________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/17/2012

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ


Φανάρι, του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα στην ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρουσία πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και κληρικών οι οποίοι ήλθαν στην Κωνσταντινούπολη για την χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρα.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης καλωσόρισε τους πιστούς, συνεχάρη του οικείους του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου και ευχήθηκε σε όλους “καλή αυριανή” οπότε και θα τελεσθεί η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Κατόπιν ο Πατριάρχης διένειμε “ευλογία” σε όλο το εκκλησίασμα.
Συμπροσευχόμενοι στην ακολουθία του Εσπερινού ήσαν ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ελβετίας Αρχιμ. Μάξιμος, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Αρχιμ. Αλέξιος, ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Χρυσαυγής και άλλοι κληρικοί από την Ελλάδα και επαρχίες του Θρόνου.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης δέχθηκε τους κληρικούς στην Αίθουσα του Θρόνου, αναφέρθηκε στην επάξια εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κυδωνιών, ο οποίος υπηρέτησε 20 χρόνια σχεδόν στην Πατριαρχική Αυλή, και παρότρυνε τους αγάμους κληρικούς να μην διακατέχονται από το άγχος της προαγωγής τους εις επίσκοπον γιατί αυτό φθείρει, αλλά να διακονούν στην Εκκλησία ευσυνείδητα από όποια θέση και αν βρίσκονται. 
Επίσης, ο Πατριάρχης έκαμε αναφορά και στην ιστορική Μητρόπολη Κυδωνιών, το πολύπαθο Αϊβαλί, μνημονεύοντας και μια επίσκεψή του εκεί, προ ετών, με τον αείμνηστο καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, ο οποίος καταγόταν από εκεί και ήξερε πολύ καλά κάθε σπιθαμή του τόπου. Μνημόνευσε και τον μαρτυρικό ιεράρχη Κυδωνιών Γρηγόριο, όπως και τον όμορο Μοσχονησίων Αμβρόσιο, αλλά και τους κληρικούς των Μητροπόλεων αυτών που μαρτύρησαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ευχήθηκε το Γένος μας να μη ζήσει άλλες τέτοιες καταστροφές και χαιρέτησε έναν - έναν τους παρευρισκομένους. 
Στη συνέχεια με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής διάβασε την Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, επί τη αυριανή Θ. Λειτουργία.

Δίπλα στον Πατριάρχη ο Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης από το Αννόβερο της Γερμανίας
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας Αρχιμ. Μάξιμος συνομιλεί με τον Πατριάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails