________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/03/2012

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Να φανούν δυνατοί και να σταθούν όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που περνάει η χώρα, κάλεσε τους πιστούς σήμερα -από το Ρέθυμνο- ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. 
Η περιοδεία τού Οικουμενικού Πατριάρχη στη Δυτική Κρήτη συνεχίστηκε από το πρωί με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, όπου έγιναν τα εγκαίνια των νέων εργαστηρίων τής Μονής. Σε ομιλία του προς τους μοναχούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο και την αξία τού μοναχισμού. 
Στη συνέχεια έγινε δεκτός στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, όπου αναφερόμενος στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα και την οικονομική κρίση, κάλεσε τους πιστούς να φανούν δυνατοί και να σταθούν όρθιοι, ενώ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι σε τέτοιες στιγμές το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο, είναι η Εκκλησία. Ο κ. Βαρθολομαίος, για μια ακόμα φορά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στενούς δεσμούς της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Ακολούθως ο Παναγιώτατος περπάτησε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, περιηγήθηκε στα μνημεία της, προσκύνησε στον Ιερό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων και ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της πόλης από την Πρόεδρο του κ. Φαλή Βογιατζάκη. 
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση του Δήμου Ρεθύμνου προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο “Σπίτι του Πολιτισμού” κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά στο πολυσχιδές έργο και στην Ευλογημένη Ποιμαντορία Του στο Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης προσέφερε ως αναμνηστικά δώρα στον Υψηλό Επισκέπτη χρυσό αντίγραφο του «συμπλέγματος των δελφινιών», του συμβόλου της πόλης, καθώς και αντίγραφο του γνωστού αναγεννησιακού πίνακα «Civitas Rethymnae». 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πατριάρχης εγκαινίασε την έκθεση Αγιογραφίας των Αγιογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του ίδιου κτηρίου, η οποία και συνδιοργανώνεται τις τελευταίες ημέρες από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και τον Δήμο Ρεθύμνου προς Τιμήν Του. 
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναχώρησε για την Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Κουμπέ με ενδιάμεσο σταθμό το Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου τέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Κυρού Ανθίμου. Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του αφίχθησαν στην Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Κουμπέ. Μετά τις προσφωνήσεις που έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ευγένιο και την Καθηγουμένη Οσιωτάτη Μοναχή Πανσέμνη, θερμή ήταν και πάλι η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου, ο οποίος ακολούθως εγκαινίασε την ανακαινισθείσα αίθουσα μνήμης του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου. 


ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ 
Με τις δέουσες τιμές και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες έγινε δεκτός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πλήθος πιστών είχε κατακλύσει την Ιστορική Μονή για να υποδεχθεί τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας και να ζήσει από κοντά τις μεγάλες στιγμές της επισκέψεως Του. Ο Παναγιώτατος έφτασε γύρω στις δυόμιση μετά το μεσημέρι συνοδευόμενος από ιππείς τοπικού Ιππικού Ομίλου. Αμέσως σχηματίστηκε πομπή, η οποία κατέληξε στο Καθολικό της Μονής, όπου τελέστηκε Πατριαρχική Δοξολογία. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγενίου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου. 
Ιστορικής σημασίας ήταν η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον Του για την ιστορική συνέχεια της Μονής και τη στήριξη Του στη μοναστική της αδελφότητα. 
Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» μετά την προσφώνηση του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Γεωργίου Βλατάκη. Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με τα εγκαίνια των ανακαινισθεισών αιθουσών του νέου Μουσείου του Αρκαδίου και ολοκληρώθηκε με την παράθεση αποχαιρετιστήριου γεύματος στην τράπεζα της Μονής. 
Το απόγευμα και περί ώρα 17:00 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Συνοδεία Του, έφθασαν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρσανίου, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη αποχαιρετιστήρια τελετή με Κρητικούς χορούς και τραγούδια. Από την Ι. Μονή Αρσανίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναχώρησε για την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. 

Αύριο η αναγόρευση του Πατριάρχου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πολυτεχνείο Κρήτης 
Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Ιδρύματος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α', τιμώντας το πολυσχιδές κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο. 
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 & ώρα 12 το μεσημέρι στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Πρόγραμμα Εκδήλωσης 
α. Είσοδος Παναγιότατου, Πρυτανικών Αρχών & Προέδρων Τμημάτων 
β. Έναρξη τελετής 
γ. Προσφώνηση του Πρύτανη Ιωάννη Α. Φίλη 
δ. Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης 
ε. Ανάγνωση του ψηφίσματος της Συγκλήτου από τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ιωάννη Σαριδάκη 
στ. Ανάγνωση της αναγόρευσης από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού Θεόδωρο Μαρκόπουλο 
ζ. Ανάγνωση του διδακτορικού τίτλου από τον Πρύτανη Ιωάννη Α. Φίλη 
η. Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο και επίδοση των τίτλων 
θ. Αντιφώνηση του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ 
ι. Αποχώρηση Παναγιότατου, Πρυτανικών Αρχών & Προέδρων Τμημάτων 
κ. Λήξη τελετής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails