________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/08/2013

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ PODGORICA ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Τήν ἑσπέραν τοῦ Σαββάτου [5 Οκτωβρίου 2013] ἡ ἐκ Φαναρίου Ἀντιπροσωπεία ὑπό τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην ἔσχε διμερεῖς συνομιλίας μετά τοῦ Μακ. Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ. Θεοφίλου καί τῆς συνοδείας αὐτοῦ, ἐνῷ τό ἑσπέρας τῆς Κυριακῆς ἐν Podgorica μετά τοῦ Μακ. Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου καί τῶν συνεργατῶν αὐτοῦ, εἰς ἀμφοτέρας τάς περιπτώσεις διά τήν προετοιμασίαν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί δι’ ἄλλα θέματα κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, ἐπί προαγωγῇ τῆς Πανορθοδόξου ἑνότητος καί συνεργασίας ἐπί τῷ κοινῷ ἀγαθῷ.
Κάποιοι δημοσιογραφικοί κάλαμοι στην Ελλάδα έγραψαν πριν την έναρξη των εορτασμών στη Σερβία για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, ότι παρά την αρχική επιθυμία να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της συνάθροισης των Προκαθημένων και να διοργανωθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ τους, στο περιθώριο των εορτασμών, το τελικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία επίσημη συνομιλία παρά μόνο εορταστικές εκδηλώσεις.
Τελικά οι επίσημες συνομιλίες έγιναν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνομίλησε τόσο με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, όσο και με τον Μόσχας Κύριλλο, σε επίπεδο αντιπροσωπειών, με απώτερο πάντοτε στόχο την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.
Για τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Φαναρίου και Μόσχας εξέδωσε ανακοίνωση και το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, με την παρατήρηση, μάλιστα, ότι "κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σε εγκάρδια και αδελφική ατμόσφαιρα συζητήθηκαν θέματα της διορθοδόξου συνεργασίας καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των δυο Πατριαρχείων".


Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο Προκαθημένων μετά από πολύ καιρό και ιδιαίτερα μετά τους εορτασμούς σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, τον περασμένο Ιούλιο (με αφορμή την επέτειο των 1025 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρως). Στους εορτασμούς αυτούς δεν συμμετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η αντιπροσωπεία που είχε αποστείλει (υπό τον Γαλλίας Εμμανουήλ) αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για τη συμμετοχή του Μητροπολίτου Αμερικής (της Ρωσικής Εκκλησίας) Τύχωνα ως Προκαθημένου, τον οποίο καμία άλλη Εκκλησία πλην της Ρωσικής δεν αναγνωρίζει ως Προκαθήμενο, όσο και για το κοινό ανακοινωθέν των Προκαθημένων που εκδόθηκε και δεν υπέγραψε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι στις συνομιλίες στην Podgorica του Μαυροβουνίου από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν δύο κληρικοί που ήσαν και στην αποστολή του Φαναρίου στη Ρωσία τον περασμένο Ιούλιο: Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος. Στις συνομιλίες στη Σερβία συμμετείχε και ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος.
Τώρα, από πλευράς Μόσχας στις συνομιλίες, εκτός του Πατριάρχου Κυρίλλου, συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως την είδηση για τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο δημοσίευσε και η ιστοσελίδα της Σερβικής Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails