________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/06/2013

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Πετροβοληθήκαμε αλλά δεν πετροβολήσαμε»

Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Κοντά στους Χριστιανούς, στο γεώργιο της Ρωμηοσύνης στον Άγιο Γεώργιο τον Καρύπη της Αντιγόνης, βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Χοροστάτησε στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος που τελέστηκε και είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που παραθερίζουν τους μήνες του καλοκαιριού στο όμορφο αυτό νησί της Προποντίδος. «...Ήλθαμε εδώ να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν. Να θυμηθούμε το παρελθόν και να βιώσουμε το παρόν, το σήμερα, όλοι μαζί, ωσάν μία μεγάλη οικογένεια, την οικογένεια της εδώ Ομογενείας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο τέλος της Ακολουθίας, απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην Παράκληση και αναφέρθηκε στην πονεμένη Ρωμιοσύνη της Πόλης καθώς και στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους κωδικούς με τους οποίους για δεκαετίες χαρακτηρίζονται οι Μειονότητες από τις Αρχές του κράτους, με την Ρωμαίηκη να της έχει αποδοθεί ο αριθμός 1. 
«Δε γογγύσαμε, δε μισήσαμε, δεν πετροβολήσαμε» 
«Αυτό που χαρακτηρίζει και το χθές και το σήμερα και το τότε και το τώρα, είναι η εμμονή μας εις τα πάτρια, είναι η ευλάβειά μας προς τα ιερά και τα όσια του Γένους μας και είναι ακόμη η κρυφή υπερηφάνειά μας για το ότι ανήκουμε στην πονεμένη Ρωμηοσύνη», είπε ο Πατριάρχης του Γένους και συνέχισε: «Προχθές στο Γηροκομείο μας μίλησα στους πρεσβυτέρους αδελφούς μας για τη μεγαλοσύνη της Ρωμηοσύνης και πράγματι αυτή έχει το δικό της μεγαλείο, τη δική της αρχοντιά και τη δική της αξιοπρέπεια όσο και αν πόνεσε, όσον ολίγοι, στο πέρασμα του χρόνου. Πετροβοληθήκαμε, αλλά, όπως είπε τόσο όμορφα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κύριος Αναστάσιος, όταν μας πετροβολούν εμείς τί κάνουμε; Μαζεύουμε τις πέτρες όχι για να πετροβολήσουμε κι εμείς αλλά για να κτίσουμε πολιτισμό. Πετροβοληθήκαμε και αποχτήσαμε, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και κωδικό και μάλιστα τον υπ΄αριθμό ένα (1)!. Ευχαριστούμε αυτούς που μας έδωσαν την προτεραιότητα και δε μας κατέταξαν στη δεύτερη ή στην τρίτη μοίρα αλλά έδωσαν σε εμάς τους Ρωμηούς τον αριθμό ένα (1). Παρ΄όλα αυτά δε γογγύσαμε, δε μισήσαμε, δεν πετροβολήσαμε. Επαναλαμβάνω, κτίσαμε και κτίζουμε πολιτισμό».
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον πολιτισμό αυτό που εξακολουθεί να μαρτυρεί την παρουσία του στην Πόλη του Κωνσταντίνου. 
«Όσα μνημεία απέμειναν από τους προγόνους μας, από την υπερχιλιετή χριστιανική Αυτοκρατορία αυτής της πόλεως, είναι ικανά για να μαρτυρήσουν το μέγεθος και το ύψος του πολιτισμού τον οποίον εδημιούργησε το Γένος μας και εδώ σε αυτήν την πόλη και παντού όπου ερρίζωσε, διότι η Ρωμηοσύνη είναι ένα μέγεθος οικουμενικό. Παντού όπου θα πάτε θα βρείτε Ρωμηούς, θα βρείτε Έλληνες, θα βρείτε Ορθοδόξους και παντού εκτείνεται η δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αυτήν την εκτεταμένη οικουμενικά δικαιοδοσία του Πατριαρχείου μας διακονούμε όλοι εμείς από εδώ, από το Ιερό μας Κέντρο,  με την Αγία και Ιερά Σύνοδο, με την Πατριαρχική Αυλή και όλοι εσείς οι οποίοι περιβάλλετε με υιική αγάπη και αφοσίωση την Μητέρα μας Εκκλησία», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Μετά τη σύντομη ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικό τώρα της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου π. Κύριλλο Συκή, ο οποίος αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου, στην Παναγία Μητέρα του Θεού. 
Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του Βακουφίου της Μονής Στέλιος Σαϊδάμ. Στην Ακολουθία παρέστησαν κληρικοί από τα Πριγκηπόννησα, Άρχοντες του Θρόνου, τα στελέχη και τα παιδιά από την Κατασκήνωση της Παιδόπολης της Πρώτης και πλήθος πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.6 Αυγούστου 2013 στις 11:54 π.μ.

    Η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, συνεχίζει την παρουσία της εκεί πού την έταξε ο Θεός και η ιστορία. Η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, παρά τις διώξεις, παρά τις σφαγές, παρά τις ταλαιπωρίες, συνεχίζει να δίνει την μαρτυρία της στην Βασιλεύουσα. Η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, όσο και αν αδικήθηκε κατά τα περασμένα χρόνια, όσο και άν πόνεσε, δεν παρέδωσε τα όπλα, γιατί το πείσμα, η πίστη, αλλά και οι ρίζες της είναι βαθιές στην Πόλη. Αυτήν την Ρωμηοσύνη, υπερασπίζεται και ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος, αλλά και η εν γένει Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης μας, μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματα πού έχει να αντιμετωπίσει, αγωνίζεται και για τα παιδιά του στην Πόλη. Αγωνίζεται, τρέχει, μοχθεί μαζί με τους συνεργάτες του, τους Αρχιερείς, τους Κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς, για ένα καλλίτερο μέλλον, το οποίο σίγουρα θα είναι καλλίτερο και λαμπρό. Παναγιώτατε, ο Θεός και η Παναγία να Σας ενισχύουν και να Σας ευλογούν στον αγώνα Σας. Η Παναγία μας, η Προστάτιδα της Πόλεως να σκεπάζει και όλη την Ρωμηοσύνη, αλλά και αυτήν την Πόλη και την Μητέρα Εκκλησία. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails