________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/15/2013

"ΟΤΕ ΗΜΗΝ ΠΑΙΔΙΟΝ": ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΜΑΘΗΤΗ


"... Έπαιρνε το δισάκι με τα άμφια στον ώμο του ο πατήρ Αστέριος και εγώ σιγά σιγά ανεβαίναμε αυτές τις πέτρες και γινόταν η λειτουργία, αλλά αποζημιώνεται κανείς εκεί, όταν θα ανεβεί, για τον κόπο του, διότι η θέα είναι απερίγραπτος. Από την κορυφή της Αρασιάς βλέπει κανείς όλα τα χωριά της Ίμβρου, όλα τα χωριά. Ο πατήρ Αστέριος, όπως είπα, ήταν καλοκάγαθος άνθρωπος και περιορισμένων μορφωτικών προσόντων, και όταν τον ρωτούσαν "πως ανεβαίνεις στην Αρασιά, δεν κουράζεσαι, πάτερ Αστέριε;", ήθελε να πει ότι ανεβαίνει άνετα και έλεγε ότι ανεβαίνει "ανέπαφα" - αιωνία του η μνήμη. Πάντοτε τον μνημονεύω..." 
Aυτά και άλλα πολλά συγκινητικά «εξομολογείται» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Μαριάννα Κορομηλά, κατά τη συνέντευξη που της παραχώρησε για τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο και δημοσιεύεται αντί προλόγου στο βιβλίο Ότε ήμην παιδίον (εκδ. Καστανιώτη) το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις του μαθητή Δημητρίου Αρχοντώνη (του σημερινού Πατριάρχου) από την Ε’ τάξη του Δημοτικού ως την τελευταία του Γυμνασίου. 
Ο γνωστός φιλόλογος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος σημειώνει για το τετράδιο με τις εκθέσεις του Πατριάρχου: «Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος καταθέτει ενώπιόν μας την αθωότητά του, την παρθενική του ματιά, τις παιδικές του ανησυχίες, τις γνήσιες απροκατάληπτες επιθυμίες του, τα αφόρτιστα από μέριμνες όνειρά του. Ένα παιδί στη γενέθλια νήσο του, μειονοτικό μέσα σ’ ένα κράτος αλλόγλωσσο και αλλόθρησκο μεγαλώνει με τη γλωσσική περιουσία των προγόνων του, με τις παραδόσεις, τις αφηγήσεις, τα ήθη και τις τελετές που διέσωσαν οι αγώνες και χαλύβδωσαν οι τραυματικές εμπειρίες των ομοεθνών του…. Ο μικρός μαθητής της Ίμβρου δεν άλλαξε ψυχή, δεν χάλασε, δεν συνεθλίβη στις μυλόπετρες των μεριμνών, είναι ίδιος και απαράλλαχτος κι όταν φέρει το βαρύ φορτίο ενός οικουμενικού ποιμένα». 
Αυτές τις εκθέσεις που έγραψε στο σχολείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε πριν μερικά χρόνια ένας νέος εκδοτικός οίκος της Κωνσταντινούπολης σε τουρκική μετάφραση. Την βρήκα τώρα που ήμουν στην Πόλη και την πήρα για λόγους αρχειακούς. 
«Αυτές τις εκθέσεις μου τις μάζεψα σε ένα τετράδιο, χειρόγραφο. Αργότερα φίλοι μου στο Πατριαρχείο πήραν τις εκθέσεις και της δημοσίευσαν στην Ελλάδα», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μικρή εκδήλωση που οργανώθηκε για την παρουσία στην τουρκική μετάφραση. «Ούτε μπορούσα να το φανταστώ ότι θα ετύγχαναν αυτής της τιμής τα παιδικά μου κείμενα τα οποία είναι σημαντικά για μένα αλλά για τον πολύ κόσμο δεν έχουν καμία ξεχωριστή σημασία», είπε ο Πατριάρχης. 
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «τολμηρή» την απόφαση του εκδοτικού οίκου «να κάνει την εμφάνιση του με ένα ρωμαίικο βιβλίο και μάλιστα το βιβλίο των εκθέσεων του Πατριάρχη». 
«Είναι τόλμημα για τον εκδότη, γι΄ αυτό και τον ευχαρίστησα ιδιαιτέρως», είπε. 
Ο Κ. Γεωργουσόπουλος θεωρεί σωστά ότι το τετράδιο με τις εκθέσεις του Πατριάρχη «είναι ένα ντοκουμέντο για τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας σε μιαν εποχή που δεν προοιωνιζόταν το μέλλον».
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails