________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/21/2012

ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ


Ακριτοχώρι, του Νικολάου Μαγγίνα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί η Ακολουθία των εγκαινίων του νέου Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου και ακολούθως Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Πλήθος πιστών συμμετείχε στο μεγάλο γεγονός για την ιστορία του Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου που αποτελεί μια πνευματική κυψέλη στις πλαγιές του Μπέλες. 



Το νέο καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο, σχεδιάστηκε από τον πατέρα Σεραφείμ, ιερομόναχο της Μονής Ξενοφώντος, σε συνεργασία με τον μηχανικό Ιωάννη Μεϊχανετζόγλου και κτίστηκε με την αυθεντική, αρχαία τεχνική και τα πρωτογενή υλικά της πέτρας και του ασβέστη, χωρίς τη χρήση σκυροδέματος και οπλισμού. Το ειδικό πρότυπο εργοτάξιο που στήθηκε στην περιοχή, κατεργάστηκε επί τόπου ογκόλιθους για την τοιχοποιία, καθώς και μαρμάρινους όγκους, ελληνικής προέλευσης, για τους κίονες, τις κυανοπράσινες ορθομαρμαρώσεις και τα ποικίλα γλυπτά στοιχεία. Ο ναός, με συνολική διάσταση 500 τ.μ, είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους, εξωτερικά κόκκινου χρώματος κατά την παράδοση, για να συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων.



Στη Θεία Λειτουργία των Εγκαινίων, στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Ικονίου Θεόληπτος, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος και οι επίσκοποι Θερμών Δημήτριος και Τανάγρας Πολύκαρπος.
Συμμετείχαν επίσης οι Καθηγούμενοι των Αγιορείτικων Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. Πρόδρομος και Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλέξιος, ο οποίος έχει και την πνευματική καθοδήγηση της Αδελφότητας του Ιερού Ησυχαστηρίου Ακριτοχωρίου.



Παρέστησαν η Ιερά Επιστασία και Ηγούμενοι του Αγίου Όρους, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Άρχοντες του Θρόνου και Πανεπιστημιακοί. Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, τόνισε: 
"Παναγιώτατε, θα συλλέξω άνθη ευγνωμοσύνης και θα τα καταθέσω ενώπιον Σας! Παναγιώτατε, Σας σεβόμεθα, Σας αγαπούμε και Σας τιμούμε. Θέλουμε να ξέρετε ότι στη δύσκολη πορεία Σας, δεν είστε μόνος και δεν θα είστε μόνος. Χίλια χιλιάδες και μύρια μυριάδες είναι μαζί Σας. Το ταπεινό Φανάρι το αγαπούμε, το στηρίζουμε και θα το στηρίζουμε πάντοτε γιατί όταν αυτό μένει όρθιο και εμείς όρθιοι θα είμαστε" δήλωσε, συνεχίζοντας: "Όλη η Οικουμένη, όλη η γη, διαρκώς θα κομίζουμε καθηκόντως έλεον εις την Βασιλεύουσα για να ανάβετε την ακοίμητη κανδήλα της Παναγία των Βλαχερνών και της Μπαλουκλιώτισσας".


Στη συνέχεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ανέγερση αυτού του νέου ναού, που αποτελεί πραγματικό κόσμημα. 
Από την πλευρά του στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε όσους εκοπίασαν για την ανέγερση του ναού, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία της αδελφότητας, η οποία έφτασε στο Ακριτοχώρι από την Σκόπελο. "Τα τελούμενα σημερινά εγκαίνια αποτελούν το επιστέγασμα των κατά θεών αγωνισμάτων και θυσιών της θεολέκτου αδελφότητος ταύτης. Τα οποία χαρακτηρίζουν την σταυρική αλλά πανευφρόσυνον μοναστική πολιτεία. Εις τους δυσχερείς τούτους καιρούς τους οποίους διέρχεται ο λαός του Θεού, ο μοναχισμός όπως βιώνεται εις το Ιερόν τούτο Ησυχαστήριο και ιδίως εις το Άγιον Όρος, δύναται να μας δώσει μήνυμα ελπίδος" πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος, όπως είπε, «μέσα εις την ευημερίαν και την άνεσην του, είναι μόνος και δυστυχής, μη δυνάμενος να κοινωνήσει με τον αδελφόν του και τον Θεόν. Και η απόλυτος απομόνωσις αποτελεί ορισμόν της κολάσεως».
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Μητροπολιτών Αυστρίας Μιχαήλ (συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκδημία του) και Ιερισσού Νικοδήμου (40 μέρες από την εκδημία του).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails