________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/15/2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ROMFEA ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ


Scripta manent!

Με ξάφνιασε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα romfea. gr, με τίτλο «Είναι η romfea.gr κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου;». Δεν πολυκατάλαβα την αρχή γιατί αυτό το άρθρο. Διαβάζοντάς το όμως, διαπίστωσα ότι ο συγγραφέας του και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας αισθάνθηκε την ανάγκη να το γράψει, μάλλον αντιδρώντας έτσι στο «αίτημα» του προσωπικού φωτογράφου και δημοσιογράφου του Παναγιωτάτου, κ. Νικόλαου Μαγγίνα «ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί την αναδημοσίευση στη Romfea.gr, των κειμένων και φωτογραφιών του» από τον ιστοχώρο «Φως Φαναρίου», στον οποίο φαίνεται, ότι αναφέρεται όταν κάνει λόγο για χαμηλής επισκεψιμότητας blogs.
Γιατί όμως υπήρξε αυτή η αντίδραση; Στο κάτω-κάτω δεν είναι υποχρεωμένος να γράφει υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδιωτική είναι η ιστοσελίδα romfea.gr και ο ιδιοκτήτης της μπορεί να γράφει υπέρ ή κατά όποιου θέλει και εφόσον τα γραφόμενα του εκτίθενται δημοσίως, θα πρέπει να δέχεται και τα σχόλια τα οποία τυχόν θα προκαλούν.
Αν γινόταν απλή παράθεση εκκλησιαστικών ειδήσεων, τότε θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι, μεροληπτεί προβάλλοντας κάποιον περισσότερο από τους άλλους. Όταν όμως δεν αρκείται στην παράθεση των ειδήσεων, αλλά κάνει και σχόλια είναι λογικό να δείχνει τις διαθέσεις του έναντι εκείνου που σχολιάζει. Και δυστυχώς όσον αφορά στα προσωπικά σχόλια που κάνει η ΡΟΜΦΑΙΑ, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη υπάρχει στάση ανεξήγητα αρνητική!
Αναφέρεται στο άρθρο: «Και επειδή και στο διαδίκτυο ισχύει το scripta manent μπορεί όποιος έχει αντίθετη άποψη να μας στείλει το άρθρο με το οποίο η Romfea.gr εξέφρασε προσωπική άποψη κατά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».
Αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο των αναρτήσεων, θα βρει άρθρο με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2011, και τίτλο «Σύναξη Προκαθημένων με φόντο τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου», το οποίο άρθρο φέρεται να έχει συνταχθεί από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της ΡΟΜΦΑΙΑ. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, όχι μόνον εκφράζεται προσωπική άποψη και διαστρέβλωση της αλήθειας, αλλά γίνεται και επίθεση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, διότι όπως αναφέρει καταργεί το συνοδικό σύστημα. Συγκεκριμένα γράφει: «Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Σύναξη των Προκαθημένων των Πέντε Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Μια σύναξη που κατά κάποιο βαθμό καταργείται το Συνοδικό σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ οι Προκαθήμενοι που συμμετέχουν στη σύναξη, δεν εκπροσωπούν ούτε το ένα δέκατο των Ορθοδόξων πιστών.
Αλλά όχι μόνο καταργείται το συνοδικό σύστημα αλλά παραγκωνίζονται οι τοπικές εκκλησίες δημιουργώντας διακρίσεις στο ίδιο το Σώμα του Χριστού, πρακτική η οποία παραμένει άγνωστη μέσα στην Ορθόδοξη παράδοση και αυτό γιατί μια τέτοια σύνοδος, όπως ο ίδιος ο Πατριάρχης την ονομάζει δεν υπάρχει μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση αφού δεν είναι ούτε ενδημούσα ούτε μείζονα και υπερτελής, μορφές συνόδων δηλαδή που γνωρίζει η Ορθόδοξος Εκκλησία».
Στο τέλος μάλιστα εκφράζει την ευχή: «η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη να μην διασπάσει ανεπανόρθωτα την ενότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφού δεν προσκλήθηκαν όλοι οι Προκαθήμενοι όπως έπρεπε τελικά…».
Σε ποιον απευθύνεται αυτή η κατηγορία; Σ’ εκείνον που κι αν έχει αναδείξει το συνοδικό σύστημα!
Γίνεται μάλιστα κι εδώ το ίδιο λάθος που έγινε από όλους τους πολεμίους της συνάξεως αυτής. Υπερτερεί η λογική των αριθμών, της πλειοψηφίας καθότι αναφέρεται ότι: «Οι Προκαθήμενοι που συμμετείχαν στη σύναξη, δεν εκπροσωπούν ούτε το ένα δέκατο των Ορθοδόξων πιστών».
Αφήστε που αυτό είναι αναληθές, αλλά και έτσι να είναι, τι έχει σημασία για εμάς τους Ορθοδόξους. Ότι κάποιοι αδελφοί μας έχουν σοβαρό πρόβλημα ή πόσοι το έχουν το πρόβλημα! Κι αν είναι λίγοι, θα πρέπει να αφεθούν στην «τύχη» τους;
Κι ενώ πριν από τη σύναξη χύθηκε τόση «χολή», μετά απ΄ αυτήν, ενώ διαπίστωσε σίγουρα ο αρθρογράφος ότι διαψεύσθηκε, αρκέστηκε στη δημοσίευση του ανακοινωθέντος των Προκαθημένων, χωρίς να υπάρξει κανένα σχόλιο, πολύ δε περισσότερο μια συγγνώμη τουλάχιστον από το κοινό που παρακολουθεί το ιστολόγιο romfea.gr.
Στο ίδιο άρθρο. παρακάτω γίνεται αναφορά σε «ρωσικές στέπες».
Δεν χρειάζεται να παρεπιδημεί κάποιος εκεί για να του αρέσουν! Ούτε υπαινιγμοί χρειάζονται για δήθεν χαρακτηρισμό ως φίλα προσκείμενου προς την Ρωσική Εκκλησία, την οποία δηλώνω ότι, σέβομαι απόλυτα.
Τι θέλει δηλαδή να μας πει αυτό το σημείο. Ότι δεν υπάρχει μεροληψία υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας; Επιτρέψτε μου την έκφραση, αλλά εδώ ταιριάζει το «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια!».
Ας μη μακρυγορήσω όμως και άλλο. Απλά ήθελα να υπενθυμίσω μόνο ένα άρθρο του romfea.gr, που στρέφεται κατά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, επειδή ακριβώς scripta manent!

Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αρχιμανδρίτης
Αννόβερο-Γερμανίας
Πίνακας: Αχιλλέας Χρηστίδης, Loneliness 91,λάδι σε μουσαμά, 140 x 196 εκ.

9 σχόλια:

  1. Μα γιατί δεν σας λένε Χρυσόστομο?
    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας.
    Λ.Καρράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνευδοκων πληρως στα οσα διαλαμβανει στην απαντησην του ο Πανοσιολογιωτατος, απλως αναφερω δια τον εκδοτην της "Ρομφαιας" οτι προφανως λησμονει τον ευαγγελικον λογον: "και γαρ η λαλια σου δηλον σε ποιει" ..... και δια να εξηγηθω καλλιτερα λεγω τουτο:
    οταν στην επικεφαλιδα του περι ου ο λογος ιστοχωρου απεικονιζονται ο ναος του Αγιου Πετρου της Ρωμης, ο ναος της του Θεου Σοφιας της Νεας Ρωμης Κ/Πολεως και οι κρεμυδοειδεις τρουλοι ναου της Μοσχας μηπως, ερωτω μηπως, κατι "θελει να πει ο ποιητης" περι του δογματος της 3ης Ρωμης? Και φυσικα στο σημειο αυτο μαλλον παρελκει να σημειωθει ο ετερος ευαγγελικος λογος οτι "τι χρειαν εχομεν μαρτυρων".
    Ταυτα εγραφησαν προς αρσιν πασης υπονοιας οτι οι αναγωστες των διαφορων εκκλησιαστικων σαιτ (επιτραπητω μοι η εκφρασις) δεν αντιλαμβανονται το τι παιζεται κατα το κοινως λεγομενο δια να μην χρησιμοποιησω αλλην δημωδην ρησιν....

    Μετα τιμης
    τακτικος επισκεπτης του ιστολογιου σας που προς το παρον δεν υποσημειουται μετα του ονοματεπωνυμου του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. π. Φραγκουλάκης δεν απαντάτε επί της ουσίας....άρε μαρες κουκουνάρες... Αλλά θέλετε και εσείς το χρυσό καπέλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ ανώνυμε (16 Δεκεμβρίου 2:08),
    "όποιος έχει αντίθετη άποψη να μας στείλει το άρθρο με το οποίο η Romfea.gr εξέφρασε προσωπική άποψη κατά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως" γράφει η ΡΟΜΦΑΙΑ. Κι εγώ απλά παράθεσα άρθρο της ΡΟΜΦΑΙΑΣ, δεν απάντησα με δικά μου λόγια. Οπότε αν σ' αυτό το απαντητικό άρθρο δεν βρίσκετε ουσία ή αν θεωρείτε τα αναγραφόμενα σε αυτό....άρες μάρες κουκουνάρες...τότε τι να πω!
    Όσο δε το "χρυσό καπέλο" που αναφέρετε, μη βλέπετε παντού σκοπιμότητες. Αλλού και σε άλλους να τις ψάχνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη, ξέχασα να βάλω το όμομά μου στο παραπάνω σχόλιο.
    Π. Γεράσιμος φραγκουλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν το κυρίως επιχείρημα είναι αριθμητικό, ας θυμίσουμε σε ορισμένους κυρίους ότι η αλήθεια μπορεί να φυλάσσεται μοναχά από ολίγους εκλεκτούς ή ακόμη κι από έναν μόνο άνθρωπο!

    Είναι ντροπή μεγάλη να κρίνουν κακόβουλα Τον Παναγιότατο. Έχει αφιερώσει όλη την ύπαρξη Του στην ενώτητα της Πίστης μας. Έχει εργασθεί δίχως διακρίσεις για πανανθρώπινες αξίες και Του οφείλουμε ακόμη και αυτό το λίγο καθαρότερο οξυγόνο που αναπνέουμε, μέσα από το παγκοσμίου βελινεκούς πνευματικό και περιβαλλοντικό Του έργο. Είναι ένας άγρυπνος άνθρωπος και δηλώνει παρόν σε κάθε κάλεσμα πιστών (ανεξαρτήτου αριθμών). Ακριβοδίκαιος και πάντα υπέρ των αδυνάτων.

    Ορισμένοι άνθρωποι αρέσκονται στο να πορεύονται ως παραχαράκτες της ιστορίας κι αυτό δεν βλάπτει Το Πανίσχυρο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο (και η λέξη "μας" δεν εμπεριέχει καμία εθνική χροιά, το εναντίον, είναι παναθρώπινο/Οικουμενικό στοιχείο). Τακτικές που εναντιώνονται Στη Μητέρα Εκκλησία βλάπτουν τον αγαπητό Ρωσικό λαό, που αφήνεται έρμαιος στις πολιτικές στρεβλώσεις μιας πρόσκαιρης παρέας με ανθρώπους ανίκανους να αντικρύσουν το Φως και την ιστορική τους αλήθεια. Με σοκάρει το ότι η Romfea.gr δίνει βαρύτητα σε ατομικές φωνές που κάθε άλλο έχουνε σχέση με την κεφαλή της πίστης μας. Είμαι βέβαιος ότι η Romfea.gr θα αλλάξει ρότα. Η Μητέρα Εκκλησία έχει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά Της, ακόμη κι αυτά που κάνουν αδικαιολόγητα λάθη.

    Τέλος θα ήθελα να πω πως εάν οποιαδήποτε ηλεκτρονική πηγή ενημέρωσης προσέθετε τα άρθρα και το φωτογραφικό υλικό του Φως Φαναρίου, αυτό θα την έκανε ακόμη πιο δημοφιλή.

    Al Manama, Bahrain, 19-12-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κεφαλή της πίστης μας, για την Ορθόδοξη Εκκλησία τουλάχιστον, είναι ο Ιησούς Χριστός. Μήπως κάνω λάθος;
    Αυτά προς απάντηση στον Al Manama από το Μπαχρέιν, που ευελπιστώ να το έκανε το λάθος ασυναίσθητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails