________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/06/2013

Λαμπρός εορτασμός στα Μύρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Άρη Βικέτου 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λαμπρύνει με την παρουσία του στα Μύρα της αρχαίας Λυκίας τον φετινό εορτασμό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των θαλασσινών μας, αλλά και ανά τον κόσμο λαοφιλή και τιμωμένου Αγίου. 
Σήμερα το πρωί, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στην υψίστης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας εκκλησία του Αγίου. 
Η εκκλησία είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας. 
Χθες το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και απένειμε το οφφίκιο του άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ιατρό Παναγιώτη Κολιομιχάλη, πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων του Αγίου Νικολάου Μύρων. 
Στο τέλος του εσπερινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μητροπολίτη από Μύρων Γέροντος Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ενέργειες για να επιστρέψουν από την Ελλάδα και να ενταφιαστούν στην Πόλη τα λείψανα του.


Ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος σε σύντομη ομιλία του επεσήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταξιωθεί και διεθνώς αναγνωρίζεται ως «ο Πατριάρχης της αγάπης και της αυτοθυσίας!». Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ο παππούς της Ορθοδοξίας» γιορτάζει μαζί με πλήθος κόσμου «τον μεγάλο παππού» της Εκκλησίας και «μαζί Του και εμείς γιορτάζουμε τον μεγάλο παππού των Ελλήνων, τον μεγάλο παππού της Ορθοδοξίας, τον μεγάλο παππού των ναυτικών, τον μεγάλο παππού όλων μας». Το πρωί της Πέμπτης, μνήμη του Αγίου Σάββα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Αλυπίου, στην άλλοτε ελληνική γειτονιά της Αττάλειας.


Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος ανέφερε ότι «διά των θεοπειθών ευχών του Πατριάρχου ο αριθμός των εκκλησιαζομένων πιστών (σ.σ: κυρίως Ορθόδοξων ρωσόφωνων), ακόμη και στις καθημερινές ιερές ακολουθίες, αυξάνεται. Ο κ. Σωτήριος επαίνεσε το έργο του εφημερίου, π. Μιχαήλ Anishchenko, τον οποίο στην συνέχεια ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε αρχιμανδρίτη. 
Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αλάγια και χειροθέτησε εις Μέγαν Σύγκελλον της Αγίας του ΧΜΕ τον αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιον Χοροζίδην.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails