________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/18/2013

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο ή να λειτουργήσει ως χριστιανικός Ναός"

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
"Εμείς προτιμούμε να διατηρηθεί το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς. Έγινε μουσείο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Ευρισκόμενος πέρυσι στην Τραπεζούντα, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, όπου τέλεσα Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκα και την εκεί Αγία Σοφία. Την περίοδο εκείνη γινόταν συζήτηση για την μετατροπή της εκεί Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Στους δημοσιογράφους που με ρώτησαν είπα ότι καλύτερα να παραμείνει μουσείο διότι με τον τρόπο αυτό θα είναι ανοικτή σε όλους. Όσον αφορά την Αγία Σοφία της Πόλεως, αυτή λειτούργησε ως Χριστιανική εκκλησία για περισσότερο από 1000 χρόνια. Εάν πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως χριστιανικός ναός. Διότι κτίστηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί. Για το λόγο αυτό εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ως μουσείο», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα. 
Με τον τρόπο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε στο επίμαχο ερώτημα που θέτουν ορισμένοι το τελευταίο διάστημα, δηλαδή στον αν η Αγία Σοφία της Πόλης θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί. Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης αναφέρεται δημόσια σε αυτό το θέμα. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας της Νικαίας, ως Ισλαμικού Τεμένους, τον Νοέμβριο του 2011. Όπως είπε ο Πατριάρχης δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για νέο τζαμί. Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του κοινοτάρχη της περιοχής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος ο οποίος είχε δηλώσει πέρυσι  ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά και είναι άδεια. «Ας γεμίσουν εκείνα και βλέπουμε», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.     
Ακόμη στο δεύτερο μέρος της συνεντεύξεως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται σε διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η Ομογένεια, το Πατριαρχείο και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α. Μεταξύ άλλων θίγει και το ζήτημα που προκύπτει κατά καιρούς κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών, τους οποίους το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλοι παράγοντες, προσπαθούν να αποτρέψουν να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails