________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/19/2012

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την περασμένη Κυριακή, μετά το Συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αίθουσα του Θρόνου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και Μητροπολίτη των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρο και αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της Αυτοκεφαλίας Αρχιεπισκοπής Πράγας που της χορηγήθηκε το 1998, μετά απο επιθυμία του προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου Δωροθέου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος "το Πατριαρχείο προέβη στην πράξη αυτή με ιδιαίτερη χαρά διότι η Εκκλησία αυτή εν μέσω πολλών δυσκολιών μετέφερε το μήνυμα του Χριστιανισμού σε όλη τη Μοραβία και την ευρύτερη περιοχή και απεδείχθη αξία του καθεστώτος της Αυτοκεφαλίας". 
Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να ευχαριστήσει τη Μητέρα Εκκλησία, διότι πριν 1150 χρόνια ο Πατριάρχης Φώτιος έστειλε τους ιεραποστόλους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι εκχριστιάνισαν τα σλαβικά φύλα της περιοχής. Η Εκκλησία των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας προετοιμάζει εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των λαών της περιοχής στις οποίες προσκλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να προστή των σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων. 


Ὁμιλία 
τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Τσεχίας καί Σλοβακίας 
κ. Χριστοφόρου 
κατά τήν ἐπίσκεψιν Αὐτοῦ 
πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον. 
(13 Μαΐου 2012). 

Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε, 
Σεβασμιώτατοι Αδελφοί, 
Ευλαβέστατοι Κληρικοί και ευλογημένε λαέ του Θεού, 
Αίνο και ολοκάρδια δοξολογία έμπλεοι χαράς και συγκίνησης αναπέμπουμε στην Παναγία Τριάδα η οποία μας αξίωσε σήμερα, να έλθουμε στην Βασιλεύουσα, στην Μητρόπολη της Ορθοδοξίας, κομίζοντες τον ασπασμόν και την αγάπην της Θυγατρός Εκκλησίας της Τσεχοσλοβακίας, της Εκκλησίας που ιδρύθηκε μεν από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, χάρη δε στη δική Σας μέριμνα το 1998 απέκτησε το κανονικό της Αυτοκέφαλο και τυγχάνει πλέον της αναγνώρισης όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 
Το 862 έφθασε στην Κωνσταντινούπολη πρεσβεία του ηγεμόνα Ρατισλάβου, η οποία ζητούσε βυζαντινούς ιεραποστόλους για να αναλάβουν τον εκχριστιανισμό του λαού της Μοραβίας. Το έργο αυτό ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος, ο προκάτοχός σας Παναγιώτατε, το ανέθεσε στους Θεσσαλονικείς αδερφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι μπορούσαν ν΄ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις αυτής της ιεραποστολής. 


Έτσι το έτος αυτό αποτέλεσε ορόσημο και σταθμό για όλους τους Σλαβικούς λαούς, αφού σήμανε την είσοδό τους στον πλούτο του Βυζαντινού πολιτισμού και της ευσεβούς πίστεως και αληθείας. Είναι πολύ γνωστό και σπουδαίο το ιεραποστολικό έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες κατάφεραν όχι μόνο τον εκχριστιανισμό των Σλάβων αλλά και να γίνουν οι δημιουργοί της γραπτής γλώσσας τους με τη δική τους αλφάβητο. 
Από τότε που ο ηγεμόνας μας Ρατισλάβος ζήτησε Βυζαντινούς ιεραποστόλους έχουν περάσει ήδη 1150 χρόνια. Εμείς σήμερα ευγνώμονες προσκυνητές βρισκόμαστε στην Βασιλίδα των Πόλεων, στο μαρτυρικό Φανάρι, προκειμένου να εκπληρώσουμε ένα ιερό χρέος. Είναι το χρέος τιμής και σεβασμού προς το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που μας απέστειλε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Είναι χρέος ευγνωμοσύνης όμως και προς τον ιερό Φώτιο που ως Πατριάρχης ενεπνεύσθη την αναγκαιότητα του ιεραποστολικού αυτού έργου. Είμαστε εδώ, όπως η πρεσβεία του Ρατισλάβου πριν από 1150 χρόνια για να λάβουμε φως από το ανέσπερο φώς της πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 
Η σημερινή εδώ παρουσία μας καταδεικνύει ότι αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Θρόνου για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων. Θα του απονέμουμε ισόβια τιμή, αγάπη και τον δέοντα σεβασμό. 


Σε εσάς Παναγιώτατε οφείλει η Εκκλησία της Τσεχοσλοβακίας την ύπαρξη και την υπόστασή της. Ποτέ δεν θα πάψει να προσεύχεται στον Δωρεοδότη Τριαδικό Θεό να χαρίζει στην Υμετέρα Παναγιότητα Υγεία και μακρά Πατριαρχεία, ώστε να μεγαλύνεται το όνομα της ορθοδόξου πίστεως μας. Γνωρίζουμε τον μεγάλο αγώνα που δίδετε καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι το Φανάρι βιώνει τη δική του πορεί προς τον Γολγοθά, πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι θα ΄ρθει σύντομα η Ανάσταση. Προσδοκούμε όρι σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες της και η γεραρά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Και αυτό χάρη στις δικές Σας άοκνες προσπάθειες. 
Σας διαβεβαιώνω Παναγιώτατε, ότι όλοι στο πρόσωπό Σας, διαβλέπουμε ένα πολυποίκιλο σύνολο αξιών, αρετών και έργων. Στο πρόσωπό Σας αντικρύζουμε τον ακάματο εργάτη της διαχριστιανικής Ενότητας. Στο πρόσωπό Σας συναντάμε τον πρωτοπόρο κήρυκα για την οικολογική προστασία του πλανήτη μας. 


Η σημερινή ημέρα Παναγιώτατε, αναπτύσσει περισσότερο και συσφίγγει τις αγαθές υιϊκές σχέσεις της Εκκλησίας της Τσεχοσλοβακίας με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Το Πατριαρχικό και πολυαρχιερατικό αυτό συλλείτουργο αποτελεί την κορύφωση της ειρηνικής μας επισκέψεως στο πολυσέβαστο και πεφιλημένο μαρτυρικό Φανάρι. 
Σε ανάμνηση της σημερινής ημέρας, δεχθείτε με τις εκ μέσης καρδίας ευχαριστίες μας για τις ευεργεσίες Σας προς την Εκκλησία μας, ένα δώρο συμβολικό. 
Σας ασπάζομαι αδελφικώς εν Χριστώ Αναστάντι και σας απευθύνω τον αναστάσιμο παιάνα: 
Χριστός Ανέστη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails