________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/19/2011

ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΤΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα
Στούς ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε χθες στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πόλεων με την ευκαιρία της έκδοσης και παράδοσης του χαριστήριου τόμου από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων απο της εκλογής του στον Οικουμενικό Θρόνο. 
Στην δεξίωση που ακολούθησε, μετά την Θεία Λειτουργία, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μυλόπουλος μετά από σύντομη προσφώνησή του προσέφερε στον Πατριάρχη τον Τόμο με τίτλο «Εις μαρτύριον τοις Έθνεσι».  
Κατόπιν μίλησε ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Πανεπιστημίου να εκδόσει τον τιμητικό τόμο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., έχουσα την πνευματική και κανονική της αναφορά στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, αποφάσισε κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος και επί της προεδρίας των καθηγητών Δημητρίου Καϊμάκη και Χρήστου Οικονόμου να τιμήσει την Παναγιότητά Σας εκδίδοντας Τιμητικό Τόμο επί τη συμπληρώσει είκοσι ετών θεοφιλούς Πατριαρχίας». 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στην παρουσία των εκπροσώπων – καθηγητών και συνεργατών τους - του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είπε μεταξύ άλλων ότι «επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας γιά να αναφερθώ εν συντομία στους ιστορικούς δεσμούς των πόλεων της του Κωνσταντίνου και της του Αγίου Δημητρίου. Είναι ιστορικοί και ακατάλυτοι οι δεσμοί των δύο πόλεων ... Η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί αδιαλείπτως και αδιακόπως να είναι η πνευματική πρωτεύουσα του Γένους και των καρδιών μας.Και όσον αφορά τις σχέσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα της Θεολογικής του Σχολής με το Ιερόν Κέντρον της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και αυτοί οι δεσμοί υπήρξαν πάντοτε θερμοί, αρμονικοί, ιεροί και η Θεολογική Σχολή της υπήρξε πάντοτε στην διάθεση και στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στη δεξίωση μίλησε καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Αλέξανδρος Καπούνταγ, ο Παντελής Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στον αείμνηστο ιερέα Αθανάσιο Αλεξιάδη, που υπηρέτησε περισσότερο από εικοσιπέντε χρόνια στον Ναό του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. 
«Ο παπα-Θανάσης των Νεοχωρıτών,ο παπάς με τας ολίγας εως ελαχίστας περγαμηνάς, ο οποίος κατάφερε με το πνευματικόν και κοινωνικόν του έργον να ζη εις την μνήμην και τας καρδίας όλων ημών οι οποίοι τον αγαπήσαμε δια όλα όσα μας προσέφερεν» σημειώνει ο Παντελής Βίγκας στον πρόλογό του στο cd που εξέδωσε η κοινότητα του Αγίου Νικολάου Νιχωρίου, αφιερωμένο στον παπα Θανάση Αλεξιάδη, και το οποίο παρουσιάστηκε εκείνη την ημέρα. Το cd αυτό, που εκδόθηκε με την ευλογία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, έχει τίτλο «Ύμνοι εις τον Ιεραρχών ωραιότατον Άγιον Νικόλαον» τους οποίους και εκτελεί ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γρηγόριος Νταραβάνογλου.
Επίσης τον λόγο έλαβε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, λάτρης της Πόλης, ο οποίος ανέπτυξε θέμα σχετικά με το ποιός είναι ο λόγος εκείνος γιά τον οποίο μας μαγεύει η Πόλη και απαντώντας ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι η προσωπικότητα του Πατριάρχου, η Αυλή του, οι Ιερές Ακολουθίες και η Ομογένεια και κατέληξε ότι λέγοντας ότι θα ήθελε να υποβάλει μιά δημοσκόπηση στους προσκυνητές της Πόλης: «Αισθάνεσθε μαγεμένοι όπως και η εμή ελαχιστότης;» Χειροκροτήματα των όλων των παρισταμένων κάλυψαν την αναφορά του.
Επισφράγισμα της δεξίωσης ήταν η απόδοση χριστουγεννιάτικων καλάντων και ασμάτων από την χορωδία του πολωνικού παραδοσιακού συγκροτήματος «Walbrzych» το οποίο με την μέριμνα του Γενικού Προξενείου της Πολωνίας στην Πόλη παρουσίασε κάλαντα το περασμένο Σάββατο στον Καθολικό Ναό του Αγίου Αντωνίου, στο Πέραν. Με πρωτοβουλία του Γενικού Πολωνού Προξένου Miroslaw Stawski η χορωδία ήρθε για να τραγουδήσει προς τιμήν του Πατριάρχου Βαρθολομαίου κάλαντα πολωνικά αλλά και ελληνικά.
Κατά τη Θεία Λειτουργία και στη δεξίωση που ακολούθησε παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ικονίου Θεόληπτος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος Χάλκης και αν. καθηγητής της Θεολογικής Α.Π.Θ., οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής, Πρέσβης – Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης με τις συζύγους τους, ο Γενικός Πρόξενος της Πολωνίας και ο Πρόξενος της Ελλάδος Βίκτωρ Μαλιγκούδης, ο Διευθυντής της δορυφορικής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Νίκος Μεγγρέλης συνοδευόμενος από τον δημοσιογράφο Άλκη Κούρκουλα και πλήθος προσκυνητών.
Αξιζει να σημειωθεί πως κατά την τάξη της Κυριακής προ των Χριστουγέννων, κήρυξε ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος ο οποίος και ανέπτυξε το πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: Η ελευθερία από την ελευθερία των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails