________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/27/2013

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Πέραν (ΦΩΤΟ)

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
«Σε αυτήν την Πόλη των Πατέρων μας αξιούμεθα και εφέτος να γιορτάσουμε την εορτή του Αγίου Πνεύματος σε αυτόν τον καλλιμάρμαρο Ναό των Πατέρων μας τον οποίον όπως συνηθίζω να λέγω επύργωσε η ευσέβεια και η φιλογένεια των Πατέρων μας». 
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Πέραν της Πόλης που αποτελεί κόσμημα και στολίδι στην καρδιά της ιστορικής μεγαλούπολης χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στο λόγο του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, στο Άγιο Πνεύμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είναι Εκείνο το οποίο γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, το οποίο «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας", που φωτίζει, αγιάζει, εμψυχώνει, ενδυναμώνει την Εκκλησία και τους Χριστιανούς που ζουν μέσα στην Εκκλησία και αποτελούν το σώμα του Χριστού. Γι' αυτό και οφείλουμε να επικαλούμεθα αυτήν την θεΐκήν Δύναμιν, το Άγιον Πνεύμα που είναι διάχυτο σε όλη την Οικουμένη και στα επουράνια και στα επίγεια και στα υφάλια και στα υποχθόνια. Είναι παντού, σε όλο το σύμπαν. Είναι ο Βασιλεύς του κόσμου. Είναι ο ουράνιος Βασιλεύς που δεσπόζει και κυριαρχεί στο σύμπαν. Και πρέπει να τον επικαλούμεθα και για την ενότητα των Εκκλησιών μας και για την προσωπική μας ζωή και οικοδομή εν Χριστώ, και για τη ζωή της Εκκλησίας και για τη ζωή της Ομογενείας μας εις ένα κεντρικό Ναό της οποίας ευρισκόμεθα σήμερα.» 
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, οι Επίσκοποι Δορυλαίου Νίκανδρος και Σινώπης Αθηναγόρας, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Άρχοντες του Θρόνου και πολυπληθείς προσκυνητές από την Πόλη και την Ελλάδα οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν και να εκκλησιασθούν στον μεγαλοπρεπή Ναό που δεσπόζει στην καρδιά της Πόλης. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε πρώτος ο θαλερός και σθεναρός Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου ο οποίος καλωσόρισε, κατά την τάξη, τον Πατριάρχη με εγκαρδιότητα και με αισθήματα σεβασμού και αφοσιώσεως. 
Ακολούθησε η προσφώνηση από τον δραστήριο Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Γιώργο Παπαλιάρη ο οποίος εξέθεσε τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας που αφορούσαν στα αξιόλογα έργα που επιτέλεσε με ζήλο και διαφάνεια η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της θητείας της. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της δικής του ομιλίας συνεχάρη τόσο τον Επόπτη της Περιφερείας Σταυροδρομίου Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό όσο και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής για την πνευματική και τη γενικότερη δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά της Κοινότητας Σταυροδρομίου. 
Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού όπου χορευτικός όμιλος παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.27 Ιουνίου 2013 στις 6:43 μ.μ.

    Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος, Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου Πέραν Κωνσταντινουπόλεως. Ένας Ναός σύμβολο. Ένας Ναός, όπου χτυπά η καρδιά της Ρωμηοσύνης στην Μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου. Ένας Ναός πού δεσπόζει μέσα στην Πλατεία Ταξίμ. Ένας Ναός πού χτίστηκε από την ευλάβεια των Ρωμηών της Πόλεως και την ευγενική χορηγία Μεγάλων Ευεργετών του Γένους μας, όπως των Γεωργίου Ζαρίφη, Παύλου Στεφάνοβικ - Σκυλίτση, Ευσταθίου Ευεγνίδου και άλλων. Ένας Ναός πού θεμελιώθηκε από τον αείμνηστο Πατριάρχη Γρηγόριο τον ΣΤ' και εγκαινιάστηκε από τον Μεγάλο αείμνηστο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ' τον Μεγαλοπρεπή. Ένας Ναός πού ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να προσφέρει στην Ρωμηοσύνη, αφού στο Προαύλιο στεγάζεται ο Παιδικός Σταθμός και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχολήσεως των μικρών παιδιών, των νέων Βλαστών της Ομογενείας μας και του Πατριαρχείου μας. Ένας Ναός, πού ύστερα από την ριζική ανακαίνιση, διαλαλεί στα πέρατα της οικουμένης, τα περασμένα, αλλά όχι χαμένα μεγαλεία της Ρωμηοσύνης. Και όλα αυτά χάρη στις άοκνες προσπάθειες τόσο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, αλλά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος και του Προέδρου και των Μελών της Εφοροεπιτροπής. Ο Θεός, να χαρίζει υγεία, πλούσια την ευλογία και τον φωτισμό στον Πατριάρχη μας, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες του, ώστε να συνεχίζουν το έργο τους. Ένα έργο πού σκοπό έχει να προβάλει την πίστη μας, αλλά και όλη την ιστορική μας πορεία σε αυτά τα αγιασμένα χώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails