________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/09/2012

Ο ΤΟΜΟΣ "ΔΕΛΤΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ" ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Η ζωγράφος - Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης Αμαλία με τον Πατριάρχη

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης μαζί με τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνάσιου Καλυβίων-Λαγονησίου, με επικεφαλής τη διευθύντριά τους Μαρίνα Παπακωνσταντίνου. 
Επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η προσφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του τόμου «Δέλτος Ανδρονίκου Μοναχού» που εκπόνησε ο ποιητής και αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου και αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο τόμο με την Πανηγυρική Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, σε μεταγραφή στη βυζαντινή μουσική σημειογραφία από τον εθνομουσικολόγο Κωνσταντίνο Μάρκο. 


Στον τόμο προτάσσεται το λογοτεχνικό δοκίμιο του Ε. Ανδρέου «Μνημονεύουμε τον ποιητή» και περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα της Ακολουθίας σε μουσική μεταγραφή από τους ομογενείς βυζαντινομουσικούς Μόντρεαλ, Κωνσταντίνο Λαγούρο και Πίττσμπουργκ, Νίκο Γιαννουκάκη καθώς και τμήματα ζωγραφικής εικονογράφησης από την Αμαλία (Παρασκευοπούλου). Η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία έγινε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ιωάννη Λαζάρου, της πολιτιστικής στέγης «Εύ των Μορφών». Η ωραιότατη αυτή ποιητική Ακολουθία του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Μωραϊτίδη (Μοναχού Ανδρόνικου) παρασημάνθηκε μουσικά από τους προαναφερόμενους μελουργούς για να αποδοθεί στην επίσημη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» του 2009, ημέρα μνήμης του Αγίου Ελισσαίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails