοδώρου (τριτεύων) και Νήφωνος.

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος είναι και Καθηγούμενος της Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην Χαλκιδική.
Αυτή η σπουδαία Μονή ιδρύθηκε το 888 από την Αυγούστα Θεοφανώ, επί Πατριαρχίας Φωτίου του Μεγάλου. Η Θεοφανώ δώρησε στη Μονή Τίμιο Ξύλο, αλλά και την προίκα της, γι' αυτό μέχρι σήμερα εκτάσεις της Μονής φέρουν το όνομα "Βασιλικά". Έτσι, ο Μιλήτου Απόστολος, ως ο ηγούμενος της Μονής που ίδρυσε η Αγία, προεξήρχε της πανηγύρεως της Αγίας Θεοφανούς στο Φανάρι, με το ιερό λείψανό της να έχει τεθεί, κατά την τάξη, στο κέντρο του ναού για προσκύνηση από τους πιστούς. 
Η Αγία και θαυματουργή Θεοφανώ ήταν σύζυγος του βασιλιά Λέοντα του επονομαζόμενου Σοφού. Παρ’ όλα τα μεγαλεία και τον πλούτο, διατήρησε τη ταπεινοφροσύνη που την χαρακτήριζε ανέκαθεν. Προτιμούσε να είναι απλά ντυμένη και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που την χρειαζόντουσαν. Ήταν τόση η πίστη της, που αξιώθηκε να θαυματουργήσει. Το λειψανό της φυλασόταν στο ναό των Αγίων Αποστόλων, απ' όπου ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος το μετέφερε στο Πατριαρχείο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. 
Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος ασπάζεται το ιερό λείψανο της κτίτορος της Μονής όπου ηγουμενεύει
Ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός ασπάζεται το λείψανο της Αγίας Θεοφανούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails