________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/26/2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


Την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα μέλη της και από πλήθος κόσμου. 
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε το «καλύτερο επιστέγασμα» της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, την παρουσία του στο χώρο της Ιμβριακής Ένωσης, που γιορτάζει φέτος τα 86 χρόνια από την ίδρυση της και μίλησε θερμά για τα μέλη της, όσο και για τη γενέτειρα του. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχολείο, που άνοιξε φέτος «μετά από μισό αιώνα» και πάλι στο νησί, έστω και με λίγους μαθητές —ένας από τους οποίους ήταν παρών στην εκδήλωση—, κι υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε μαθητεύσει σε αυτό από τα έξι ως τα έντεκα του χρόνια. Είναι «ένα ιστορικό γεγονός για την Ίμβρο και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα ιστορικά γεγονότα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Ο κ. Βαρθολομαίος μετά τον επίσημο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε πιο προσωπικούς τόνους σε βιώματα από την Ίμβρο, αλλά και στις δύσκολες εποχές που πέρασε στο παρελθόν το νησί, κυρίως από το 1964 και μετά, με αποτέλεσμα από τις επτά – οκτώ χιλιάδες χριστιανούς να απομείνουν μόνο τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και στις ερειπωμένες εκκλησίες και σε μετόχια που «απαλλοτριώθηκαν» και «ρήμαξαν» και αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα να εξασφαλιστεί η άδεια των αρμοδίων αρχών για την αναστήλωση του μετοχιού των Ταξιαρχών.


Εξήρε επίσης τη φιλοπρόοδη και δυναμική παρουσία των Ιμβρίων στη διασπορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού όπου διατηρούν σωματεία και θυμούνται και επισκέπτονται συχνά την Ίμβρο και ευχήθηκε επίσης να ενθαρρυνθεί η τάση επανεγκατάστασης Ιμβρίων στο νησί τους. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Παύλος Σταματίδης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να λειτουργήσει και ένα γυμνάσιο για να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο μόνιμης εγκατάστασης, καθώς και ένα γηροκομείο. Χαιρέτισε, επίσης και μετέφερε εμπειρίες από παλαιότερη επίσκεψη του στο νησί ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην Ιμβριακή Ένωση ο βουλευτής Ι. Ιωαννίδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος, καθώς και δύο μέλη της. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την άφιξη του τον υποδέχτηκαν παραδοσιακά συγκροτήματα με χορούς και τραγούδια, ενώ τα μέλη της Ενωσης του χάρισαν δώρα, μεταξύ αυτών και ένα επετειακό ημερολόγιο και ένα τετράδιο με χειρόγραφες αφιερώσεις των συντοπιτών του. 
Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας, οι δήμαρχοι Γ. Μπουτάρης και Θ. Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Ι. Ιωαννίδης, Ι. Αμανατίδης και Γ. Αβραμίδης, ο μητροπολίτης Άνθιμος, ιεράρχες, εκπρόσωποι σωματείων Ιμβρίων από την Αθήνα και τη Ρόδο, κ.ά. 
Ο κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε νωρίτερα, απέναντι από το κτίριο της Ιμβριακής Ένωσης μια παιδική χαρά του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία φέρει στο εξής το όνομα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails