________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/22/2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


Ίμβρος, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα 
Στο χωριό του τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου ξενάγησε το πρωί της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. 
Μαζί περπάτησαν τα στενά καλντερίμια του ταπεινού χωριού που τους θερινούς μήνες βρίσκει και πάλι την παλαιά ρωμαϊκή αίγλη του - με τους εκατοντάδες Ιμβρίους να επιστρέφουν στα πάτρια - και είδαν τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ανθισμένους κήπους και τις φιλόξενες αυλές. Ο Πατριάρχης ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο στο Πατρικό του σπίτι, εκεί όπου γεννήθηκε, στο μουσείο που δημιούργησαν συμπατριώτες του αφιερωμένο στη διακονία του, στο σπίτι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου αλλά και στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε και το οποίο σύντομα, ανακαινισμένο πλέον, θα επαναλειτουργήσει ύστερα από 48 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε υποχρεωτικά.


Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου βαπτίστηκε ο Πατριάρχης αλλά και στο κοιμητήριο του χωριού όπου αναπαύονται οι συγχωριανοί που έφυγαν από την ζωή. 
 Και μετά επισκέφθηκαν το Γλυκί με τα ωραία σπίτια και τις γραφικές γειτονιές, γενέθλιο τόπο το λογίου Μοναχού Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του οποίου το όνομα φέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Οι κάτοικοί τους υποδέχθηκαν με συγκίνηση και έσπευδαν να πάρουν την ευχή του συμπατριώτη τους Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο Ιερέας του χωριού χτυπούσε χαρμόσυνα την καμπάνα του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου και αφού προσκύνησαν οι Γλυκιανοί γλύκαναν τους δύο Προκαθημένους με φιλέματα παραδοσιακά στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού. Ανάμεσά τους και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Γλυκιανός γέννημα θρέμμα ο οποίος υποδέχθηκε στην πατρική οικία του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.


Εκεί έδειξε στον Αρχιεπίσκοπο τη μικρή συλλογή με εργαλεία της γης και αντικείμενα του παραδοσιακού νοικοκυριού που χρησιμοποιούσαν οι γονείς του καθώς και το περβάζι που όταν ήταν μικρός μαθητής χρησιμοποιούσε σαν γραφείο για να διαβάζει. 
Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος προσέφερε τράπεζα προς τιμήν του Ιμβρίου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του φιλοξενούμενου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails