________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/03/2011

Η ΔΙΩΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, επισκέφθηκε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη των Η.Π.Α στην Άγκυρα Francis Riccardione, τον Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στην Πόλη Scott Kilner και άλλους συνεργάτες του.
Στην κεντρική είσοδο των Πατριαρχείων τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος ήλθε για τον σκοπό αυτό από την Αμερική, και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Πρωτοσυγκελλεύοντα. 
Εν συνεχεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχθηκε τον υψηλό επισκέπτη του Πατριαρχείου στην Αίθουσα του Θρόνου, και από εκεί τον συνόδευσε στο Πατριαρχικό Γραφείο, όπου είχαν θερμή συνομιλία για πάνω από μία ώρα, παρουσία των συνεργατών του Αντιπροέδρου και των Ιεραρχών: Αμερικής Δημητρίου, Περγάμου Ιωάννη, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Καρλούτσου και του Διακόνου Νήφωνος Τσιμαλή.

Συζητήθηκαν οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Στο τέλος της συνάντησης έγινε και ανταλλαγή δώρων.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, κληρικούς και λαϊκά στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας, και Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα από τις Η.Π.Α.
Ο Άρχων Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας, αιρετός εκπρόσωπος των Ευαγών Μειονοτικών Ιδρυμάτων στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (που εδρεύει στην Άγκυρα) ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Biden για θέματα των μειονοτικών Βακουφίων. "Για πολλές δεκαετίες περάσαμε δύσκολες στιγμές, ταπεινώσεις και διακρίσεις", είπε ο Λάκης Βίγκας και επεσήμανε ότι "το νέο Σύνταγμα πρέπει να αποτελέσει εγγύηση της προστασίας των μειονοτήτων". "Οι μειονότητες επιζητούμε το μέλλον μας στην γενέτειρά μας", πρόσθεσε. 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος Biden εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο Φανάρι, επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο σημαντικές προσωπικότητες έχει γνωρίσει στην ζωή του: τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα. Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, και στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο για την τιμή της επίσκεψής του στην μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. ξεναγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του ναού, των ιερών λειψάνων και των κειμηλίων που φυλάσσονται σ' αυτόν, ενώ με ιδιαίτερη ευλάβεια προσκύνησε την στήλη της Φραγγελώσεως, στην οποία δέθηκε ο Ιησούς για να μαστιγωθεί. 
Η όλη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου διήρκεσε δύο ώρες και καλύφθηκε ευρύτατα από τα Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails