________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/03/2012

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ: "Παναγιώτατε, προσβλέπουμε σε εσάς"


Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, την Α.Θ.Π.. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ρέθυμνο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των τοπικών αρχών. Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης  Μαρία Λιονή στην προσφώνησή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο ανέφερε τα ακόλουθα: 
«Παναγιώτατε, 
Καλώς ήρθατε στον τόπο μας, την Κρήτη και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Των 80.000 περίπου κατοίκων, που φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ανάπτυξή της είναι συνυφασμένη με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και τον Τουρισμό. 
Η επίσκεψή σας εδώ είναι ευλογία και τιμή για όλους μας. Σας υποδεχόμαστε ως τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον ηγέτη ενός υπερεθνικού και διαχρονικού θεσμού, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως μια πεφωτισμένη προσωπικότητα, που μας εμπνέει για το ήθος, την παρρησία των λόγων της και το σθένος της απέναντι σε δυσχερείς καταστάσεις. 
Γνωρίζουμε τις άοκνες προσπάθειές σας για τα διάσωση και διασφάλιση των υπέρτατων αξιών, που πρεσβεύει διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον αδιάλειπτο αγώνα σας για την προάσπιση της ελληνικής ομογένειας της πόλης, τις ενέργειές σας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθιερώνοντας μάλιστα την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τις πρωτοβουλίες σας για να σφυρηλατηθεί η ορθόδοξη ενότητα, να συσταθούν γέφυρες επικοινωνίας με άλλες θρησκείες και να προωθηθεί ο διάλογος με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα. 


Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός έχουν βρει στο πρόσωπό σας έναν μαχητή αφοσιωμένο και ακούραστο, που μένει όρθιος απέναντι στα όποια εμπόδια, με οδηγό το καθαρό και προοδευτικό πνεύμα του και την πίστη. 
Παναγιώτατε, 
Στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη και αντίξοη κατάσταση για την πατρίδα μας και το λαό μας, προσβλέπουμε σε εσάς. Η προσωπικότητα, το έργο και η όλη πορεία σας, μας γεμίζουν ελπίδα και φως για το μέλλον. 
Είναι κάτι που πραγματικά έχουμε ανάγκη, τώρα που η κοινωνία μας διέρχεται διά πυρός και σιδήρου. Τώρα, που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική αλλά ηθική- πρωτίστως- κρίση. Τώρα χρειαζόμαστε την πνευματική ενίσχυση και καθοδήγηση της Εκκλησίας. 
Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω εκ μέρους όλων μας, τα αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης προς τον Οικουμενικό Θρόνο και το πρόσωπό σας. Θα είμαστε πάντα συμπαραστάτες σας στο σπουδαίο και πανανθρώπινο έργο σας, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ανθρωπιστικές και οικολογικές ευαισθησίες. 
Μέσα σε έναν κόσμο που ραγδαία μεταβάλλεται, το Ορθόδοξο Γένος και ο Ελληνισμός έχουμε την ευλογία που πατριαρχικού θεσμού, που σε συνάρτηση με την ελληνική πολιτιστική του παράδοση αποτελεί το θεματοφύλακα του ελληνικού πνεύματος και της παράδοσης στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία του 21ου αιώνα. Με την ευκαιρία της εδώ ιστορικής σας επίσκεψης και εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δεχτείτε ως δώρο έναν πίνακα, που απεικονίζει το υπέρτατο σύμβολο της κρητικής θυσίας για την Ελευθερία. Την Ιστορική Μονή Αρκαδίου, που αργότερα θα επισκεφτείτε. Και η οποία μπορεί να έχει γεωγραφικές συντεταγμένες στην Κρήτη, αλλά δεν ανήκει μόνο σε αυτήν. Ανήκει σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, στις πέντε ηπείρους – σε όλον τον κόσμο λόγω της προσφοράς της στις διαχρονικές αξίες της Ελευθερίας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails